Pěstujte bylinky: obsahují vitamíny, pomáhají s imunitou a hodí se i při vaření

Pěstujte bylinky: obsahují vitamíny, pomáhají s imunitou a hodí se i při vaření | Zdroj: iStock

Zdroj: iStock

Čerstvé bylinky krásně provoní vaši kuchyň a každému jídlu dodají nezaměnitelnou chuť a čerstvost. Nespoléhejte se na nabídku z obchodů a vypěstujte si své vlastní. Pro inspiraci můžete navštívit také Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu v Praze.

Proč pěstovat bylinky doma: 

  • Máte dokonalý přehled o použitých semínkách i hnojení
  • Můžete pěstovat více druhů, než seženete v obchodě 
  • Bylinky ve stylovém květináči jsou krásná dekorace jak doma, tak na balkoně
  • Čerstvé bylinky si utrhnete podle potřeby a vydrží vám celou sezónu
  • Většina bylinek má i zdravotní benefity a obsahujeme mnoho vitamínů
  • Domácí pěstování je ekologičtější
  • Děti bude bavit sledovat proces růstu 
bylinkovyden3.jpg

Jaké bylinky může pěstovat doma?

Bazalka

Bazalka je teplomilná bylinka a její čerstvé lístky mají sladce kořeněnou příchuť, používá se hlavně v italských specialitách jako je pizza, těstoviny, saláty či pesto. Typickým salátem s bazalkou je italské caprese. Bazalka podporuje chuť k jídlu a obsahuje mnoho vitamínů. 

Pažitka


Čerstvě nakrájená pažitka přímo zázračně vylepšuje chuť mnohých pokrmů. Přidává se do polévek, do salátů, na kuřata, na brambory, do dušené zeleniny a na vaječná jídla. Děti mají rádi chléb namazaný máslem a posypaný pažitkou.  Pažitka je nenáročná na pěstování a na okně jí můžete mít celý rok. 

Petržel


Pro svou chuť, vůni i barvu patří petržel mezi nejoblíbenější naťovou zeleninu. Zvýrazňuje chuť a vůni vařených pokrmů, ale i jiných bylinek. Pro dosažení silnějšího účinku můžeme použít větší množství nasekané natě i stonků, které jsou aromatičtější. Nasekaná petrželka ozdobí polévky nebo třeba vařené brambory.  

Meduňka

Odolnou meduňku můžete v truhlíku pěstovat jako trvalku. Typickou citronově medovou vůní doplňuje chuť zmrzlin, pudinků a nápojů. Výborný je třeba čaj z čerstvých listů meduňky, který zklidňuje a zlepšuje spánek. Čerstvé listy se přikládají na místa poštípaná hmyzem. Meduňku si můžeme i zmrazit v kostkách ledu, které potom přidáváme do nápojů.

Máta

Máta je jednou z nejstarších bylinek vůbec. Její krásná charakteristická vůně je jedinečná. Zlepšuje chuť k jídlu a pomoci může i při rýmě, kašli, bolest krku nebo hlavy - ideálně by se měla inhalovat. Mátový čaj zlepšuje trávení a zklidňuje při stresu. 

bylinkovyden2.jpg

pozvánka na bylinkový den

Pokud milujete bylinky, navštivte již 6. ročník oblíbené akce Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu Praha.

Akce se koná v sobotu 20. dubna 2024, 10–17 hodin

Třetí dubnovou sobotu provoní Národní zemědělské muzeum a muzejní dvůr bylinky. Návštěvníci si budou moci vybrat a zakoupit sazenice tradičních i méně známých rostlin, sušené bylinky, čaje, oleje, sirupy, koření a mnoho dalších výrobků, ve kterých hrají bylinky hlavní roli. Po celý den budou probíhat tematické přednášky připravené odborníky z výzkumných institucí z oblasti zemědělství. Můžete si odnést i ručně vyrobenou bylinkovou kosmetiku. V dílnách pro děti se budou batikovat ubrousky barvivy získanými z rostlin a mnoho dalšího. Na dvorku si budete moct prohlédnout výstavu o chilli papričkách, kterou zapůjčí Botanická zahrada České zemědělské univerzity. 

Bylinkový den se koná pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného.

Vstupenky a více informací na www.nzm.cz.

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů