Maminka.czRecepty

Pečené hrušky s medovým sirupem. Připravte si jednoduchý dezert s vůní podzimu

redakce 25.  9.  2022
Máte chuť na něco sladkého, co vás zahřeje a zároveň navodí tu pravou podzimní atmosféru? Pak rozhodně vyzkoušejte pečené hrušky. V kombinaci s vanilkou, medem, zakysanou smetanou a směsí oříšků se po nich jenom zapráší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sladké podzimní hrušky jsou navíc skvělým zdrojem vitaminů A, B, C, kyseliny listové a v neposlední řadě vlákniny. Skvěle se hodí do koláčů, k přípravě kompotů, pyré nebo ovocné šťávy. Ta působí močopudně a příznivě ovlivňuje žaludeční potíže. Pokud tak máte zásobu hrušek, rozhodně se nebojte s nimi čarovat. 

Suroviny:

  • hrušky
  • med
  • voda
  • vanilkový lusk
  • citronová šťáva
  • 2 lžičky vlašských ořechů
  • 2 lžíce lískových ořechů
  • 1 lžíce pistácií
  • 2 lžíce konopných semínek
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 lžíce chia semínek

Postup:

Troubu rozehřejte na 190 °C. Hrušky oloupejte, překrojte na poloviny a pomocí lžičky vydlabejte jádřinec. V rendlíku svařte za stálého míchání med, vodu, semínka z vanilkového lusku a citronovou šťávu asi 5 minut, získáte sirup. Do zapékací misky nebo na plech naskládejte očištěné hrušky a zalijte je medovým sirupem. Vložte do trouby a pečte, dokud nezezlátnou, bude to trvat 40–45 minut.

Nasekejte ořechy a nasucho je spolu se semínky opečte na rozpálené pánvi. Upečené hrušky podávejte přelité šťávou z pekáče. Na každou porci přidejte kopeček zakysané smetany a bohatě ji zasypte restovanými oříšky.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Cukr, suroviny, Podzim, dezert, vůně, Sirup, Lžíce, Oříšek, Hruška, Med, Zakysaná smetana, Vanilka, Šťáva, Kompot

Video