Maminka.czZdraví

Pevné zásady pružnosti

Pavla Millerová 7.  7.  2009
Pevné zásady pružnosti
Věnujte pokožce svého těla i jeho konturám trochu láskyplné péče. Nemusíte kvůli tomu chodit výhradně do specializovaných salonů, pravidelná domácí péče má také něco do sebe. Budete se cítit mnohem lépe, zejména v létě, kdy nás horké slunce nekompromisně odhaluje až na kůži.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě, začít se zajímat o svůj zevnějšek na poslední chvíli není úplně ideální, pokud ale plánujete dovolenou někdy v srpnu, dá se ještě ledacos vylepšit. „Slunečné počasí má na naši psychiku velký vliv. Často sice přináší výčitky svědomí v momentě, kdy oblečení víc ukazuje, než zakrývá, na druhou stranu nám ale dává více síly a odhodlání s tím něco dělat. Přirozeně se víc hýbeme, máme navíc menší chuť k jídlu, takže kýžené výsledky se mohou dostavit velmi rychle. S tím také stoupá sebevědomí, což se projeví ve všech sférách našeho života. Péče o sebe sama se tedy vyplatí v každém ohledu,“ říká psycholožka Jarka Holanová. Kromě pravidelného pohybu a zdravé stravy existuje i několik metod, které mohou cestu k pevnější postavě urychlit.

HLADKÁ POKOŽKA

Celulitida trápí až 80 % žen bez ohledu na typ postavy. I když se nejedná o žádný závažný problém, mnohým nedá vzhled pomerančové kůže spát. „Celulitida není nic jiného než nafouklé tukové buňky, ve kterých se ukládají odpadní látky z naší látkové výměny,“ vysvětluje Hana Plachá, vedoucí lékařka karlovarského Kosmeticko-plastického a laserového centra Denife. „Tím, že se o celulitidě pořád mluví, roste povědomí o ní, a tak není neznámým pojmem ani pro muže. Dnes ji někteří mohou vnímat jako chybu na ženské kráse, což dělá starosti jejich protějškům ještě víc. Je to prostě začarovaný kruh, i když vytvořený zcela uměle a zbytečně,“ doplňuje psycholožka Holanová. Co s tím? I když se dolíčků v kůži zcela zbavit nejde, lze je alespoň úspěšně eliminovat. Totéž platí o striích, které vznikají v důsledku rychlého napnutí pokožky třeba při nárůstu váhy či v těhotenství. Elastická vlákna prostě nedokážou dostatečně odolat a prasknou.

Domácí péče

„V případě celulitidy pomáhají speciální přípravky s obsahem kofeinu, břečťanu, mořských řas, skořice, různých vitaminů a enzymů, které zlepšují prokrvení tkáně a tím i odvod lymfy, nahromaděných tekutin a odpadních látek, které způsobují tvarohový vzhled pokožky. Některé kvalitnější přípravky tuky přímo odbourávají, posilují pružnost tkáně a zpevňují podkožní vazivo,“ říká odbornice. Pro optimální výsledky je ovšem potřeba pravidelné a dlouhodobé používání těchto přípravků, výhodné jsou ucelené řady (sprchový gel, peeling, krém, noční péče). Účinky lze navíc podpořit masáží, kterou u nových přípravků zajišťují speciální masážní hlavice. Ta pomáhá také jako prevence či omezení viditelnosti narůžovělých jizev.

Profesionální péče

Anticelulitidní zábal podporuje mikrocirkulaci a látkovou výměnu, zpevňuje pokožku těla a hydratuje ji. Jemnější pokožku zaznamenáte již po první aplikaci, pro viditelné výsledky je však potřeba tuto proceduru absolvovat jako delší kúru. Lepší výsledky slibuje použití speciálních přístrojů, které se starají navíc i o zpevnění vybraných partií těla. Jako efektivní podpůrný prostředek může sloužit také masáž. Výborně působí zejména lymfatická, která stimuluje odvod toxických látek ven z těla. Ceny za zmíněné metody se pohybují od 300 do 1950 Kč za ošetření.

PEVNĚJŠÍ KONTURY

Natřít se večer krémem a do rána mít přes bříško o pár centimetrů méně… Tak to bohužel nefunguje. Na trhu se sice každoročně objevuje spousta „zaručeně fungujících“ krémů s obsahem revolučních látek, nových receptur a různých vychytávek, které posunou účinky kosmetiky zas o něco dál, bez trochy námahy však žádné zázraky nečekejte. Všechny zpevňující a zeštíhlující přípravky mají jedno společné: fungují jako podpůrný faktor v případě vyváženého jídelníčku a pravidelného pohybu. Jen pokud tyto nezanedbáte, mohou krémy dotáhnout váš vzhled k dokonalosti.

Domácí péče

Na rozdíl od anticelulitidních, které jsou u nás hitem každé jaro, zpevňující krémy jsou novinkou. Působí více na podkožní vazivo, jeho zpevnění a stimulaci buněčného metabolismu. Čekejte lepší vyživení, hydrataci a zlepšení vzhledu pokožky, v případě krémů, které obsahují tónovací složky, je zdokonalující efekt velmi rychlý, bohužel pouze opticky. Jako u všech podobných produktů, i zde je nutná pravidelnost a trpělivost.

Profesionální péče

Základ zeštíhlujícího programu může tvořit speciální masáž. „Třeba tzv. lipomassage působí mechanicky i podtlakem, čímž se aktivuje lipolýza a dojde ke zmenšení objemu a hmotnosti tkání,“ objasňuje Hana Plachá. Na podobném principu působí i speciální přístroje (Vacu-press, Body Styler, Myostimulátor a další), které kůži masírují, zvyšují spalování tuků a zpevňují podkožní vazivo. Chcete-li vyzkoušet tzv. neinvazivní liposukci, zkuste přístroje (Ultrashape, Accent), které odbourávají tuk ultrazvukem. U všech procedur je pro viditelné výsledky nutné absolvovat několik ošetření (8-15), ceny se podle přístroje pohybují v rozmezí 350 až 4000 Kč.

DÁMSKÉ PŘEDNOSTI

Bez ohledu na velikost, i partie poprsí si spolu s krkem a dekoltem zaslouží stejnou pozornost jako zbytek těla. Lékařka konstatuje: „Bohužel od 30 let nastává přirozené stárnutí pokožky i v této partii. Postupně se totiž snižuje obsah kolagenu, elastických vláken a hyaluronové kyseliny v kůži, a tak už nevypadá tak dobře jako kdysi.“ Hluboké výstřihy tedy ihned prozradí, jak moc se svému dekoltu (ne)věnujete. Kromě vynechání zmíněných partií při péči o pokožku se na něm snadno projeví i nezdravá strava, redukční diety, přemíra slunce, hormonální změny nebo třeba také nevhodná podprsenka.

Domácí péče

Kůže na krku a v dekoltu nemá skoro žádné tukové žlázy, proto se snadno vysušuje, následkem dehydratace se snadno „krčí“ a vznikají tak vrásky. K základní péči přitom postačí, abyste spolu s promazáním obličeje použila ten který přípravek, ať už se jedná o krém, masku nebo peeling, také na partie pod ním. Když péči spojíte s jemnou masáží tahy směrem nahoru, budete se moci kamuflážím šátkem nebo šálou ještě nějaký čas vyhýbat.

Profesionální péče

Péče o dekolt by měla být součástí každého profesionálního ošetření pleti. Může být také samostatnou procedurou, kterou je dobré si dopřát alespoň jednou za 2-3 měsíce. Zda do rukou odborníka svěříte i choulostivou partii poprsí, záleží jen na vás. Tuto službu nabízejí pouze vybrané salony a obvykle zahrnuje speciální peeling, masáž, aplikaci masky a krému, který napíná a zpevňuje pokožku. Stojí 200-700 Kč. Pokud budete chtít dekolt omladit speciální dermometodou, můžete odstranit vrásky v těchto partiích vstříknutím výplňových materiálů (injekčně) nebo vyzkoušet účinky laseru. „Za největší převrat považuji momentálně ošetření krku a dekoltu frakčním CO2 laserem, který úžasně smrští kolagenová vlákna a navodí i jejich novotvorbu. Jeho jemnější obdobou je fotorejuvenace, ale ta nemá zdaleka takový efekt. Vynikající je mezoterapie, chcete-li však vidět výsledek, musíte investovat do kvalitní invazivní mezoterapie, kterou je nutné 3x zopakovat,“ upozorňuje Hana Plachá. Ceny za tyto zákroky se mohou vyšplhat až na 6000 Kč.

Témata: Zdraví, Časopis Moje psychologie, Slunečné počasí, Pružnost, Nový recept, Dlouhodobé používání, Profesionální péče, Podpůrný prostředek, Podkožní vazivo, Zdraví na Heureka.cz