Maminka.czZdraví

Pět častých zdravotních potíží u dětí, které vás nemusí děsit!

Simona Procházková 8.  3.  2020
Nemocné dítě je pro každou mámu obrovským stresem. Často nás přepadají ty nejčernější myšlenky, přehnané obavy ale často nejsou na místě, uklidňují lékaři. A říkají, že níže zmíněné příznaky se obvykle dají zvládnout doma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„I když nás pohled na potomka, který se necítí dobře, dokáže vystrašit, rozhodně není potřeba utíkat hned do ordinace pediatra s každou rýmou, průjmem, zvýšenou teplotou nebo odřeným kolenem. Ano, pro laika není vždy snadné správně odhadnout a vyhodnotit, co je ještě „normální“ (ať už jde o virózu, chřipku nebo třeba bolest hlavy) a které příznaky nemoci by nás už měly znepokojovat, existují ale určité běžné symptomy, které čas od času postihnou každé dítě a zpravidla neznamenají nic dramatického,“ říká Dr. Lana Gagin, dětská lékařka z nemocnice Helen DeVos v Grand Rapids v Michiganu. Které to jsou a jak je řešit?

Ucpaný nos

Podle lékařských výzkumů mohou malé děti prodělat v průměru šest až osm infekcí horních dýchacích cest ročně, jde tedy o bezkonkurenčně nejčastější zdravotní komplikaci, se kterou se potýkají opakovaně. Rýmy, ucpaný nos a dutiny, nateklý krk… v drtivé většině případů nejde o závažný problém a jedinou účinnou léčbou je uvolnění dýchacích cest pomocí k tomu určených kapek nebo sprejů z lékárny, klidový režim a pobyt v teple. „Rodiče zejména malých dětí často vyděsí, když má jejich drobeček potíže s dýcháním kvůli ucpanému nosu a zahleněným dutinám, v noci se kvůli tomu často budí, je podrážděný a nemůže spát. K uvolnění dýchacích cest a snížení otoku sliznic se výborně osvědčují například jemné spreje se slanou mořskou nebo minerální vodou, nebojte se použít rovněž odsávačku hlenů, která umí výrazně ulevit,“ radí Dr. Lana Gagin.

Po viróze hned zpátky do školky? Nepodceňujte čas na doléčení!

Bolest břicha

Žaludeční a střevní potíže nejsou v dětském věku ničím neobvyklým a objevují se často. Možná toho vaše dítě jen příliš mnoho snědlo nebo zkrátka udělalo menší či větší „dietní“ chybu. Máte přehled o celodenním jídelníčku svých ratolestí? Hlídáte, kolik sladkostí, tučných a smažených jídel spořádají? „Určitě není potřeba hned zakazovat dobroty, která má dítě rádo, jen je na místě kontrolovat, co všechno během dne sní. A pokud si stěžuje, že ho bolí bříško, v první fázi nemůžete dělat nic jiného než čekat a sledovat, zda se jeho stav nezhoršuje,“ uvádí pediatrička Dr. Sarah Bodeová, ředitelka dětské kliniky Nationwide. Nejčastější příčinou žaludečních a střevních potíží bývá ale bakteriální (případně i virová) infekce. Projevuje se typicky pocitem „balvanu v břiše“, průjmem, nucením na zvracení nebo přímo zvracením, zvýšenou teplotou nebo horečkou a celkovou schváceností. Objevují se „chřipkové“ stavy, bolesti svalů a kloubů, nechutenství. I tuto infekci lze většinou léčit doma, bez nutnosti návštěvy lékaře (můžete se s ním telefonicky poradit). Zabere klidový režim a vhodné léky na zklidnění střevní sliznice a zastavení průjmu. Zásadní je přísně dietní strava (vařená rýže, starší pečivo, banány, vařená mrkev…) a dostatečný pitný režim.

