[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Vlastnoručně vyrobená chaloupka z perníku nádherně provoní byt kořením a dodá vašemu domovu tu správnou sváteční atmosféru. Zapojte děti a upečte si ji společně. Malí umělci ji pak mohou dozdobit podle vlastní fantazie. Užijete si spoustu zábavy a legrace.
na polevu:
Postup:
Na vále promíchejte veškeré sypké suroviny a pak k nim přidejte ty tekuté. Ručně vypracujte hladké a nelepivé těsto, rozválejte ho na plát silný asi tři milimetry. Při válení podsypejte těsto moučkovým cukrem. Vykrájejte podle připravených šablon (viz níže) jednotlivé tvary, části chaloupky, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě rozpálené na 180 °C (asi 6 až 8 minut, hlídejte). Jednotlivé díly po vychladnutí slepte polevou. Tu připravíte tak, že dobře prosátý moučkový cukr vymícháte s bílky (poleva se nešlehá!) a pár kapkami šťávy z citronu do husté lepivé konzistence. Polevou naplníte zdobičku nebo sáček a ustřihnete růžek, aby vznikla dírka.
Šablony z kartonu – rozměry:
Podložka 1 kus: 24 x 18 cm
Boční strany 2 kusy: 18 x 8 cm
Střecha 2 kusy: 22 x 10 cm
Štít 2 kusy: 12 x 8 cm (trojúhelník má strany 8,5 x 8,5 x 12 cm a nahoře svírají pravý úhel)
Dveře: 4 x 6,5 cm
Náš tip: Kdo by chtěl, může zvolit „bio“ variantu a pustit se do perníkové chaloupky ze špaldové mouky.
Na těsto
Na polevu
Smíchejte mouku, cukr, sodu, sůl, perníkové koření a kakao. Postupně přidávejte vejce, rozpuštěné máslo a med. Vše dobře propracujte. Těsto by mělo mít hladkou a pevnou konzistenci. Takto připravené jej zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice do následujícího dne.
Těsto rozválejte na plát. Pomocí předpřipravených šablon z něj vykrojte dílčí části chaloupky. Nezapomeňte vykrojit také okna a dveře. Na plech vyložený pečicím papírem položte připravené díly a pečte při 180 stupních asi 10 minut.
Mezitím si z bílků, cukru a šťávy připravte polevu. Míchejte alespoň čtvrt hodiny, aby se dobře propojila. Každou stranu chaloupky včetně střechy ozdobte připravenou polevou. Doporučujeme směs před naplněním alespoň dvakrát propasírovat sítem. Dekoracím se meze nekladou, takže můžete použít i jiné cukrářské zdobení.
Pomocí zbylé polevy slepte usušené díly k sobě a ještě dozdobte. Doporučujeme díly před nalepením zbrousit například struhadlem, aby k sobě lépe přilnuly. Pro lepší stabilitu je spojte párátkem, které po zaschnutí vytáhnete.