Maminka.czTěhotenství

Placenta: To nejdůležitější, co byste si měla zapamatovat

Regina Rothová 8.  8.  2012
Prostředníkem většiny dějů mezi matkou a dítětem rostoucím v děloze je placenta. Přečtěte si o ní víc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. K čemu slouží placenta

Placenta je komunikační spojení mezi plodem a matkou. Vzniká výlučně z tkání vyvíjejícího se plodu, kdy se část buněk odloučí od embrya a začne vytvářet specifickou strukturu, takzvaný trofoblast, který se zanořuje do stěny sliznice dělohy.

Jednotlivé buňky trofoblastu nahlodávají cévy v děložní stěně a upravují tok matčiny krve tak, aby obmývala placentární cévy plodu a mohla zde probíhat čilá výměna dýchacích plynů (kyslíku a kysličníku uhelnatého), živin, odpadních látek, ale i informací v podobě hormonů a působků.

Nutno poznamenat, že k výměně dochází přes membránu, krev matky a plodu se za normálních okolností nemíchá. Kromě toho placentární buňky produkují řadu hormonů, které jsou vylučovány do oběhu matky a řídí její metabolismus tak, aby podporoval zdárný růst a vývoj plodu.

Kde je v děloze umístěna a k čemu slouží

Placenta nasedá na stěnu děložní – vepředu, vzadu nebo nahoře v děložním fundu (těle). Pokud nesahá pod nejnižší část plodu a hlavně nepřekrývá-li porodní cesty, vždy to považujeme za „normální“ umístění placenty. Rizikové je umístění v dolní části dělohy, kdy placenta na začátku porodu překrývá porodnickou branku děložní a tím brání porodu plodu. Běžně placenta jenom přilne k děložní sliznici, nepřerůstá do hlubších částí, do svaloviny. 

Placenta má mnoho funkcí. Probíhá zde dýchání plodu (výměna plynů), výživa (výměna živin), metabolismus některých látek (rozklad některých živin, ale i léků a hormonů) a výměna informací (plod posílá matce určité hormony, které ovlivňují její metabolismus, ale částečně i chování). Placenta také předává matce do krve některé odpadní látky. Plod sice močí do plodové vody, ale tu následně polyká, tudíž by se některých látek nemohl zbavit napořád.

Co to je odlučování placenty a proč k němu dochází?

Za normálních okolností se po porodu plodu děloha, jakožto pružný sval, prudce stáhne. Podobně jako balon po vypuštění vzduchu. Placenta však není pružná, takže nenásleduje stažení děložní stěny pod ní a odloučí se od svaloviny. To je běžný fyziologický proces.

Klepněte pro větší obrázek 
Na obrázku je schematicky vidět normální umístění placenty a různé varianty tzv. vcestné placenty, která blokuje porodní cesty

Za některých patologických stavů dochází k jejímu odloučení předčasně, ještě před porodem dítěte. Zde je potřeba odlišit dvě situace:

  1. placenta je umístěná v porodních cestách, tzv. vcestná placenta – placenta praevia
  2. placenta je umístěná v normální lokalizaci.

Článek pokračuje v druhé kapitole. Dozvíte se, kdy dochází ke vcestné placentě a co hrozí při odlučování ženě a plodu

VIDEO: Proč se vyvolává porod? To se dozvíte ve videu.

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, pláč, Placenta, Patologický stav, Silné krvácení, Prudká změna, Malá část, Předčasné odlučování, Cila, Výjimečný stav, NEJ, Předčasné odloučení, Mela, Porodní problém, Předchozí císař, Plac, Fyziologický proces