Maminka.czReklama

Péčí o děti a uklizeným bytem vaše práce nekončí. Jak se postarat o rodinné finance?

Reklama 24.  3.  2021
Celodenně se staráte o rodinu a o domácnost a na finance vám už moc času nezbývá? Přitom hospodaření je stejně důležité jako čisté a najezené děti nebo uklizený byt. Jak se vypořádat se správou financí a mít dobře nastavený rodinný rozpočet?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S dětmi toho času nazbyt moc není, probírat se tak v papírech, hledat výpisy, pamatovat na včasné platby a k tomu ještě držet rodinný rozpočet na uzdě dá hodně práce. Když si ale správu financí nastavíte chytře, bude pro vás snazší mít vše pod kontrolou.

Neutrácejte zbytečně za poplatky

Ze všeho nejdříve začněte u svého osobního konta, které by vám nemělo přidávat na výdajích. Sjednat běžný účet zdarma dnes už není nic nereálného, proto pokud ještě platíte za správu účtu peníze, poohlédněte se po kontě bez poplatku. Kromě správy ale chtějte také nulové poplatky za běžné transakce, jako jsou příchozí a odchozí platby, inkasa, trvalé příkazy nebo výběry z bankomatu.

Mějte naspořené peníze stále po ruce

Na poplatcích lze měsíčně ušetřit desítky až stovky korun. A co s takovou částkou? Co ji třeba uložit na spořicí účet? I přestože máte pocit, že s rodičovským příspěvkem se toho moc ušetřit nedá, zkuste si každý měsíc odložit alespoň minimální sumu. Skvělým řešením je mít spořicí účet propojený s běžným kontem, díky tomu můžete v případě nutnosti rychle s uspořenými penězi disponovat.

Spravujte rodinné finance online

Internetové bankovnictví je dobrým pomocníkem, se kterým můžete mít dokonalý přehled nad všemi bankovními produkty. Stačí jedno přihlášení a ihned víte, jestli vám na běžný účet dorazila mateřská, jestli vám odešla platba za školku, jestli jsou uhrazené obědy nebo kolik vám zbývá peněz do konce měsíce. Díky pravidelné platbě kartou navíc budete vědět o všech výdajích a uvidíte, jak na tom s financemi vaše rodina je.

Mějte dluhy pod kontrolou

Výdaje je dobré mít pod drobnohledem, a to jak ty pravidelné, které vám odchází z účtu každý měsíc, tak i ty nepravidelné. Máte-li dluhy, projděte si je a ujistěte se, že v nich máte pořádek a že je řádně splácíte. Pokud se potýkáte s více závazky, zvažte sloučení půjček. Ušetříte na poplatcích a získáte jednu splátku, což správě financí a rodinnému rozpočtu může výrazně pomoci.

Projděte staré i nové pojistné smlouvy

V pořádku by měly být také veškeré pojistné smlouvy, najděte je a podívejte se na datum sjednání. Zajímejte se především o to, jestli jsou i po těch letech pro vaši rodinu stále výhodné. Právě výdaje, které vám z účtu odchází trvalým příkazem, jsou často přehlíženy, na nich se ale dá velmi ušetřit. Možná dokonce zjistíte, že některé smlouvy už jsou pro vás zcela zbytečné.

Témata: Reklama, Prezentace klienta