Maminka.czTěhotenství

Pica syndrom aneb Nejkurióznější těhotenské chutě

Martina Machová 24.  2.  2013
Je libo křupavý plátek omítky, nakypřenou hrst rodné hroudy či řádně odleželé uhlí? Nebo si vystačíte s levnými paštikami, nezalitou instantní gulášovkou a tunami pomerančů? Jinému stavu zkrátka sluší jiné chutě a jen pánbůh ví proč.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nevolnosti, nezvladatelný hlad, neobvyklé chutě (někdy doslova nechutě) či chuť na jídla, která nás doposud nechávala naprosto chladnými, patří k nejznámějším a nejčastějším raným příznakům těhotenství. Názory na příčinu tzv. těhotenských chutí se i mezi odbornou veřejností různí. Máte-li neodolatelnou chuť na pomeranče či grepy, možná bychom se mohli domnívat, že vám chybí vitamín C. Záliba v droždí by zase mohla ukazovat na deficit vitamínů B, ale čeho by se vám nedostávalo, při neodolatelné chuti na tzv. čínskou polévku, buřty s cibulí a pepřem, přepálenou klobásu ze stánku či pálivá křidélka z KFC ? Že by vám chyběl glutaman sodný, nasycené tuky, drůbeží separát nebo umělá dochucovadla?

Okurka s kmínem a suchá instantní polévka

Je-li vám v prvním trimestru špatně tak, že nemůžete cítit ani vlastní lednici, speciální chutě pravděpodobně neřešíte. Druhým extrémem je nezvladatelný hlad a chuť na cokoliv: odhodlaně začnete zdravou snídaní, pomalu s pomocí fidorky a studeného párku přejdete k zdravé ovocné svačince, po níž s pytlíkem gumových medvídků dohopkáte k vydatnému obědu. Po obědě si dáte jako zákusek jen zeleninový salát (abyste trochu ulevila svědomí). Svačina je výživovým kompromisem; zdravý banán a jablko zapadnou do závějí šlehačky, které spláchne horká čokoláda. Raději se neptejte, co je k první a druhé večeři. Mezi těmito extrémy navíc najdeme lecjaké výstřelky; někdo propadne kouzlu peprmintových bonbónů, jiný nezvládne den bez levných paštik a uzenin, další „ujíždí“ na suchých instantních polévkách, nakládané kyselé zelenině nebo třeba mletém kmínu. Některé dámy se vášnivě zamilují do určitého fastfoodového řetězce či obyčejného stánku s klobásami, kolem něhož nejsou schopné projít bez náležitě vydatné zastávky. Ale kam se „hrabou“ milovnice tučných klobás na pojídačky hlíny a uhlí!

Pica syndrom aneb lahodná hlína

Tzv. pica syndrom (čti pika) nepostihuje jen nastávající maminky, ale i další věkové skupiny včetně malých dětí, příčina je neznámá. Syndrom se projevuje pojídáním nezvyklých, nepoživatelných nebo dokonce odporných látek. Své jméno tento neduh odvozuje od straky (lat. pica), která sebere a zhltne mnoho nestravitelných věcí. Nastávající maminky pak přepadá chuť na uhlí, hlínu, křídu, omítku, papír, touží cucat kamínky, olizovat mýdlo. Takové chutě už mohou být potencionálně nebezpečné, a tak je vhodné, tyto touhy konzultovat s lékařem. Osvícený zdravotník vám pravděpodobně doporučí sebekázeň a nějaký doplněk stravy s obsahem železa, neboť až u 50 % osob se syndromem pica byla prokázána chudokrevnost. Budete-li mít štěstí, potíže zhruba do 2 týdnů ustanou.

Nejen chutě, ale i vůně

Aby těch těhotenských libůstek nebylo málo, nejen že mají některé budoucí maminky prazvláštní chutě, ale mívají i svérázné záliby ve vůních. Neodolatelně jim voní kupříkladu benzín, zatuchlý sklep, leštěnka na okna, staré knížky, kouř z dýmky nebo nespálený tabák.

Jako by se v celé chuťové i voňavé anabázi skrýval jakýsi symbol – těhotenství vám změní život! Okusíte nepoznané, zažijete, co jste ještě nezažila, vaše priority a možná i myšlenkové pochody se nadobro změní.

Témata: Těhotenství, Syn, Chuť, těhotenské chutě, Separát, Horká čokoláda, Hořká čokoláda, Syndrom, Sebekázeň, Instantní polévka, Klobása, Hlína, NEJ, KFC