Maminka.czVáš domov

Perlan: Perla mezi pomocníky pro maminky. Využijete ho i místo vlhčených ubrousků

Kateřina Prachařová 29.  3.  2018
Poprvé jste se s ním nejspíš setkala hned v porodnici a rozhodně uděláte dobře, když si ho pořídíte i domů. Perlan se totiž dá použít mnoha způsoby, které jako maminka oceníte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co to je perlan?

Perlan je netkaná textilie, kterou vyvinul v 70. letech minulého století tehdejší státní podnik Perla. Cílem bylo najít jednorázovou textilii, která by mohla nahradit látková prostěradla v nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Měla být levná a odolná. To všechno perlan splňuje.

I dnes polovina jeho produkce směřuje do zdravotnictví. Nejčastěji slouží jako hygienická podložka na lůžko pod pacienty, ale uplatňuje se i ve formě ručníků, bryndáků, utěrek či žínek. V porodnicích je to neocenitelný pomocník, používá se jako podložka na přebalovací pult, místo žínky při koupání i běžném mytí i jako ručník pro následné vysušení.

Kde můžete perlan koupit?

Perlan je extrémně savý, pohltí tekutiny až do desetinásobku vlastní hmotnosti. Je přitom mimořádně pevný a odolný. Seženete ho ve zdravotnických potřebách i v lékárnách. Prodává se v různých provedeních, ve formě rolí či různě velkých čtverců, které nastříháte podle potřeby.

4 tipy pro efektivní úklid: Pomůžou ocet, sůl i hi-tech pomocníci

A na co perlan využijete doma?

Třeba právě jako ubrousky na mytí. Stačí namočit do čisté vody, ale pokud chcete „sofistikovanější“ verzi, vyrobíte si snadno – a velmi levně – domácí vlhčené ubrousky. Do plastové dózy s víkem dejte trochu vody a pár kapek dětské olejíčku, do toho nastříhané kousky perlanu a je hotovo.


Nejoblíbenější produkty

Další oblíbené výrobky


Perlan i do plenek, nedráždí pokožku

Perlan můžete použít i jako separační vrstvu do látkových plenek, podložku na přebalovací pult, bryndáček nebo jinou ochranu oděvu.

Perlan je čistá viskóza, je tedy zcela ekologický a rozložitelný. Pokud ho vyhodíte třeba na kompost, do pár týdnů po něm nezůstane ani stopa. Různí se názory, zda je možné jej spláchnout do záchoda – někdo to dělá, někdo ne. Látka se rozloží, ale přece jen je velmi pevná a nějakou dobu to trvá.

Perlan můžete dokonce prát opakovaně v pračce jako kteroukoli jinou látku. Pokud chcete vyprat malé kousky (používané třeba jako ubrousky), doporučujeme vložit je do síťky na praní jemného prádla, jinak by mohly ucpat přívod vody.

Čtěte také: Vyplatí se koupit: Olejíček místo vlhčených ubrousků, kapsičky na kaše i svítící dudlík

Perlan a péče o miminko

A pokud teď pomineme péči o miminko, perlan je praktický pomocník i pro domácnost. Využijete ho jako houbu na nádobí, utěrku, prachovku a vynikající je při mytí oken, nezanechává totiž šmouhy. Navíc se snadno ždímá a nepáchne.

VIDEO: Udržujte doma pořádek podle metody Konmari

Je vaše domácnost připravená na miminko?
Co by nemělo chybět ve výbavě moderní matky?
21 skvělých vynálezů do domácnosti, které vám usnadní život
Témata: pomoc, Váš domov, Ubrousek, Běžné mytí, Čistá voda, Podložka, Přebalovací pult, Zdravotnická potřeba, Maminka, Utěrka, Malý kousek, Zdravotnické zařízení, Olejíček, Minulé století, Praktický pomocník, Místo v, Mytí, Perla, Porodnice, Vlhčený ubrousek, Látková plenka, KonMari, Mez, Dětský olejíček, Pořádek