Maminka.czVánoce

Upečte si s dětmi perníkovou chaloupku! Je to snadné!

Simona Procházková 30.  11.  2020
Žádný strach, že byste to nezvládli, je to snazší, než byste možná čekali. Zasněžený domeček poslouží jako hezká dekorace, do svátků ale nejspíš nevydrží. Kromě toho, že úžasně vypadá, totiž také skvěle chutná. Tady máte recept a návod, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vlastnoručně vyrobená chaloupka z perníku nádherně provoní byt kořením a dodá vašemu domovu tu správnou sváteční atmosféru. Zapojte děti a upečte si ji společně. Malí umělci ji pak mohou dozdobit podle vlastní fantazie. Užijete si spoustu zábavy a legrace.

Perníkové těsto

  • 1 kg prosáté hladké mouky
  • 200 g prosátého moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 200 g tekutého medu
  • 4  vejce
  • 2 lžičky perníkového koření (směs medový perník)
  • 1 lžičku kakaa
  • 1,5 lžičky jedlé sody

na polevu:

  • 3 bílky
  • prosátý moučkový cukr podle potřeby
  • pár kapek citronové šťávy

Postup:

Na vále promíchejte veškeré sypké suroviny a pak k nim přidejte ty tekuté. Ručně vypracujte hladké a nelepivé těsto, rozválejte ho na plát silný asi tři milimetry. Při válení podsypejte těsto moučkovým cukrem. Vykrájejte podle připravených šablon (viz níže) jednotlivé tvary, části chaloupky, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě rozpálené na 180 °C (asi 6 až 8 minut, hlídejte). Jednotlivé díly po vychladnutí slepte polevou. Tu připravíte tak, že dobře prosátý moučkový cukr vymícháte s bílky (poleva se nešlehá!) a pár kapkami šťávy z citronu do husté lepivé konzistence. Polevou naplníte zdobičku nebo sáček a ustřihnete růžek, aby vznikla dírka.

Šablony z kartonu – rozměry:

Podložka 1 kus: 24 x 18 cm

Boční strany 2 kusy: 18 x 8 cm

Střecha 2 kusy: 22 x 10 cm

Štít 2 kusy: 12 x 8 cm (trojúhelník má strany 8,5 x 8,5 x 12 cm a nahoře svírají pravý úhel)

Dveře: 4 x 6,5 cm

Manuál pro unavené mámy: Co můžete letos o adventu konečně udělat jinak?

Náš tip: Kdo by chtěl, může zvolit „bio“ variantu a pustit se do perníkové chaloupky ze špaldové mouky.

Chaloupka ze špaldové mouky

Na těsto

  • 600 g bio špaldové mouky
  • 200 g bio cukru
  • 80 g bio másla
  • 3 bio vejce
  • špetka soli a špetka jedlé sody
  • perníkové koření v bio kvalitě
  • 2 polévkové lžíce bio kakaa
  • 3 čajové lžičky bio medu

Na polevu

  • 1 bílek v bio kvalitě
  • 180 g moučkového cukru
  • šťáva z půlky bio citronu

Postup:

Smíchejte mouku, cukr, sodu, sůl, perníkové koření a kakao. Postupně přidávejte vejce, rozpuštěné máslo a med. Vše dobře propracujte. Těsto by mělo mít hladkou a pevnou konzistenci. Takto připravené jej zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice do následujícího dne.

Těsto rozválejte na plát. Pomocí předpřipravených šablon z něj vykrojte dílčí části chaloupky. Nezapomeňte vykrojit také okna a dveře. Na plech vyložený pečicím papírem položte připravené díly a pečte při 180 stupních asi 10 minut.

Mezitím si z bílků, cukru a šťávy připravte polevu. Míchejte alespoň čtvrt hodiny, aby se dobře propojila. Každou stranu chaloupky včetně střechy ozdobte připravenou polevou. Doporučujeme směs před naplněním alespoň dvakrát propasírovat sítem. Dekoracím se meze nekladou, takže můžete použít i jiné cukrářské zdobení.

Pomocí zbylé polevy slepte usušené díly k sobě a ještě dozdobte. Doporučujeme díly před nalepením zbrousit například struhadlem, aby k sobě lépe přilnuly. Pro lepší stabilitu je spojte párátkem, které po zaschnutí vytáhnete.

Upečte si s dětmi vánoční perníčky! Tyhle můžete jíst hned! Jak na ně?
Bez andělů nejsou Vánoce. Vyrobte si je ze šišek, špuntů nebo kolíčků
5 tipů, díky kterým budou letošní Vánoce dokonalé
Témata: Naše tipy, Cukroví, Tradice, Vánoce, Advent, Vánoce 2020, Tescoma, Cukr, Bílek, Mouka, Perníková chaloupka, Válení, Bio, Poleva, Dekorace, Těsto, Chaloupka, Vitana