Maminka.czVýživa a stravování

Pizza jako z Itálie: Provedeme vás krok za krokem

, Časopis F.O.O.D.
10. 8. 2013
Pizza jako z Itálie: Provedeme vás krok za krokem
Udělejte si doma Itálii. Šéfkuchař Marek Rafuvolf, který sbíral zkušenosti přímo na Apeninském poloostrově, vám ukáže, jak si připravit pravou pizzu, a prozradí i triky, jak dát klasice trocu jiný kabát.

Základní těsto

300 g hladké mouky
3 g čerstvého droždí
1/2 lžičky krupicového cukru
špetka soli
3 lžíce vlažné vody
2 lžičky olivového oleje

Marek a Tomáš vás naučí, jak na to:

1) Marek začal přípravu základního těsta založením kvásku z droždí. V misce smíchal rozdrobené droždí s cukrem, špetkou soli a třemi lžícemi vlažné vody. Kvásek pak odložil na 10—15 minut na teplé místo, aby vzešel.

2) Potom Marek nasypal na vál prosátou hladkou mouku a doprostřed udělal rukama důlek.

3) Do důlku nalil připravený kvásek a prohnětl.

4) Připravené těsto zalil Marek olivovým olejem. „Když chcete mít těsto pěkně křupavé, přidejte olivový olej,” doporučil šéfkuchař. „Máte-li raději těsto vláčnější, jakoby buchtové, přidejte do něj místo olivového oleje slunečnicový.“

5) Potom těsto rukama pečlivě zpracoval dohladka. „Věnujte pozornost tomu, abyste těsto důkladně prohnětli,“ poradil Marek. „Jedině tak bude výsledek opravdu skvělý.”

6) Uhnětené vláčné těsto Marek trochu pokapal olivovým olejem, přikryl vlhkou utěrkou a nechal kynout přibližně 90 minut.

7) Vykynuté těsto Marek rozdělil na dva stejné bochánky, ze kterých připravil základní pizzu Margheritu. Do přípravy zapojil také našeho redaktora Tomáše. „Těsto na pizzu se tvaruje na pomoučněném válu od středu k okraji,” vysvětlil mu Marek a předvedl, jak rukama roztáhnout těsto do stran a přitom s ním pootáčet tak, aby vznikl pravidelný kruhový tvar.

8) Připravený plát těsta Marek přenesl na plech vymazaný olejem. „Každý si potom může pizzu dochutit sám. Já připravím nejpopulárnější verzi – pizzu Margheritu,“ dodal.

9) Těsto potřel základní sugo omáčkou, natrhal mozzarellu a dal zapéct do trouby předehřáté na 220 °C asi na 10 minut. Pizza je hotová, když má lehce nahnědlé okraje.

10) Nakonec Marek svoji Margheritu ozdobil a ovoněl lístky čerstvé bazalky.

Pizza Margherita

320 g základního těsta
4 lžíce sugo omáčky
120 g mozzarelly lístky bazalky na ozdobu

Zapojte do přípravy také vaše děti. Připravte jim jejich oblíbené ingredience a uvidíte, co jejich fantazie dokáže:)

 

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 7/2013

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Jak, Krok za krokem, Pizza, Itálie, Vaš, Krok, Základní těsto, Vykynuté těsto, Teplé místo, Rozdrobené droždí, Vláčné těsto, Čerstvé droždí

Mohlo by vás zajímat
Velký rodinný horoskop na rok 2021! Co čeká rodiče a děti podle hvězd?
Představy vs. mateřská realita! Děkujeme za tu upřímnost
Na věku nezáleží, otěhotním i ve 40! Jaké jsou další největší mýty o neplodnosti?
Císař není hanba, vzkazuje všem mámám tahle žena. A hrdě ukázala jizvu!
7 nečekaných způsobů, jak malé dítě vyznává lásku rodičům
9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?
Velký rodinný a vztahový horoskop pro rok 2021: Co čeká vaše znamení?
Co všechno musí zvládnout lékařka v porodnici za jedinou směnu? Podívejte se!
Dětství před rokem 1989. Pamatujete tyhle stavebnice, panenky a autíčka na ovládání?

Horoskopy

Ryby Milé Rybičky, na pracovišti excelujete a svým kolegům jdete příkladem. Pokud byste pracovali z domu,…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Ilona, Sebastian, Sebastián





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné