Maminka.czRodina

Perfektní prázdniny za pár korun

Petra Miterová 19.  8.  2010
Mediální masáž říká: Dovolená, to je cesta k moři. Ale s dětmi se dá užít i docela jinak. Stačí vyjet k českým vodám a ubytovat se třeba v kempu. Nabízíme vám pár tipů, kde vás a vaše potomky rádi uvidí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Máchovo jezero

Básník Karel Hynek Mácha dobře věděl, proč měl tenhle kraj tak rád. Po něm pojmenované jezero obklopují lesy a pěkné písčité pláže přímo vybízejí ke slunění. Pro děti je zde příjemný vstup do vody, různé skluzavky, tobogany a po většinu sezony disponuje jezero solidně čistou vodou.

V okolí najdete dostatek zábavy, lze si tu vyjet na kolech, zastavit se na hradu Bezděz nebo se jako Pyšná princezna schovat za čedičovými píšťalami Panské skály, ta se nachází u Kamenického Šenova.

Můžete také vyzkoušet windsurfing nebo se s dětmi svézt lodí - prostě dovolená jako vyšitá. Pro ubytování zkuste kemp Andrea. Rozkládá se přímo na břehu Máchova jezera, částečně schován pod vzrostlými borovicemi, které i v největším parnu zajišťují příjemné klima.

Bydlet budete v bungalovech s vlastním sociálním zařízením. Ty nejmenší nadchne hřiště s pískovištěm a klouzačkou, větší pak uvítají tenisové kurty nebo různé míčové hry. K dispozici je i parník, který kemp vlastní a nabízí pro děti zdarma.

Komorník

Tento rybník se rozkládá u jihočeské obce Strmilov a zabírá 3,5 hektaru. Celá tato oblast je vstupní branou do České Kanady. Komorník je vyhlášený svou velmi čistou vodou, kterou si udržuje po celou rekreační sezonu, a písčitou, pozvolna se svažující pláží, která umožňuje koupání i těm nejmenším návštěvníkům. Nabízí i výborné podmínky pro vodní sporty.

Všechno potřebné vám půjčí přímo v autokempu Komorník. Naleznete zde i několik úrovní ubytování, přes chaty s vlastním sociálním zázemím až po maringotky. Nebo si můžete přivézt vlastní stany. V areálu je dostatečné zázemí, restaurace, obchod, dětský koutek, hřiště, pískoviště, houpačky, prolézačky a pro případ špatného počasí dokonce společenská místnost.

Rodiny s dětmi tu jsou častými a vítanými zákazníky, takže si tu vaši potomci snadno a rychle najdou kamarády a zabaví se sami. Až se vám po nich bude stýskat, můžete si všichni společně vyrazit na výlety po krásách okolí, třeba například na hrad Landštejn či do pohádkového města Telče, anebo se projet vláčkem po úzkorozchodné trati přírodou České Kanady.

Rozkoš

V Královéhradeckém kraji, nedaleko České Skalice, se rozlévá Rozkoš, vodní nádrž s koupalištěm a stejnojmenným kempem. Na koupališti mají přes den pravidelnou službu plavčíci. Starostlivější rodiče také určitě ocení přítomnost zdravotnické služby. A děti se zamilují do širokého zázemí: řádit mohou na rozlehlé travnaté pláži, houpačkách, kolotočích a prolézačkách.

Pro malé je připraveno brouzdaliště napuštěné pitnou vodou, větší si své síly můžou vyzkoušet na dětském motokrosu, toboganu, minigolfu nebo si vybrat jinou zábavu, například ze široké nabídky míčových sportů. Za ubytovnou je také miniaturní zoo, ve které se chovají kamerunské kozy. Kemp organizuje také diskotéku pro malé i velké, nabízí letní kino, saunu, dostatek stánků s občerstvením, restauraci, obchod, převlékárny, sprchy na pláži nebo půjčovnu loděk, šlapadel, katamaránů, kol, míčů, badmintonu a kriketu.

A pokud byste náhodou vyčerpali všechny možnosti a chtěli vyrazit za hranice kempu, zajeďte s dětmi do Ratibořic a projděte místa známá z Babičky: zámek, Staré bělidlo, splav, expozici ve mlýně nebo zkuste výlet po trase poutí, na které babička i se svými vnoučaty chodívala.

Hlučínské jezero

Sever Moravy je nejen černý, jak by se mohlo zdát z literatury, ale umí překvapit nečekanými možnostmi vybízejícími k trávení dovolené. Zkuste Sportovně rekreační areál Hlučín a nebudete litovat. Severozápadně od Ostravy se v zatopené štěrkovně podařilo vybudovat prázdninový ráj.

Kromě čisté vody, která v takových objektech bývá, tu objevíte travnaté pláže, přírodní bazény, sportoviště, bufety, restaurace, minigolfové hřiště, kurty na tenis a plážový volejbal, půjčovnu sportovních potřeb nebo půjčovnu lodí a vodních kol. Pro větší i velké odvážlivce je v provozu vlek na vodní lyžování, pro malé skluzavky a pro ještě menší brouzdaliště, hřiště, pískoviště a houpačky. V sousedství se nachází Dětský ranč, který se specializuje na chov koní a hipoterapii (rehabilitační metoda využívající pohybové impulzy vznikající při pohybu koně), věnuje se postiženým dětem a voltižnímu sportu (gymnastika a tanec na koni).

Celý objekt ranče je bezbariérový a nabízí rovněž rekreační projížďky na koňském hřbetě. Zajímavým tipem na výlet je areál československého opevnění u obce Darkovičky, kde si můžete na vlastní kůži vyzkoušet pocity obránců vlasti.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Rodina, Dovolená s dětmi, Maminka cestuje, Prázdniny, Vodní sport, Skalice, Mini zoo, Staré Bělidlo, Hlučín, Hrad Bezděz, Telč, Pár, Máchovo jezero, Pár korun, Badminton, Letní kino, Zajímavý tip, Přírodní báze, Karel Hynek Mácha, Par, Bezděz, Pyšná princezna, Nejmenší návštěvník, Karel Hynek