Maminka.czFejeton otce

Pilot Petr Kopfstein: Proti výchově je létání úplná brnkačka

3.  3.  2018
Patří k nejlepším pilotům na světě, což dlouhodobě dokazuje v prestižní letecké soutěži Red Bull Air Race. O vítězství v ní rozhodují setiny vteřiny, proto si piloti nesmějí dovolit ani sebemenší chybu, která by jim okamžitě vzala šanci na výhru. „Výchova dětí je v tomhle mnohem těžší. Že jsem udělal chybu, se nejspíš dozvím, až děti vyrostou,“ říká Petr Kopfstein, který je otcem Laury a Sebastiana.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Narození dětí bylo jako meteorit, který spadl doprostřed obýváku a změnil nám celý život. Samozřejmě v tom nejpozitivnějším smyslu slova. Spousta věcí se obrátila vzhůru nohama, ale o to intenzivněji jsem si všechno užíval. Dnes už je Lauře sedm let a Sebastianovi pět.

Laura je pro každou špatnost. Úplně se v ní vidím. Bohužel zdědila i vlastnosti, které mi na sobě vadí. Sebastian, ten je zase víc po manželce, takže to máme křížem. Co ale zdědili oba, to je velká chuť sportovat a být neustále v pohybu.
Pokud se děti ve mně zhlédnou a budou chtít létat, tak je v tom určitě podpořím.

Ale cíleně je k letadlům nepovedu. Cestu si musí vybrat samy, aby se jim neprotivila. Já jsem například vyrůstal u fotbalového hřiště a sám jsem u fotbalu také neskončil, byl jsem spíš na individuální sporty, kde člověk zodpovídá sám za sebe.

Sport je pro naši rodinu velmi důležitý, ale pořád zůstává na druhém místě za vzděláním. Přál bych si, aby moje děti mohly dostat kvalitní vzdělání, a pokud to bude možné, tak aby studovaly alespoň jeden rok v zahraničí jako já. Studium v cizině totiž považuji za největší a nejpozitivnější zlom ve svém životě.

„Nedávno jsem jako otec selhal. Díky tomu  jsem dostal důležitou lekci," říká Roman Vojtek

Naučil jsem se jazyk, úplně jsem se osamostatnil, poznal jsem, jak to chodí ve světě a že Česko je úžasná země. Sice bude těžké se s dětmi na rok rozloučit, ale do zahraničí je vyšleme. Pokud se tomu samozřejmě nebudou samy vyloženě bránit.

Snažíme se s manželkou dětem naslouchat a vnímat, co nám chtějí sdělit. Někdy je to náročné, ale považujeme to za důležité. Víme, že jednou přijde logicky doba, kdy nám toho budou říkat rozhodně méně, tak si to teď užíváme. Kvůli létání jsem často pryč, někdy i na celé týdny. Samozřejmě pak na rodinu myslím a říkám si, co asi dělají.

Tamara a Tomáš Klusovi: Nejsme žádní bio rodiče

Naštěstí jsem ale na závodech v takovém zápřahu, že nemám na velké smutnění prostor. Pro děti je to těžší, o to víc se proto snažím, aby čas, který s nimi po návratu trávím, byl co nejkvalitnější a opravdu intenzivně se jim snažím věnovat.
Myslím si, že jsem přísný táta. Alespoň v hodnotách, na kterých mi skutečně záleží. Snažím se je vést k pokoře, slušnosti a samostatnosti.

Někdy se mi stává, že když svým dětem něco říkám, připadám si, jako kdybych slyšel svého tátu. Naštěstí se to děje jen u těch pozitivních věcí, které jsem si od rodičů vzal. To, co mě na nich štvalo, se logicky snažím eliminovat. Ale přesto mám pocit, že spoustu věcí dělám špatně, asi jako každý rodič.

Pokud totiž člověk o výchově přemýšlí a nenechává ji jen tak plynout, uvědomí si, jak těžký a zodpovědný úkol to je. Když sedím v letadle a závodím, je jasné, co je dobře a co špatně. Vidím, jaký jsem měl čas. Dostávám statistiky, které mi pomáhají výkon analyzovat. A hned vím, jestli jsem vyhrál, nebo prohrál.
Ale při výchově se to člověk dozví, až když děti vyrostou.

Za největší vítězství budu považovat, když budou Laura se Sebastianem v životě šťastní a svobodní.

VIDEO: Mladý Angličan popsal, jak se cítí otec na rodičovské

Josef Formánek: Díky svým dětem jsem lepší člověk
Petr Rajchert: Nebuďme z dětí tolik „uvaření”!
Kapela Pískomil se vrací zve děti na rokenrol

 

Témata: Časopis Maminka, Fejeton otce, kapela, Roman Vojtek, Zodpovědný úkol, Slušnost, Brnkačka, Pilot, Meteor, Studium, Česká republika, Celý týden, Kvalitní vzdělání, Sebastian, Velká chuť, Létání, Josef Formánek, Celý život, Přísný táta, Děti, Výchova, Hodnota, Sebastián, Angličan, Špatnost