[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
A jak na domácí pesto? „Olivový olej vmíchejte do pesta až nakonec a postupně. Pokud pesto hned nesníte, přendejte ho do uzavíratelných sklenic a zalijte olejem. Pesto před podáváním zřeďte trochou vody, ve které se vařily těstoviny, a pak už ho do nich jen lehce vmíchejte,“ vysvětlil Lukáš Zach, který se výrobou pest živí.
4 porce, 30 minut
Potřebujeme: 250 g rukoly, 50 g čerstvé bazalky, 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 40 g kešú oříšků, 40 g parmazánu, 30 g pecorina, sůl a pepř
Opláchněte rukolu a lístky bazalky, osušte a poté nadrobno nasekejte. Vložte do vyšší nádoby určené pro ponorný mixér. Přilijte trochu panenského olivového oleje a rozmixujte nahrubo.
Přidejte nastrouhané sýry, nasekaný česnek a nasucho orestované kešú oříšky. Rozmixujte, postupně přidejte olej, dochuťte solí a pepřem. Podávejte promíchané s uvařenými těstovinami.
Potřebujeme: 200 g čerstvých lístků šalvěje, 100 g čerstvé bazalky, 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 50 g slunečnicových semínek, 40 g parmazánu, 30 g pecorina, sůl a pepř
Lístky šalvěje a bazalky omyjte a nechte uschnout. Přendejte do mixovací nádoby a nasekejte ponorným mixérem. Přilijte olivový olej, přidejte nasekaný česnek, nasucho orestovaná semínka a nastrouhané sýry. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Pesto vmíchejte do uvařených těstovin.
Potřebujeme: 200 g sušených rajčat (ideálně San Marzano), 50 g čerstvé bazalky, 1 chilli paprička, 2 stroužky česneku, 100 ml extra panenského olivového oleje, 40 g vyloupaných pistácií, 40 g parmazánu, 30 g pecorina, 1 hrst čerstvého tymiánu, sůl a pepř
Sušená rajčata nakrájejte. Bazalku omyjte, osušte a nasekejte v mixéru. Přidejte rajčata, chilli papričku a česnek. Vmíchejte olivový olej, nasekané pistácie, nastrouhané sýry a lístky tymiánu. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte s těstovinami.
Potřebujeme: 200 g vypeckovaných černých oliv, 50 g čerstvé bazalky, 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 40 g loupaných mandlí, 40 g parmazánu, 30 g pecorina, sůl a pepř
Vypeckované olivy namelte například v mlýnku na maso. Přebytečnou tekutinu vyždímejte a vylijte. Lístky bazalky omyjte, osušte a rozmixujte. Přidejte olivy, olivový olej, nasekaný česnek a mandle. Nakonec vmíchejte nastrouhané sýry a rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Hotové pesto smíchejte s uvařenými těstovinami.
Foto: Ondřej Košík