Maminka.czVýchova

Pět věcí, které moderní rodiče dělají správně! Navzdory připomínkám prarodičů!

Simona Procházková 5.  2.  2021
Vzpomenete si, co vám jako dětem nejvíc vadilo? Jak jste možná válčili s rodiči, kteří sázeli na příkazy a „nehodlali s vámi diskutovat“? A které z vašich zkušeností určitě nechcete aplikovat ve vztahu k vlastním ratolestem? Pokud chceme vychovat generaci laskavých, empatických a zodpovědných lidí, musíme vědět, jak na to jít správně. Pár chytrých tipů prozradí psychoterapeutka Katie Hurley.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Je na čase, aby se rodiče přestali cítit provinile nebo si dělat výčitky z věcí, které podle svého názoru nebo mínění okolí dělají špatně. Rodičovství se v posledních několika desetiletích vyvinulo správným směrem. Časy, kdy se od dětí očekávalo, že před i po škole budou vykonávat manuální práci, jsou pryč, stejně tak jako teorie, že dítě má prostě poslouchat dospělé a plnit pokyny, jsou minulostí (většinou).

V průběhu let jsme se toho spoustu naučili, víme, že fyzické tresty způsobují na psychice dětí nenávratné škody a křičet na ně není o moc lepší variantou,“ říká Katie Hurley, psycholožka a psychoterapeutka pro děti a dospívající.

Pozitivní rodičovství

Rodičovství není a nikdy nebylo lehkou disciplínou a omylů a přešlapů se dopouštěli naši prarodiče, rodiče a nevyhýbají se ani nám. Každá generace má své „metody“, možnosti, stresy, překážky a výzvy, kterým rodiče musí čelit a nějak se s nimi poprat. Ty, se kterými bojujeme my, se samozřejmě značně liší od těch, které prožívali naši rodiče.

„V každém případě, změny ve stylu výchovy a přístupu k dětem, které v posledních desetiletích nastaly, mohou být pro ně velmi prospěšné, a to v mnoha ohledech. Následující způsoby chování tvoří skvělé stavební kameny pro takzvané pozitivní rodičovství. Protože každý den je příležitostí hledat něco nového a objevného. A můžete se svobodně rozmyslet, zda dáte přednost pozitivním, nebo negativním emocím,“ je přesvědčena Katie Hurley. Co tedy dělají současní rodiče tak převratného a vychovávají díky tomu šťastné a úspěšné děti? A patříte k nim také?

Velitel, puntičkář nebo bohém? Styl výchovy určuje i pořadí vašeho narození

Záleží nám na pocitech

Samozřejmě víme, že každé dítě je jiné a prožívá své pocity a emoce odlišně. Některé je potřebuje sdílet, jiné nedává najevo téměř nic a uzavírá se do sebe. Jistě, je v pořádku cítit smutek, hněv, zklamání, vztek, úzkost, křivdu nebo stesk. Pro duši je každopádně dobré, když dokážeme tyto negativní emoce vyjádřit, svěřit se s nimi a vnitřně je zpracovat. Jen takový přístup vede k budování zdravé sebedůvěry a empatie. Učte své děti, a to již od nejútlejšího věku, že za své pocity a nálady se nemusí stydět, ukažte jim, jak je zvládnout a poradit si s nimi. Mluvte, vysvětlujte, buďte jim názorným příkladem.

Jsme ochotni se učit

Můžete přečíst desítky příruček a „chytrých“ knih o výchově dětí, přesto vás každodenní realita může překvapit, zaskočit a dostat do situací plných bezmoci, kde je potřeba jednat podle vlastního přesvědčení, hodnot a intuice. Každý má svůj rodičovský styl, který je mu blízký a vychází  z jeho podstaty, přesto není na škodu průběžně se vzdělávat. Žádná kniha plná rad a tipů není samospasitelná a nefunguje na každého, přesto vás možná donutí zamyslet se a přehodnotit určité stereotypy. Pokud se cítíte bezradní, tápete, trápí vás nejistota, zda jednáte správně a ve prospěch svých dětí, neváhejte a vyhledejte pomoc. Knihy nebo i rodinný terapeut či psycholog vám pomůžou podívat se na věci z jiného úhlu pohledu, odlišnou optikou. Moderní rodiče se nebojí učit nové věci, nechat se poučit, nezdráhají se hledat rady od přátel, vyslechnout názor prarodičů nebo odborníků. Černobílé vidění není pro děti dobrým příkladem.

Co by měl každý táta naučit svého syna? Umět prohrát i zdolávat překážky

Snažíme se být co nejvíc spojeni s dětmi

Ne, nemluvíme o „rodičích s vrtulí“, kteří jsou svým potomkům neustále v patách a kontrolují je na každém kroku. Takový přístup obvykle vede k tomu, že vychováme nesamostatné a nesebevědomé jedince. Být propojen se svými dětmi znamená hrát si s nimi, číst jim pohádky, kopat fotbal, jezdit na kole, střílet z luku, učit je plavat, podnikat výlety, vyslechnout, povídat si o problémech, ptát se na kamarády. Prostě se o ně zajímat a věnovat jim opravdovou pozornost. Pracovat na co nejotevřenější komunikaci, aby věděly, že za vámi mohou kdykoli přijít, když se jim život zkomplikuje, a nebály se svěřit i s potížemi nebo „průšvihy“.

Nebojíme se selhat

Přešlapy a chyby jsou součástí rodičovství. Nevyhne se jim nikdo a není nutné se za ně stydět nebo se trápit výčitkami. Důležité je, abyste vlastní omyly uměli přiznat a dokázali o nich na rovinu mluvit se svými dětmi. Omluvit se, když se zmýlíte. Nezametat své přešlapy pod koberec. A brát to všechno s nadhledem, smysl pro humor je ve vztahu k dětem skvělým pomocníkem. Nepotřebujete před svými přáteli, příbuznými nebo rodiči spolužáků vašich potomků vypadat jako dokonalý rodič roku! Upřímnost a schopnost udělat si legraci sám ze sebe přispívají k lepšímu rodičovství.

5 úplně nových trendů ve výchově dětí! Které sázejí na svobodu a které na autoritu?

Stojíme si za svým

Názory na styly výchovy a rodičovství celkově jsou často silně polarizující a třeskavé. Přesto, zůstaňte sami sebou a věrni svým zásadám. Tlaky z okolí, ať už se týkají kojení, používání dudlíku nebo třeba toho, kdy má dítko umět zavázat tkaničku, pouštějte s klidným svědomím za hlavu. Nesoutěžte, neporovnávejte sebe ani své ratolesti s ostatními, respektujte rozdílné názory, ale nenechte se jimi manipulovat směrem, kterým jít nechcete. Když zůstanete v klidu a nad věcí, vysíláte tím svým dětem jasnou zprávu: Nikdy se nebojte být samy sebou, rozhodujte se podle sebe, nechovejte se podle toho, jak si přejí ostatní.

Jak z dětí vychovat malé knihomoly? Návod, podle kterého se vám to povede
Špatné počasí neexistuje! Nechte se inspirovat u Skandinávců a vyžeňte děti ven
Čtyři věci, které se vyplatí dělat jinak, když vás dítě nebere vážně
Témata: Děti, Rodičovství, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Výchova, Chování a vztahy, Rodiče, Rodina a vy, Prarodiče, fyzické tresty, Ratolest, Styl, Vztah, Treska, Mód, Psychoterapeutka, Přešlap