Maminka.czŠestinedělí

Pediatr, kamarádka a dovážka jídla. Na koho mít číslo po porodu?

Tereza Víchová 12.  11.  2018
Kojení, přebalování, chování, sprcha a trocha vytouženého spánku. Víc asi v prvních dnech s miminkem nestihnete. Vyplatí se proto mít telefon plný těch správných kontaktů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Protože je na světě nový človíček, bude s tím spojené i nějaké úřadování. A porodem nekončí ani návštěvy lékařů. Vědět, kam kdy zavolat a na koho se obrátit, vám dá minimálně trochu pevné půdy pod nohama. A ta je v šestinedělí potřebná. 

ČTĚTE TAKÉ: Rodičovská dovolená? Tenhle táta šílené i vtipné situace kreslí

Oddělení šestinedělí 

Místo, kde jste porodila, asi ráda opouštíte a nemůžete se dočkat, až budete doma. S sebou dostanete propouštěcí zprávu pro sebe i miminko, což dobře uschovejte. Po celou dobu šestinedělí totiž „spadáte“ s jakýmkoli svým problémem stále sem. Jestli vás doma překvapí třeba výrazné krvácení nebo jiné gynekologické potíže, zamiřte zpátky na oddělení šestinedělí a mějte na něj uložené číslo dopředu. Za svým gynekologem půjdete až po jeho skončení na prohlídku. 

20 věcí, které nesnáší žádná matka v šestinedělí

Pediatr dítěte 

Vybírala jste ho už před porodem a především v prvním roce života miminka se uvidíte často. Čekají vás pravidelné prohlídky, očkování, vážení a další procedury. V České republice existuje metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví, který doporučuje pediatrům převzít dítě do péče do 48 hodin od propuštění z porodnice. Domluvte se dopředu s lékařem dítěte, zda vás navštíví doma, nebo máte přijít do ordinace. První možnost je určitě praktičtější, odpadá totiž nutnost přípravy cesty, oblékání a krmení načas. V domácích podmínkách vám může lékař lépe poradit ohledně spaní, koupání, topení v místnostech atd. Pediatra kontaktujte v den, kdy jdete s miminkem domů, a domluvte se spolu na dalším postupu. 

Jak vybrat nejlepšího pediatra? 5 rad, které vám pomohou

Laktační poradkyně, porodní asistentka 

Uložte si určitě do telefonu kontakt s heslem „kojení“. Na oddělení šestinedělí není příliš času na velké debaty a trpělivou pomoc. A základem úspěšného kojení teď v prvních dnech je správná technika, četnost a délka. Poradkyně vás může navštívit už v porodnici, kdy se vy i miminko kojení teprve učíte. Je to jednodušší než se později zbavovat špatných návyků a řešit třeba poraněné bradavky. Se správnou pomocí se rozkojíte bez potíží a doma budete od začátku v klidu a vzájemné pohodě. I porodní asistentku si můžete pozvat domů a probrat s ní hojení poporodního poranění nebo míru krvácení. 

Dula 

Jestli jste během těhotenství nechtěla nebo nepotřebovala využít služby duly, stejně mějte nějakou v záloze a kontakt uložený v telefonu. Dula totiž není jen pomocnicí a poradkyní k porodu, jak si většina z nás pořád myslí. Až budete mít za sebou bezesné noci nebo si nebudete vědět rady s koupáním, zavolejte právě jí. Může mít skvělé fungující tipy třeba pro správnou manipulaci s miminkem. Nebo zkušenosti s tím, co pomohlo uplakánkům, aby mezi kojením sladce spinkali. A to jsou rady k nezaplacení! 

Dovážková služba na jídlo 

Usmíváte se? Raději ještě během těhotenství vyzkoušejte, odkud a co vám chutná, zda je to co nejzdravější a nejkvalitnější jídlo a jak dlouho obvykle trvá rozvoz. Během prvních týdnů života s miminkem se občas ani nezvednete z postele od kojení a zůstanete v pyžamu i během dne.
 
Odbývat se tři dny starým rohlíkem, až když hlady doslova padáte k zemi, by se nemuselo vyplatit. Kvalitní strava znamená kvalitní mléko pro miminko. A to je základ pro spokojené miminko. Jen pozor na nadýmavé potraviny, těm se rozhodně vyhněte. 

Pláč není vždy volání o jídlo! Jakých chyb se vyvarovat?

E-shopy 

Oblečení, plenky, kosmetika, léky a další potřebnosti. Vydávat se do supermarketů především v zimě, kdy tam na vás oba číhají na každém rohu bacily, není dobrý nápad. Naštěstí je tu doba elektronická, a to prakticky na vše, co budete potřebovat. S kočárkem nebo nosítkem si proto vyjděte raději do přírody a všechno, co doma chybí, doveze pošta nebo přepravní služba. I velké nákupy potravin bez obav svěřte internetu, ulehčí vám to život i cestování. 

Radost,nebo utrpení? Devět známých žen prozradilo, jak prožívalo kojení

Dobrá kamarádka 

„Já se asi zblázním, nepřežiju to, celou noc jsme nespali,“ plakala jsem usedavě do telefonu své nejlepší kamarádce, matce tří dětí. Její klidné ujištění, že za pár dní bude všechno jinak, znělo jako rajská hudba. A i kdyby nebylo, podpora na telefonu je neocenitelná věc pro každou hormonálně rozbouřenou čerstvou maminku. Nerozpakujte se proto zavolat a vyplakat se. I psycholog amatér může v pravou chvíli dokázat zázraky. 

Co radí koučka Iva Kyselá? 

  • Přítomnost partnera v prvních dnech po návratu z porodnice domů je zcela zásadní. Zkuste si ji zařídit. 
  • Domluvte si s partnerem podporu, i když zatím nevíte, co nastane. Jakýsi „bianko šek“ na dobu omezenou. Možná budete brečet a nebudete vědět proč, třeba budete chtít být sama s miminkem a jen spát, nebo naopak chtít sdílet…
  • Dopřejte tělu odpočinek a regeneraci ve chvílích, kdy miminko spí. 
  • Vytvořte si možnost přesouvat natěšené návštěvy na později. 
  • Domluvte si kamarádku, když se budete chtít podělit o zážitky, vybrečet se nebo zasmát. 
Šestinedělí prožívají i muži. Čím dříve se zapojí do péče, tím dříve nastane harmonie
Antikoncepce po porodu: Aneb nespoléhejte na ochranu kojením
V těhotenství můžete, kdy chcete, v šestinedělí je však sex tabu
Témata: Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, Po porodu, Miminko, Praktické rady, Šestinedělí, Poporodní poranění, Známá žena, Kvalitní strava, První rok, Dula, Velký nákup, Bezesná noc, Pravidelná prohlídka, Dobrá kamarádka, Dov, Pravá chvíle, Laktační poradkyně, Iva Kyselá, Metodický pokyn, Nejlepší pediatr, První den, Celá noc