Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Líní rodiče mají šťastnější děti. Jak to dělají? Nechají děti být

Simona Procházková 29.  11.  2019
Jste v jednom kuse přetažení, unavení, usínáte vyčerpáním v šest večer, často na děti křičíte, snadno se rozčílíte a pokouší se o vás nervový třes a tik v oku? Stopněte to! Zpomalte a uberte plyn, opravdu nemusí ležet všechno na vašich bedrech! Prozradíme tajné triky pohodlných a „laxních“ rodičů, kteří si to nastavili jinak. A nelitují!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Líní rodiče mají údajně šťastnější a spokojenější děti. Nevěříte? Něco na tom nejspíš bude. Pokud jste zastánci striktně daných pravidel a spoléháte na svou roli „autority“, která vám umožňuje přikazovat, zakazovat a kárat, připadá vám to možná jako sci-fi. Jenže, když dokážete polevit v dozoru, necháte děti volně dýchat a dopřejete jim vlastní prostor, uleví se všem. Vám ubude stresu, pocuchaných nervů a zbytečného rozčilování, ratolesti se zase přirozeně naučí převzít za své činy (i chyby a nesplněné úkoly) odpovědnost, organizovat svůj vlastní čas a přivyknou samostatnosti.

Nikdo není dokonalý a nemá smysl se o dokonalost snažit, stejně se to nepovede. Výchova dětí a starost o blaho celé rodiny jsou vyčerpávající a nikdy nekončící dřina, ne-li přímo řehole. Dobrou zprávou ale je, že existuje spousta utahaných matek a uštvaných otců, kteří dokázali říct „dost“ a rozhodli se ratolestem trochu utáhnout skřipec. Ano, i za cenu udivujících pohledů nebo šeptem pronášené kritiky okolí. Zde jsou jejich tipy, jak ve zdraví (a bez sebemenších výčitek) přežít jako „lenoch“. Nemají pocit viny a neberou ohledy na mínění ostatních.

Klidně si zakřičte a vynadejte jim! Co dál můžete udělat pro šťastné děti?

Nechte je uklízet

Zkuste zatnout zuby, vydržet pohled na rozsypanou lopatku se smetím nebo mokré skvrny na podlaze a dovolte dětem, aby pomáhaly s úklidem. A to od nejútlejšího věku. Budete překvapeni, co všechno už dokáže dvouapůlleté batole. Veďte je k tomu, že každý má své povinnosti a svěřené úkoly a ty musí být splněny. Klidně použijte jako „motivaci“ malou lest, úplatek nebo úklid pojměte jako formu zábavné a dobrodružné hry. „Stačilo schovat oblíbeného plyšového tučňáka a pár autíček a tvářit se, že opravdu nemám tušení, kde mohou být. Copak mohu vědět, kde sis je schoval nebo zašantročil? A pokojíček byl přerovnaný a uspořádaný během půl hodiny,“ směje se Andrea (34), maminka sedmiletého Dana.

Porušujte pravidla

Kde je dáno, že musí chodit všechny děti spát okamžitě po Večerníčku? Každý rodič ví, že nutit dítko, které není dostatečně ospalé a unavené, aby zalehlo do postýlky, zhaslo a spalo, nikam nevede. Tedy vede, k hysterickým scénkám, pláči, křiku a zlosti potomka i rodičů. Netlačte na pilu a nechte věcem volný průběh, zajistíte si tak určitě klidnější večer než zaháněním rozjívených dítek pod peřinu nátlakem. „Mám tři děti, takže trávím spoustu času v autě, když starší dva rozvážím do škol a na kroužky. Nejmladšímu je teprve šest měsíců, a tak ho vozím všude samozřejmě s sebou. A přiznávám, že když za jízdy usne, rozhodně ho doma nebudím. Prostě ho nechám dál spinkat v autosedačce. Pediatr by mě zřejmě nepochválil,“ říká Irena (41).

Výchova není jen o příkazech a zákazech! Co je opravdu důležité?

Ano společnému spaní

Řada lékařů je striktně proti tomu, aby malé děti spaly v jedné posteli s rodiči, zejména kvůli bezpečnosti, někteří psychologové zase tvrdí opak.

V každém případě je to pohodlné a noční krmení i přebalování podstatně  rychlejší. „Je mi úplně jedno, co tvrdí experti nebo nejrůznější výchovné směry, svou roční dceru si hýčkám v naší manželské posteli a hodlám ji tam udržet, jak nejdéle to bude možné,“ zdůrazňuje Vendula (33).

Klidně si zapněte televizi

Trpíte pocitem, že když máte doma miminko, měli byste veškerý svůj čas a pozornost věnovat výhradně jemu a plnění jeho potřeb? Na sebe a vlastní věci si najdete pár minut jen v čase, kdy dítko spí? „U prvního syna jsem se užírala výčitkami pokaždé, když jsem si „dovolila“ přečíst pár emailů na telefonu nebo pustila v televizi zprávy. Hlavou mi běhalo: „Proč ztrácíš čas u internetu, televize nebo mobilu, když se místo toho můžeš mazlit s miminkem, dívat se mu do očí a držet ho za ručičku? Ty ztracené minuty už ti nikdo nevrátí…“ S mladší dcerou jsem ale konečně dohnala všechny oblíbené filmy a s klidem si po obědě udělala kafe a podívala se na seriál,“ usmívá se Tereza (42).

Co by měli všichni milující rodiče naučit své děti? Nejen mýt si ruce a čistit si zuby!

Obědy co nejjednodušší

Obdivujete pečlivé maminky, vzorné hospodyňky, které zvládnou každý den vykouzlit exkluzivní oběd a večeři? Jistě je to působivé, neznamená to ale, že pokud vás vyvařování nijak zvláště nebaví nebo raději trávíte čas jinak, měla byste se cítit špatně. Není ostudou spoléhat na jednoduchá řešení. Nejste o nic horší máma jen proto, že půjdete do obchodu a nakoupíte polotovary (samozřejmě ty bez chemie) a skleničky. „Batolecí strava stejně vypadá jako amarouny, veškeré příkrmy jsou na jedno brdo, co si budeme povídat. Takže nemám problém nakoupit už hotové skleničky, mraženou zeleninu (nemusím ji loupat, krájet, strouhat a předvářet) nebo omáčky, které doma jednoduše ohřeju a na pánvi či v hrnci promíchám s rýží či těstovinami. Pořizuji „bio“ verze, takže se necítím nijak provinile, že nedávám dceři domácí stravu,“ uvádí Silva (31).

Témata: Děti, Rodina, Mateřství, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Rodiče, Sci-fi, Večerníček, Tik, Údiv, Unavení, Přetažení, Polotovar, Verze, Silva, Oběd, Třes, Řehole, Ohře, Bedra, Vendula, Utah, Úplatek, Internet