Zvracení

Podobně jako průjmová onemocnění a nachlazení není ani zvracení u dětí ničím výjimečným. Jde nejčastěji o průvodní jev nějaké infekce. Nepříjemný, nepohodlný a nijak vábný, pořád ale zcela normální příznak přejedení, chyby v jídelníčku nebo nákazy, kterou si děti mezi sebou snadno předávají. „V některých případech, když tělo bojuje s jakoukoli virovou nebo bakteriální infekcí, objeví se jako jeden z průvodních jevů právě nevolnost a zvracení. Někteří jedinci jsou k němu náchylní, jiní nezvrací téměř vůbec, je to individuální. Lékaři nemohou udělat nic jiného než doporučit rodičům, aby drželi dítě v klidu a pečlivě dohlédli, aby nedošlo k dehydrataci organismu,“ vysvětluje Dr. Lana Gagin. Na prvním místě je proto důležité dostat do maroda co nejvíce tekutin (voda bez bublinek, slabý čaj, případně rehydratační roztok z lékárny). Pokud nemocný odmítá jídlo, není to až takový problém, pitný režim je ale v tomto případě zásadní. U nejmenších dětí se doporučuje, aby nejméně 24 hodin poté, co zvracení ustane, nejedly žádnou pevnou stravu. Nabídněte jim kaši, jogurt nebo polévku s rozmixovanou zeleninou. Kdy je čas vyhledat lékaře? Pokud zvracení nepřestane do dvou dnů.

Nachlazení a chřipka: Jak posílit imunitu u dětí?

Bolesti hlavy

Není nutné hned propadat panice, když si potomek stěžuje, že ho bolí hlavička. Nejpravděpodobnější důvody? Nedodržuje správný pitný režim, během dne zapomíná pít dostatek vody a jeho organismus je dehydrovaný, žije pod psychickým tlakem, například ho stresují povinnosti ve škole nebo problémy doma, řeší nějaký osobní problém, se kterým si neví rady a trápí ho, případně trpí problémy se spánkem. To jsou nejčastější příčiny, kvůli kterým často bolí hlava i nás, dospělé. Řešíme to obvykle za pomoci analgetik, léků proti bolesti. Jenže je dobré dítěti hned nabídnout pilulku? „Možné to je, vhodné jsou přípravky s obsahem látek acetaminofen nebo ibuprofen, vždy ale důsledně dbejte, abyste dodrželi správné dávkování, a ujistěte se, že lék používáte podle doporučení lékaře nebo lékárníka,“ zdůrazňuje Dr. Sarah Bodeová. Podání léků proti bolesti by ale mělo být až poslední možností, nejdříve vyzkoušejte „preventivní“ opatření – hlídejte, aby dítě dostatečně pilo a spalo, nenechte ho příliš často vysedávat u televize a tabletu, pokud má nějaké trable, pomozte mu je řešit, zeptejte se na školu, podpořte ho při přípravě na vyučování, pobývejte co nejvíce venku na čerstvém vzduchu a motivujte ho k pravidelnému pohybu.

Modřiny

Některé děti (jako třeba můj nadprůměrně živý pětiletý syn) vypadají téměř neustále, jako by je doma týrali nebo v jednom kuse podstupovaly surové zápasy a jejich paže i holeně jsou plné podlitinek a modřin. „Namodralé pohmožděniny nejsou důvodem k obavám, zejména u dětí, které jsou pořád v pohybu, aktivní, sportují, mají rády divočejší hry a zkoušejí všechny možné vylomeniny,“ uklidňuje Dr. Lana Gagin. Podle jejích slov jsou modřiny a podlitiny, které se pravidelně objevují na běžných místech (ruce, nohy) naprosto normální součástí dětství. Závažnější problém nastává ve chvíli, kdy se modřiny objevují trvale, a to i po menším nárazu nebo uhození a dítěti se dělají na kůži malé tečky zalité krví. V takovém případě neváhejte a navštivte lékaře.

Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Nemoc, Zvracení, Modřina, Ibuprofen, Infekce, Bolest, Spora, Součást, Příznaky, GRAND, Vaš, Paže, Panic, Laik, Odhad, Michigan, Lana, Ucpaný nos, Zdraví na Heureka.cz