Maminka.czTěhotenství

Peklo uvnitř hlavy

Klára Kotábová 2.  1.  2011
Už je to tu zase. Hlava vás bolí, jako by se měla rozskočit na tisíc kousků, a škodolibý permoník se snaží vytlačit vám oko ven. Potřebujete tmu, ticho, prášky. Na to poslední ale raději zapomeňte, jste těhotná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Migréna si nevybírá. Pokud jste jí trpěla již před otěhotněním, pravděpodobně vás bude provázet i vašimi devíti měsíci radostného očekávání.

Na druhou stranu je dokázaným faktem, že díky výrazným hormonálním změnám migreničky během gravidity netrpí tak silnými obtížemi jako v době, kdy těhotné nejsou. Jak na tom budete vy, vám nedokáže předpovědět ani ten nejzkušenější lékař.

V každém případě byste se měla připravit, zjistit o tom skrytém, nepředvídatelném, nezastavitelném nepříteli vše, co jde, a naučit se alespoň trochu si od bolesti ulevit. Jen tak nad vámi nemoc nezvítězí.

Jste hysterka?

Jestliže si stěžujete na to, že vás bolí hlava, tak v očích mnohých rozhodně ano. Kdyby ovšem zažili pulzní bolest, stavy zmatenosti, těkavého vidění, pocitu na omdlení, možná by (především pánové) svůj postoj a názor na vás přehodnotili.
Migréna patří mezi nejčastější civilizační onemocnění a léčit se v dnešní době dá.
Ovšem ne tehdy, kdy jste těhotná.

Čtěte také: Zakalená plodová voda - důvod k panice?

Což je jasné, protože zvláště v prvním trimestru je váš organismus natolik citlivý, že kromě dětského sirupu na kašel, případně paralenu, nesmíte vůbec nic. V případě, že se i výše uvedeným lékům můžete vyhnout, děláte pro své miminko jen dobře. Jenže vitaminy na migrénu nezabírají. Co tedy dělat, aby vám nebylo tak špatně?

Odhalte nepřítele

„Migréna je ostrá bolest hlavy a následně pohybového aparátu, která může trvat velmi dlouho, nejdéle až sedmdesát dva hodin v kuse. Začíná mírně, přechází v brnění zátylku a postupně se vám rozostřuje vidění. Od prvních příznaků má nemocný asi půl hodiny na to, aby se dostal do klidného prostředí a snažil se co nejvíce si ulevit. Ataky migrény přitom přicházejí poměrně pravidelně, výjimkou není ani periodicita třikrát a vícekrát v měsíci,“ vysvětluje fyzioterapeutka Martina Nosková.

Odborníci se shodují na tom, že nemoc není založená na fyzické, ale na biochemické nedostatečnosti. To znamená, že vašemu organismu chybí některé nezbytné látky, které potřebuje pro správné a bezbolestné fungování. Vlivem toho se v hlavě zužují cévy a dostavuje se první bolest a malátnost.

„Jste-li těhotná a cítíte první příznaky, okamžitě si dejte hořčík. Právě jeho nedostatek (tělo ho během gravidity potřebuje vyšší dávky) může být jednou z možných příčin vašeho trápení. Počítejte ale s tím, že jednou rozjetý atak pravděpodobně nezastavíte, takže můžete jen snižovat jeho sílu, nikoli ho zcela zastavit. Při prvních příznacích se stáhněte do tmavé místnosti, snažte se nerušeně odpočívat v chladu a pijte hodně tekutin.

Skvěle fungují iontové nápoje, které jsou primárně určeny pro sportovce.
Jediné, co můžete pro své tělo a bolavou hlavu udělat, je odpočívat, dokud migréna nepoleví. Nesnažte se přetáhnout a bolest rozchodit, váš organismus potřebuje čas na to, aby se vyladil do pohody. Sama jistě rychle vypozorujete, jak se vaše tělo během takového ataku chová, a příště lépe rozpoznáte, co si právě žádá. Abyste si trochu ulevila od bolesti, můžete si vzít paralen, na ostatní léky v jiném stavu rovnou zapomeňte,“ dodává Nosková.

Co s tím?

„Můžete ležet v posteli a modlit se, aby vás bolest hlavy přešla. Nebo zkusit některé způsoby jejího zmírňování, které vám pomohou i během gravidity,“ doporučuje Nosková.

„Můžete se okamžitě objednat ke své masérce, která vám uvolní strnulou šíji, provede odbornou masáž hlavy, založenou na poznatcích východní medicíny. Stejně tak vám pomůže hlavu zchladit. Nikdy byste se neměla sprchovat horkou vodou, i když její účinek může být v prvních okamžicích zřetelný a úleva velká. Jde ale jen o krátkodobou záležitost, bolest se okamžitě, jakmile vyjdete ze sprchy, vrátí.“ Hodně pijte, především minerálky s obsahem magnezia, a nenuťte se do jídla. Den bez něj klidně vydržíte a lepší než se trápit následným zvracením je sníst kupříkladu kousek opečeného suchého toastu. Přehodnoťte také svůj jídelníček.

Mezi spouštěče migrény patří červené víno, smažená jídla, čokoláda nebo sýry. Snažte se jich vyvarovat, třeba se vám povede záchvaty eliminovat. Nechte si u svého lékaře předepsat přípravek Magnosolv, až do devátého měsíce (později by mohl zastavit rozjíždějící se kontrakce) ho můžete užívat, a to právě pro doplnění hladiny hořčíku ve vašem organismu.

Nikdo vám bohužel nemůže zaručit (zvlášť u takto nevyzpytatelné nemoci), že když uděláte to či ono, migrény se vám navěky vyhnou. Podle statistik jimi nejčastěji trpí ženy mezi 25–40 lety, později ataky ustávají. Můžete se jen snažit odhalit okamžiky, při kterých vaše nepříjemné trápení začíná, a snažit se jim vyhnout.
A vysvětlit partnerovi, že když mu tvrdíte, jak vás bolí hlava, myslíte to opravdu vážně. Mimochodem, věděla jste, že orgasmus může být jedním ze spouštěčů migrény?

Čtěte také: Zakalená plodová voda - důvod k panice?

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Peklo