Maminka.czVýživa a stravování

Pij, pij... Kolik toho má dítě vlastně vypít?

Iva Endrychová 25.  3.  2014
Pij, pij... Kolik toho má dítě vlastně vypít?
Kojencům stačí mateřské mléko. Postupně si však musí začít zvykat i na jiné nápoje. Jaké jsou pro děti vhodné a jaké množství je to pravé, pro zdravý vývoj dítěte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dodržování pitného režimu je důležité pro správný vývoj dítěte. Kolik by toho dítě mělo vypít, se odvíjí od jeho tělesné váhy. Větší děti si většinou řeknou, že mají žízeň, ale přeci jen je důležité hlídat, kolik toho vypijí. Škodí totiž nejen nedostatek tekutin, ale i jejich přemíra.

Potřeba pít se stejně jako u dospělých u dětí zvyšuje v horkém počasí, při horečce, průjmech a zvracení. Více tekutin děti potřebují také při vyšší tělesné námaze.

Kojencům stačí mateřské mléko

Plně kojené dítě příjme v mateřském mléce dostatek tekutin. Není potřeba je dodávat jiným způsobem. Výjimku však tvoří dny, kdy má dítě průjem nebo horečku.

V těchto dnech je vhodné tělu ještě nějakou tu vláhu přidat. Ideální je převařená voda z kohoutku. Pokud má problém dítě, měla by maminka pít fenyklový čaj, tak svému miminku může ulevit.

Stejně tak je tomu i u dětí, které jsou na umělé výživě. Pouze pokud mají průjem, je vhodné, aby více pily.

Kdy má dítě začít pít?

Jakmile začnete s příkrmy, měli byste dítěti ke každému jídlu nabídnout něco k pití. Zpočátku vám možná dítě bude pít méně, přesto mu k jídlu a po jídle nápoje nabízejte. Dítě by však minimálně půlhodiny před jídlem nemělo pít. Je to proto, že pak mizí pocit hladu.

Kolik toho má dítě vypít?

Názory odborníků na to, kolik toho má dítě denně vypít, se různí, tady jsou doporučení, která vydal Institut pro dětskou výživu v Dortmundu:
Od 6 měsíce (popř. pro děti, které jsou již na příkrmech) – cca 200 ml
Od 1 roku – 700 ml
Od 3 let – 800 ml
Od 6 let – 1 l

Co dětem k pití nabízet?

Ideální volbou na doplňování tekutin je voda a neslazené čaje. Voda by měla mít atest kojenecké vody nebo by měla být rozhodně převařená. Čaje jsou vhodné bylinkové nebo ovocné, ale vyhněte se granulovaným dětským čajům, které jsou doslazované, a tak mohou podporovat tvorbu zubních kazů i nadváhu. Pamatujte si, mléko není tekutina, mléko je potravina a rozhodně by nemělo sloužit k utišení žízně.

Podávat dítěti ovocné šťávy není nutné. Důležité vitamíny dítě do sebe dostane z příkrmů a mléka. Pokud je však dítěti chcete ředěné ovocné šťávy dopřát, všímejte si etiket, mnoho šťáv je doslazováno, ty nejsou pro děti vhodné.

Každopádně platí, že s přidáváním bylinkových a ovocných čajů se musí opatrně. Mohlo by to u dítěte vyvolat alergickou reakci. Po podání dítě nějakou chvíli pečlivě sledujte a všímejte si neobvyklých reakcí.

Přečtěte si také: VIDEO co vás dostane: Drsní vojáci se rozplývají nad miminky

Lahvička nebo hrníček?

Už od osmi měsíců jsou děti schopné se učit pít z hrníčku. Říká se, že pití z lahve svádí k dlouhodobějšímu užívání dudlíku, což může způsobit deformaci čelisti a podporovat tvorbu zubního kazu.

Dítě se dá snadno k odložení lahve motivovat tím, že před ním často popíjíte ze sklenice. Děti totiž chtějí po rodičích vše opakovat.

Témata: Výživa a stravování, Naše tipy, Horké počasí, Děti, Dlouhodobé užívání, Ovocný čaj, Fenyklový čaj, Kojené dítě, Vlast, Převařená voda