Maminka.czVýživa a stravování

Pesto... Když nevíte co na těstoviny

, Časopis F.O.O.D.
25. 6. 2015
je hotové za pár minut, na jeho přípravu vám stačí suroviny, které máte doma, a obyčejné špagety promění v lahůdku. A když vám nějaké pesto zbude, schovejte si ho na příště.

A jak na domácí pesto? „Olivový olej vmíchejte do pesta až nakonec a postupně. Pokud pesto hned nesníte, přendejte ho do uzavíratelných sklenic a zalijte olejem. Pesto před podáváním zřeďte trochou vody, ve které se vařily těstoviny, a pak už ho do nich jen lehce vmíchejte,“ vysvětlil Lukáš Zach, který se výrobou pest živí. 

Rukolové pesto 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 250 g rukoly, 50 g čerstvé bazalky, 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 40 g kešú oříšků, 40 g parmazánu, 30 g pecorina, sůl a pepř

Opláchněte rukolu a lístky bazalky, osušte a poté nadrobno nasekejte. Vložte do vyšší nádoby určené pro ponorný mixér. Přilijte trochu panenského olivového oleje a rozmixujte nahrubo. 

Přidejte nastrouhané sýry, nasekaný česnek a nasucho orestované kešú oříšky. Rozmixujte, postupně přidejte olej, dochuťte solí a pepřem. Podávejte promíchané s uvařenými těstovinami. 

Klepněte pro větší obrázek

Šalvějové pesto 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 200 g čerstvých lístků šalvěje, 100 g čerstvé bazalky, 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 50 g slunečnicových semínek, 40 g parmazánu, 30 g pecorina, sůl a pepř

Lístky šalvěje a bazalky omyjte a nechte uschnout. Přendejte do mixovací nádoby a nasekejte ponorným mixérem. Přilijte olivový olej, přidejte nasekaný česnek, nasucho orestovaná semínka a nastrouhané sýry. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Pesto vmíchejte do uvařených těstovin. 

Klepněte pro větší obrázek

Pesto ze sušených rajčat 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 200 g sušených rajčat (ideálně San Marzano), 50 g čerstvé bazalky, 1 chilli paprička, 2 stroužky česneku, 100 ml extra panenského olivového oleje, 40 g vyloupaných pistácií, 40 g parmazánu, 30 g pecorina, 1 hrst čerstvého tymiánu, sůl a pepř

Sušená rajčata nakrájejte. Bazalku omyjte, osušte a nasekejte v mixéru. Přidejte rajčata, chilli papričku a česnek. Vmíchejte olivový olej, nasekané pistácie, nastrouhané sýry a lístky tymiánu. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte s těstovinami. 

Klepněte pro větší obrázek

Pesto z černých oliv 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 200 g vypeckovaných černých oliv, 50 g čerstvé bazalky, 100 ml extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 40 g loupaných mandlí, 40 g parmazánu, 30 g pecorina, sůl a pepř

Vypeckované olivy namelte například v mlýnku na maso. Přebytečnou tekutinu vyždímejte a vylijte. Lístky bazalky omyjte, osušte a rozmixujte. Přidejte olivy, olivový olej, nasekaný česnek a mandle. Nakonec vmíchejte nastrouhané sýry a rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Hotové pesto smíchejte s uvařenými těstovinami. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Ponorný mixér, Pistácie, Pes, Těsto, Pěst, Těstoviny, Test

Mohlo by vás zajímat
Růstový spurt: období nenasytného kojence vás potká několikrát
100 mimořádných fotek z porodu! Podívejte se, jak ho rodiny prožívají
Introvert bere sílu v samotě. Jak poznáte, že jednoho máte doma?
Mámy jsou na sebe zlé, vyslechla jsem si tolik urážek, říká Gabriela Lašková
Klasické fotky mimin jsou nuda. Tenhle táta proto fotí děti jinak
Čekáte miminko? Oznámit to můžete vtipně a s nápadem. Třeba takto
Opustil mě den po porodu. Vracela jsem se do prázdného bytu
Co vás může zaskočit po porodu? Čekají vás tyhle procedury
Bezpohlavní výchova: Ani kluk, ani holka. Ať si dítě samo vybere!

Horoskopy

Váhy Pro někoho z rodiny může být váš momentální životní styl nevyhovující, ale vykašlete se na něj. Hlavní…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Gabriel, Zbyslav, Gábor





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu