Maminka.czSoutěže

Perte chytře - vyhrajte 5 prémiových balíčků pracích prostředků

redakce 30.  6.  2014
V domácnostech s malými dětmi se pračka pomalu nezastaví. Proto se hodí vyhrát balík kapslí na praní. Kdo z vás vyhrál?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také nemáte jasno v tom, jak mezi sebou nejlépe porovnat ceny různě velkých balení pracích prášků, gelů, kapslí a tablet? Máme pro vás užitečný tip. Budete-li se jím řídit, můžete uspořit nemalé peníze. Chytrý pomocník pro výběr toho nejvýhodnějšího balení se jmenuje prací dávka.

Prací dávka je stanovená jako množství pracího prostředku potřebného na vyprání standardního množství středně znečištěného prádla, a to při praní ve středně tvrdé vodě v průměrně velké pračce o velikosti bubnu pro 4,5 kg prádla,“ říká Hana Novotná, mluvčí iniciativy "Pereme chytře" Českého sdružení pro značkové výrobky (ČSZV). Že z toho stále nejste moudří? Nevadí, čtěte dál a pochopíte.

Iniciativa "Pereme chytře" si klade za cíl změnit nákupní zvyklosti spotřebitelů při výběru pracích prostředků. „Mnoho z nás totiž prací dávky nesleduje, a posuzuje tak velikost a cenu balení podle ceny za kilogram či litr“, dodává ještě Hana Novotná. Toto tvrzení potvrzuje i průzkum, který byl pro ČSZV v České republice realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury IPSOS.

Na velikosti nezáleží

Z průzkumu ČSZV vyplynulo, že naprostá většina dotazovaných (84, 3 %) se při výběru orientuje podle ceny za kilogram, litr nebo celé balení. Tento způsob však může jen stěží poskytnout objektivní cenové srovnání, protože každý typ pracího prostředku vyžaduje jiné dávkování a navíc jen těžko lze porovnávat litry s kilogramy nebo jednotlivými kusy tablet a kapslí. Dalších 8 % respondentů se při nákupu pracích prostředků neorientuje podle ceny vůbec.

Pereme dráž, než musíme

Více než 90 % českých žen tak pere dráž, než musí, protože nedokáže objektivně porovnat jednotlivá balení. Transparentní měrnou jednotkou je prací dávka, která udává, na kolik praní je dané balení určeno. Téměř polovina Češek (49 %) však neví, kolik pracích dávek obsahuje jejich nejčastěji kupovaný prací prostředek a pouze 28 % oslovených českých žen srovnává velikost balení právě podle počtu pracích dávek.

Proto až příště půjdete nakupovat prací prostředek, nenechte se na první pohled zmást velikostí pracího prostředku a sledujte ikonu s počtem pracích dávek na obalu. Kromě toho hledejte na regálu také cenu za jednu prací dávku, pomůže vám uspořit nemalé peníze. To potvrzuje i Libor Dupal, předseda Sdružení českých spotřebitelů: „Zatím prací dávku na regálech uvádí jen několik obchodníků, věříme však, že i díky kampani "Pereme chytře" budou obchodníci na situaci na trhu reagovat a cenu za prací dávku uvádět. Spotřebitelé tak ušetří mnohem víc.“

Nápovědu k soutěžní otázce získáte na webu: www.peremechytre.cz.

Výhercům gratulujeme:

Zuzana M. (Plzeň)
Ludmila K. (Veselí nad Moravou)
Blažena P. (Hranice)
Milada Š. (Rosice u Chrasti)
Barbora P. (Kutná Hora)

Témata: Soutěže, Užitečný tip, Ludmila, Kutná Hora, Bál, Výhra, Bali, Obchodník