Maminka.czJen pro tatínka

Petr Jákl: Jsem "tatínek ham“

Monika Kosová 24.  2.  2010
Tak mu říká jeho téměř dvouletá dcerka Sofinka. Mimoto je Petr Jákl sportovec, kaskadér, herec, producent a nyní i scenárista a režisér. Jak při tom všem zvládá být ještě dobrým tátou a pozorným manželem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

* Když jsme se viděli naposledy, bylo Sofince devět měsíců. Jak se od té doby změnila?

Je to neskutečný skok. Pořád běhá a křičí mamí. Někdy říká i tatínek ham. Ham je totiž její nejoblíbenější slovo. Je to takový malinký otesánek.

* Vaše manželka Romana vás tenkrát chválila, že jí s péčí o dceru velmi pomáháte a dokážete ji ve všem zastoupit. Platí to stále?

Platí, ale bohužel teď mám málo času, protože jsem pořád ve střižně, kde dokončuju celovečerní film Kajínek. Takže se vracím pozdě večer a stačím Sofíka už jen vykoupat. Ale o víkendu pomáham víc. Vidím totiž, že to není jednoduchý, a chci, aby měla Romanka trochu víc času na sebe.

* Čím vás Sofinka naposledy rozesmála?

Rozesmává mě několikrát denně. Například před chvilkou přišla, měla na sobě Romči podprsenku a prohlížela se v zrcadle. Jednu její část měla nasazenou na hlavě.

* Co vás nejvíc baví na tom být tátou?

Když mě dcerka objímá a vítá. To je opravdu neskutečný pocit.

* Čtete jí pohádky, nebo si je vymýšlíte?

Sofinka je na pohádky ještě malinká. Spíš jí něco hezkého před spaním povídám a hrajeme si. Ale časem si je budu vymýšlet, protože tak to dělal i můj táta. Mě i mou sestru to vždy moc bavilo.

* Jakou svou oblíbenou moudrost byste chtěl Sofince předat do života?

Myslím, že jedna z nejdůležitějších věcí v životě je skutečnost, že by se člověk měl vždycky chovat tak, aby se nikdy nemusel sám před sebou stydět.

* Ve svém životopise máte uvedeno, že jste profesionální herec, sportovec, kaskadér, scenárista a producent. To je úctyhodný výčet. Která z těchto činností má nejblíže k vašemu srdci?

Sportovec. Přesněji džudista. Džudo bylo a je můj život. Jen je mi líto, že kvůli problémům se zády se mu nemůžu dál věnovat. Je to nejen skvělý sport, ale i životní filozofie, které se stále držím. Silná vůle vám pomůže v životě dosáhnout toho, co chcete. Jinak mě baví všechny mé profese. Momentálně jsem pohlcený režírováním. Právě dokončuju svůj první film jako režisér a obrovsky mě to baví. Kajínek je totiž příběh o vůli bojovat, je také o lásce. Celý film je z pohledu mladé právničky, která Kajínka zastupuje. Skvěle ji hraje Táňa Vilhelmová. Ve skutečném životě má dva syny ve věku Sofinky, a tak jsme při natáčení kromě filmu neprobírali nic jiného než děti.

* Váš otec byl jedním z prvních kaskadérů u nás. Jaký je dědeček?

Táta je nejlepší děda na světě. Má neuvěřitelnou výdrž si se Sofinkou hrát. Společně s babičkou ji utahají tak, že večer padne a spí jako špalek. Navíc moje mamka má energii na rozdávání a je schopná vysvětlovat jednu věc pořád dokola, což Sofinku moc baví.

* Být kaskadérem znamená, že máte pro strach uděláno. Bojíte se vůbec něčeho?

Při natáčení není strach namístě, i když kaskadér beze strachu je spíš sebevrah. Teď se bojím hlavně na silnicích, když vidím ostatní řidiče jezdit jako blázny. Je to strašně krátkozraké. Pokud chtějí riskovat, tak mohou třeba lézt na skály bez jištění, tam alespoň nezraní nikoho jiného.

* Jak si při všech svých činnostech zvládáte udržovat postavu?

Cvičím každé ráno dvacet minut doma na vibračním stroji DKN, což mi pomáhá udržet si kondici a nezabere to příliš času. Snažím se také chodit třikrát týdně večer do posilovny. Cvičení je pro mě droga, bez které bych se jen těžko obešel.

* Ve filmech většinou hrajete drsné hochy, má to nějaký důvod?

2 metry, 115 kilogramů a ruce jako lopaty :-)

* Vaším „druhým dítětem“, jak sám říkáte, je připravovaný film Kajínek. Podílel jste se na psaní scénáře a film také režírujete. Proč jste si vybral právě toto téma?

Zaujalo mě, protože je to skutečný příběh, který je chvílemi až neuvěřitelný. Člověk si příliš nechce připustit, že žijeme v zemi, kde může systém manipulovat s jednotlivcem, jak se mu zlíbí. Také mě oslovilo velmi silné osobní pouto mezi Jiřím Kajínkem a jeho obhájkyní, která za něj bojuje jako lev.

* Během natáčení jste měli možnost konzultovat postavy se skutečným Kajínkem. Jaké jste měl pocity, když jste se s ním osobně setkal?

S Kajínkem jsem se viděl tváří v tvář před pěti lety a bylo to setkání, na které se nedá zapomenout. Očekával jsem dvojnásobného brutálního vraha, ale přišel naprosto normální člověk a obavy ze setkání ze mě okamžitě spadly. Povídali jsme si o všem a bylo to pokaždé velmi zajímavé. Hodně rád vypráví například o tom, jak vykrádal byty a do jakých vtipných situací se při tom dostal. Není to člověk, který by popíral, že byl zlodějem, ani to, že nebyl žádný svatoušek. To se mi líbí.

* Jaké to je, sedět v režisérském křesle?

Ani jsem si to během natáčení příliš neuvědomoval. Ale každopádně jsem si natáčení moc užíval. Měli jsme na place skvělé herce, Táňu Vilhelmovou, bratry Vladimíra a Michala Dlouhého, také ruského herce Konstantina Lavroněnka, který je představitelem Kajínka a držitelem Zlaté palmy z Cannes za nejlepší herecký výkon ve filmu Vyhnání. Diváci se mohou těšit i na další zahraniční herce, například polskou hvězdu Boguslawa Lindu nebo Němce Wernera Daehna, známého z amerických velkofilmů.

* Chystáte se v budoucnu natočit nějaký film pro svou dceru?

Až vyroste, tak jí určitě pustím Kajínka, protože ten je skoro pro všechny generace. Nicméně teď jí točím film, kde hraje ona neustále hlavní roli a materiálu mám spíš na nekonečný seriál. Takže po premiéře Kajínka budu stříhat všechna naše videa, která pořád natáčíme, při každé příležitosti. Těším se, až si je budeme se Sofíkem pouštět. To se jí bude líbit :-)


Co možná nevíte o Petru Jáklovi:

  • V džudu se stal desetkrát mistrem republiky, na Olympijských hrách v Sydney v roce 2000 skončil na třinácté příčce.
  • Zahrál si v několika zahraničních filmech po boku Anthonyho Hopkinse, Vina Diesela, Matta Damona a Samuela Jacksona.
  • V Los Angeles navštěvoval hereckou školu pod vedením Vincenta Chase.
  • Hovoří anglicky a rusky.
  • Se svou manželkou Romanou Jákl Vítovou vychovává dceru Sofii.
Témata: Časopis Maminka, tatínek, Jen pro tatínka, Petr Jákl, Matt Damon, Vin Diesel, Neskutečný pocit, Konstantin, Velkofilm, Skutečný příběh, Scénárista, Chase, Normální člověk, Romanka, Otesánek, Sydney, Cannes, Polsko, Jak, Diesel, Celý film, Táňa Vilhelmová, Matta, Kaskadér, Silná vůle