Maminka.czPeníze a kariéra

Peníze v roce 2013: V čem si letos polepšíte a v čem naopak

Petr Gola 3.  1.  2013
Peníze v roce 2013: V čem si letos polepšíte a v čem naopak
Rok 2013 přináší opět několik legislativních změn pro naše peněženky. Rozhodně pozitivní je zvýšení státního příspěvku u penzijního připojištění. Menší radost mají maminky podnikatelky z vyšších odvodů na povinném pojistném. Jak vysoké budou třeba nemocenské dávky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čerpejte maximální státní příspěvek

Pro mnoho občanů byl právě státní příspěvek důvodem, proč si uzavřeli penzijní připojištění. Vyšší státní příspěvek atraktivitu penzijního připojištění ještě zvýší. Na penzi je nutné myslet co nejdříve, dá se říci, že od první výplaty. Penzijní připojištění je přitom srozumitelný a státem podporovaný finanční produkt. Od roku 2013 se navíc zvyšuje státní příspěvek, čehož se vyplatí využít a zvýšit pravidelnou měsíční úložku na penzijním připojištění. Před zvýšením měsíčního příspěvku na penzijní připojištění je však potřeba kontaktovat váš penzijní fond, aby proběhla veškerá nutná administrativa a penzijní fond mohl požadovat od státu na vaši smlouvu vyšší státní příspěvek. V roce 2012 činil maximální měsíční státní příspěvek 150 Kč, od roku 2013 je maximální měsíční příspěvek již 230 Kč.

UDRŽTE SI PŘEHLED: Ošetřovné na dítě 2013 a 2014: Vše, co potřebujete vědět

Jak je to s mateřskou a ošetřovným?

Jako každoročně se mění redukční hranice pro výpočet nemocenských dávek (mateřské, ošetřovného a nemocenské). V přiložené tabulce si tak vypočítáme měsíční mateřskou a ošetřovné v roce 2013 podle jednotlivých mezd. Jenom na doplnění si uvedeme, že nárok na nemocenské dávky není automatický a je potřeba splnit zákonné podmínky.

  • Mateřská se pobírá 28 týdnů, narodí-li se dvě nebo více dětí, pak 37 týdnů. Mateřská se poskytuje od 6. až 8. týdne před očekávaným porodem.
  • Ošetřovné lze pobírat 9 kalendářních dní. Během pobírání ošetřovného se mohou rodiče vystřídat a každý bude mít nárok na poměrnou část ošetřovného (například maminka na 5 dní a tatínek na 4 dny). Osamělí rodiče mohou ošetřovné pobírat 16 kalendářních dní. OSVČ nárok na ošetřovné nemají.

Prohlédněte si konkrétní výpočty dávek a příspěvků:

Jak je to s náhradou mzdy a nemocenskou?

Nemocní zaměstnanci čerpají nejdříve náhradu mzdy a teprve následně nemocenskou. Náhradu mzdy zaměstnancům vyplácí jejich zaměstnavatelé. Náhrada mzdy náleží nemocným zaměstnancům od 4. dne nemoci až po 21. den nemoci a počítá se z průměrného hodinového výdělku. Nemocenskou vyplácí zaměstnancům OSSZ, a to od 22. dne nemoci. V přiložené tabulce máme vypočítanou náhradu mzdy na jednu hodinu a nemocenskou za jeden den nemoci (až od 22. dne nemoci).

Změny pro maminky podnikatelky

Přestože má podnikající maminka nízký zisk, musí počítat každý měsíc s úhradou minimální platby sociálního a zdravotního pojištění. Když je samostatná výdělečná činnost hlavním zdrojem příjmů, musí osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) za každý měsíc odvést v zákonném termínu na účet své příslušné zdravotní pojišťovny a OSSZ minimální pojistné, které v roce 2013 činí u zdravotního pojištění 1748 Kč (v roce 2012 to bylo 1697 Kč) a u sociálního pojištění 1890 Kč (v roce 2012 to bylo 1836 Kč). Maminky podnikatelky platící minimální zálohy na povinném pojistném si tak musí včas provést změnu u trvalého příkazu k úhradě. Poprvé musí být minimální platba zdravotního pojištění 1748 Kč zaplacena za leden 2013 do 8. února 2013 a minimální platba sociálního pojištění 1890 Kč zaplacena za leden 2013 do 20. února 2013. Každoročně stoupá počet maminek, které si během rodičovské dovolené přivydělávají. Začnou třeba podnikat. V tomto případě je výdělečná činnost vedlejším zdrojem příjmů, což přináší výhody při platbě povinného pojistného. Jestliže bude zisk při vedlejší činnosti za rok 2013 nižší než 62 121 Kč, potom se ze zisku z vedlejší činnosti neplatí sociální pojištění.

Podnikatelky nemají na ošetřovné nárok

Samostatně výdělečně činné maminky nemají v žádném případě nárok na ošetřovné, jestliže je jejich dítě nemocné. Když jsou samy nemocné, nemají v prvních 21 dnech nemoci nárok na náhradu mzdy, protože by musely platit samy sobě. Aby měla samostatně výdělečně činná maminka nárok na mateřskou nebo nemocenskou (až od 22. dne nemoci), musí si mimo jiné platit dobrovolné nemocenské pojištění.

Témata: Časopis Maminka, Ošetřovné, Peníze a kariéra, léto, Výdělečná činnost, Let, Pól, Pole, Státní příspěvek, Finanční produkt