Maminka.czVýživa a stravování

Pizza jako z Itálie: Provedeme vás krok za krokem

, Časopis F.O.O.D.
10. 8. 2013
Pizza jako z Itálie: Provedeme vás krok za krokem
Udělejte si doma Itálii. Šéfkuchař Marek Rafuvolf, který sbíral zkušenosti přímo na Apeninském poloostrově, vám ukáže, jak si připravit pravou pizzu, a prozradí i triky, jak dát klasice trocu jiný kabát.

Základní těsto

300 g hladké mouky
3 g čerstvého droždí
1/2 lžičky krupicového cukru
špetka soli
3 lžíce vlažné vody
2 lžičky olivového oleje

Marek a Tomáš vás naučí, jak na to:

1) Marek začal přípravu základního těsta založením kvásku z droždí. V misce smíchal rozdrobené droždí s cukrem, špetkou soli a třemi lžícemi vlažné vody. Kvásek pak odložil na 10—15 minut na teplé místo, aby vzešel.

2) Potom Marek nasypal na vál prosátou hladkou mouku a doprostřed udělal rukama důlek.

3) Do důlku nalil připravený kvásek a prohnětl.

4) Připravené těsto zalil Marek olivovým olejem. „Když chcete mít těsto pěkně křupavé, přidejte olivový olej,” doporučil šéfkuchař. „Máte-li raději těsto vláčnější, jakoby buchtové, přidejte do něj místo olivového oleje slunečnicový.“

5) Potom těsto rukama pečlivě zpracoval dohladka. „Věnujte pozornost tomu, abyste těsto důkladně prohnětli,“ poradil Marek. „Jedině tak bude výsledek opravdu skvělý.”

6) Uhnětené vláčné těsto Marek trochu pokapal olivovým olejem, přikryl vlhkou utěrkou a nechal kynout přibližně 90 minut.

7) Vykynuté těsto Marek rozdělil na dva stejné bochánky, ze kterých připravil základní pizzu Margheritu. Do přípravy zapojil také našeho redaktora Tomáše. „Těsto na pizzu se tvaruje na pomoučněném válu od středu k okraji,” vysvětlil mu Marek a předvedl, jak rukama roztáhnout těsto do stran a přitom s ním pootáčet tak, aby vznikl pravidelný kruhový tvar.

8) Připravený plát těsta Marek přenesl na plech vymazaný olejem. „Každý si potom může pizzu dochutit sám. Já připravím nejpopulárnější verzi – pizzu Margheritu,“ dodal.

9) Těsto potřel základní sugo omáčkou, natrhal mozzarellu a dal zapéct do trouby předehřáté na 220 °C asi na 10 minut. Pizza je hotová, když má lehce nahnědlé okraje.

10) Nakonec Marek svoji Margheritu ozdobil a ovoněl lístky čerstvé bazalky.

Pizza Margherita

320 g základního těsta
4 lžíce sugo omáčky
120 g mozzarelly lístky bazalky na ozdobu

Zapojte do přípravy také vaše děti. Připravte jim jejich oblíbené ingredience a uvidíte, co jejich fantazie dokáže:)

 

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 7/2013

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Teplé místo, Itálie, Základní těsto, Krok, Čerstvé droždí, Vláčné těsto, Vykynuté těsto, Pizza

Mohlo by vás zajímat
Otoky v těhotenství: Kdy za ně nemůže jen vedro a proč jsou nebezpečné?
Proč porod bolí? Jaké jsou jednotlivé fáze porodních bolestí?
Desatero dokonalého táty. Tohle dělejte, a děti vás budou milovat
Máma si mě nárokuje. A mému partnerovi vyčítá, že jí krade dceru

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu