Maminka.czŠkolák

Petra Měchurová: "Bez paní na hlídání si to neumím představit!"

Adéla Vedralová 3.  11.  2011
Pětatřicetiletá kadeřnice Petra Měchurová patří ve svém oboru mezi světovou špičku. Vlastní úspěšný salon, který nese její jméno, pravidelně ho navštěvují i celebrity - například Karel Gott. Před dvěma lety se stala maminkou dcerky Adélky, které se i přes bohatou kariéru zvládá plně věnovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V těchto dnech slavíte desáté výročí otevření svého salonu. Co musí mít profesionál ve vašem oboru za sebou, aby se odhodlal k takovému kroku?

Mít svůj vlastní salon byl odjakživa můj velký sen, aby v něm všechno fungovalo podle mých představ. Měla jsem v té době za sebou několik vítězství v soutěžích, jako například mistrovství České republiky, což byla tenkrát nejprestižnější tuzemská soutěž. Také se nám naskytl úžasný prostor v centru Prahy. Nebylo co řešit.

Máte nějaký svůj rozpoznatelný rukopis ve střihu vlasů?

Každý profesionál v mém oboru určitě nějaký rukopis má. Je to také o finálním stylingu. I když jde o klasický střih rovných vlasů, každý si ho pak doupraví po svém. Mám ráda ženskost a jemnost, hlavně aby účes klientku krásně osvěžil. Nedělám raději krátké střihy či dlouhé, musí tam být prostě nějaký šmrnc.

Jaké jsou podle vás horké trendy na letošní zimní sezonu?

Hodně trendy je teď krátký střih jakoby na kluka, skoro jako pánský styl. U delších vlasů jsou stále aktuální vlny. Je hodně důležité se zaměřit také na kvalitu vlasů. Zdravé kadeře jsou tím nejzásadnějším.

Je těžké se objednat přímo k vám?

V současné době je to, přiznávám, trochu těžší, protože jsem právě hodně vytížená. Pracuji pouze tři dny v týdnu. Ale bereme si na naše zákazníky kontakt, takže když se někdo z nějakého důvodu odhlásí, zavoláme. Je tedy možné, že vám to vyjde hned za týden. Je potřeba to zkoušet. Nejde o nic nereálného! Obyčejně objednáváme zhruba tři měsíce předem.

Vyhrála jste mnoho cen, jaké si nejvíc ceníte?

Hodně si vážím mezinárodního ocenění AIPP, které jsem obdržela před dvěma lety. Jde o cenu mezinárodního profesionálního tisku a zatím ji dostali jen samí muži. Jsou mezi nimi ti, ke kterým opravdu vzhlížím. Je to pro mě velká pocta.

Co byste poradila maminkám, které se po porodu potýkají s vypadáváním vlasů?

Sama mám s tímto problémem zkušenost. Po porodu se mi vlasy trochu změnily a mám jich mnohem méně než dřív. Těsně po porodu a během kojení dochází k přirozené výměně vlasů, protože v těhotenství zas skoro vůbec nevypadávají. Úbytek se tedy úplně zastavit nedá. Existují však přípravky proti padání vlasů, ampulky, které se vtírají do pokožky a změkčují kolagen. Ten občas zatuhne, a proto do vlasu neproudí výživa. Dále bych doporučila tablety které dodávají zase vitaminy zevnitř. Když budete kombinovat oba dva přípravky, stav by se měl zlepšit.

Co říkáte na pověry o zákazu barvení vlasů v těhotenství?

V současné době již barvy nejsou z chemického hlediska škodlivé pro nastávající maminky. Nyní v Evropské unii není možné v salonech barvit barvami, které by se nesměly používat v těhotenství. Takže by klientky neměly mít strach.

Já jsem celé těhotenství barvila a vdechovala výpary z přípravků a nic se nestalo. Vlasy v těhotenství jsou trochu jiné než normálně. Stejně tak během menstruace bývají například mastnější či zplihlejší. Barva budoucím maminkám může chytnout jinak, než jsou zvyklé, vlas zareaguje odlišně. To je jediné, co by se mohlo přihodit.

Máte téměř dvouletou dcerku Adélku, jak zvládáte kariéru a mateřství?

Když pracuji, mám paní na hlídání a také postupně zkouším malou vodit do školky. Adélka je hodně společenská. Jen ze začátku se těšila za dětmi a pak když zjistila, že maminka půjde pryč, dělala trochu scény. Ale bylo to jen takové divadlo. Už krátce po mém odchodu byla zas veselá a klidná.

Jak pečujete o Adélčiny vlásky? Vyžíváte se v tom?

Ona má zatím velmi jemné vlásky, takže ji stříhám na mikádo. Dokonce se na zastřižení těší, vůbec se nůžek nebojí, protože vše vidí u mě v salonu. S česáním to vůbec nepřeháním, dávám jí jen nahoru jednu sponku, aby nelezly vlasy do očí. Mám na Adélce ráda jen jednu sponku a nerada je střídám jako jiné maminky. Bráním se ustřihnout jí ofinu, protože by ji to moc změnilo!"
(smích)

Pokračování >>>

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Slavní rodiče, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Hlídání dětí, Barvení vlasů, Velký sen, Hlídání, Úžasný prostor, Mech, Pán