Maminka.czVýživa a stravování

Pětiletý kluk vysvětluje, proč nejí maso. Jsem hrdý vegan, říká

kog 28.  6.  2020
Možná to znáte, když malé děti zjistí, že maso je z živých zvířat, přestanou ho jíst. Jiné děti jsou už od malička vychovávány v rodinách vegetariánů či veganů a jíst maso jim připadá nepřirozené. Stejně jako tomuto pětiletému chlapci. Je to ale správně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se kamarádky čtyřletý synek dozvěděl, že jeho oblíbené řízky jsou z kuřat, přestal je chtít. Rodina ho musela hodně přesvědčovat, aby je opět začal jíst, a i tak měl pořád spoustu otázek. Když jeho maminka naklepávala řízky, ptal se jí, jestli je to nebolí. Zkrátka nechtěl ubližovat zvířátkům. 

Stejně to má i tento pětiletý chlapec. Maso prostě nejí. "Zvířata umírají bezdůvodně a my je bezdůvodně jíme. A to je špatně... Nechci zabíjet zvířata, když to není nutné k přežití," vysvětluje v krátkém videu. 

Veganské jídlo ve školkách? Podle odborníka dětem spíše škodí

Podle odborníků na výživu je ale maso pro děti předškolního věku velice důležité. "Veganská strava je v dlouhodobém horizontu zcela nedostatečná pro jakéhokoli příslušníka Homo sapiens. Čistě rostlinnou stravou se mohou živit jen vysoce specializovaní býložravci vybavení složitým zažívacím traktem, mikroorganismy a enzymy, které jim pomáhají rostlinnou stravu trávit a vypořádávat se s tzv. antinutričními látkami ztěžujícími využití živin," vysvětluje Pavel Grasgruber z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně. 

S ním souhlasí i MUDr. Petr Tláskal z Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol: "Člověk je všežravec, což samozřejmě předurčuje metabolické procesy, které v našem organismu probíhají. Rozdělení potravin podle původu má nejen význam kategorizační, ale i nutriční," říká. 

ČTĚTE TAKÉ: Je veganská dieta pro děti týráním? Dítě není malý dospělý, říká lékař

Podle jeho názoru dospělí vnáší do výživy dětí svá přesvědčení a často vychází ze svých poznatků. "Nicméně zvláště v dětském věku neplatí to, že by dítě bylo pouze malý dospělý. V rámci zkušeností z lékařské profese veganství v tomto věku nedoporučuji. V rámci alternativní výživy je již bezproblémové laktovegetariánství,“ říká. Tedy doplnit výživu o mléko a vejce a plnohodnotné bílkoviny. Více čtěte ZDE.

Jsou vegetariánství či raw vhodné způsoby stravování i pro děti?
Vegetariánská dieta v těhotenství: jde to dohromady?
Poprask na síti! Matka sdílela video, kde malý syn vaří nebo myje nádobí

 

 

Témata: Zdraví, Děti, Výživa a stravování, Veganství, Přežití, Týrání, Rostlinná strava, Homo sapiens, Vegan, NEJ, Strava, Pětiletý chlapec, Veganská strava, Petr Tláskal, Vega, Malé dítě, Hrdý, Dětský věk, Dlouhodobý horizont, Živé zvíře, Fakultní nemocnice Motol, Synek, Maso, Krátké video, Zvíře, Zdraví na Heureka.cz