Maminka.czKrása a styl

Pečujte o své ruce a nehty jako profíci

Jana Knaislová 4.  2.  2015
Upravené ruce jsou vizitkou ženy. Nezapomínejte na ně ani v zimě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suchá a popraskaná pokožka na rukou není v zimě ničím výjimečným. Nejvíce však bývá poznamenaná kůže, která je celoročně sušší až atopická. A tak je třeba kůži důsledně vyživovat, hydratovat i chránit rukavicemi. Zkrátka o ni pečovat mnohem intenzivněji než je tomu po zbytek roku.

Nejprve peeling, pak krém

Chlad nebo střídání teplot pokožku hodně vysušuje, a protože na hřbetech rukou je kůže tenká s minimem mazových žláz, právě v těchto partiích je často nepříjemně drsná, suchá s odlupujícími šupinkami, popraskaná až červená. Proto je nutné při pobytu venku používat rukavice a doma ji průběžně promazávat vyživujícími krémy. Suchou kůži pomohou rychle odstranit peelingy na ruce.

Klepněte pro větší obrázek

Pokožku navíc zjemní, zvláční a připraví tak na přísun vyživujících látek, které jí následně dodá pečující krém na ruce. Rukám můžete také dopřát extra péči v podobě masky na ruce nebo jednoduchého nočního zábalu (naneste na ruce silnější vrstvu vyživujícího krému, natáhněte bavlněné ruce a nechte krém působit přes noc).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Co nehtům škodí

Pozornost si samozřejmě zaslouží také nehty. Mimochodem, ty by přeci měly být upravené celoročně. Pravidelné zapilování nehtů pilníkem do stejného tvaru jim rozhodně svědčí, stejně tak jako ochranné laky na nehty. Těch existuje celá řada, konkrétní výběr záleží na tom, co vaše nehty momentálně nejvíce postrádají. Zda jsou suché (výrazně je vysušuje teplá voda, mýdla nebo saponáty používané třeba při mytí nádobí) a potřebují dodat výživu, nebo zda se třepí a lámou a tak je nutné je posílit, případně jen postrádají lesk, v tom případě postačí leštička, případně lak s vysokým leskem.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat nehtové kůžičce. Nedoporučuje se ji stříhat, mnohem lepší je ji nejprve zvláčnit nehtových olejíčkem nebo balzámem (můžete použít i vlažnější olivový olej) a pak přebytečnou kůžičku jemně zatlačit (nejlépe speciálním dřívkem k tomu určeným) směrem k nehtovému lůžku. Nehty budou vypadat upraveně a elegantně. Zvolený přípravek navíc zvláční a zjemní kůži v okolí nehtů a nebudou se proto tvořit nepříjemné záděry ani nadměrně suchá kůže.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pravidla lakování

Také lakování nehtů má svůj určitý řád. Nehty by měly být vždy čisté, zbavené předchozích nánosů laků (ideální jsou hydratační odlakovače bez acetonu, které nehty nevysušují) a také pravidelně zapilované, aby se nadměrně netřepily. S lakováním nikdy nespěchejte, lak potřebuje čas, aby dobře zaschnul.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nejprve naneste podkladový lak – může to být například i zpevňovač nehtů. Plní také ochranou funkci, zejména pokud používáte výrazné červené odstíny, právě kvůli nim totiž získávají nehty nepěkný nažloutlý nádech. Pak přichází čas na lakování barevným lakem a následně po jeho zaschnutí ještě přidejte Top Coat, neboli vrstvu krycího nadlaku, který jej zafixuje a prodlouží tak trvanlivost barvy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Foto: archiv

Témata: Krása a styl, Pec, Jak, Saponát, Alessa, Pomerančový květ, Barevný lak, Nehty, Lakování, Sérum, Teplá voda, Miracle, Suchá kůže, Alessandro, Prof