Maminka.czZdraví

Plán očkování dětí - co, kdy a jak

redakce 27.  6.  2011
Každý rodič chce vidět své dítě zdravé a spokojené. Abychom se vyvarovali případných zdravotních obtíží, je důležité zajistit svému dítěti již od narození dostatečnou ochranu, a to mimo jiné i prostřednictvím očkování. Vhodně zvolené očkování poskytne dětem ochranu proti řadě nemocí, rodičům tak může přinést více klidu při jejich každodenní péči o své dítě. Navíc jim může očkování ušetřit peníze a čas, o které by je nemoc dítěte připravila.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První povinné očkování, které maminky se svými dětmi absolvují, je očkování hexavakcínou. Díky němu si dětský organismus vybuduje ochranu proti šesti nemocem: záškrtu, tetanu, dávivému kašli, onemocněním způsobeným bakterií hemophillus influenzae typu b, žloutence typu B a dětské obrně.

Hexavakcínou se očkuje ve čtyřech dávkách: 1. dávka – od 9. týdne a pak další dvě dávky s odstupem nejméně 4 týdny po každé dávce. Do 18. měsíce věku je pak třeba ještě zajít s dítětem na přeočkování 4. dávkou vakcíny. Dalším povinným očkováním hrazeným státem je očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím vakcínou Priorix podávané ve dvou dávkách (v 15 měsících a mezi 21. a 25. měsícem).

Rodiče však mohou místo toho zvolit očkování vakcínou Priorix Tetra, které sice není hrazené, ale chrání děti navíc ještě proti planým neštovicím bez nutnosti vpichu navíc. Plané neštovice jsou vysoce infekční onemocnění, které se nejčastěji projevuje výsevem nepříjemně svědivých puchýřků po celém těle, často se přidává i teplota a někdy i závažnější komplikace.

V prvním roce života si můžete zvolit nepovinné očkování proti rotavirům. Rotavirové infekce jsou nejčastější příčinou hospitalizací dětí do 5 let s infekčními průjmy. Často se projevují zvracením, průjmy, někdy může dojít k dehydrataci, která si vyžádá hospitalizaci dítěte. Očkování proti rotavirům, například vakcínou Rotarix, se podává dětem ve dvou dávkách ústy bez nutnosti vpichu (první dávka od 6 týdnů, druhá pak minimálně s čtyřtýdenním odstupem, očkování musí být dokončeno do konce 24. týdne). Očkování je nepovinné a je hrazeno rodiči, ale téměř všechny pojišťovny na toto očkování přispívají. Preventivní programy některých pojišťoven zvýhodňují očkování Rotarixem do konce roku až o 1 400 Kč. Více na www.vzp.cz/rotaviry, www. zpma.cz.

Výjimečné postavení v dětském očkovacím kalendáři zaujímá očkování proti pneumokokům. Pneumokoky mohou způsobit závažná invazivní onemocnění, ale také velmi časté a bolestivé záněty středního ucha. Přestože je očkování proti pneumokokům nepovinné, je hrazeno ze zdravotního pojištění. Vakcína Synflorix je hrazena plně; pokud tedy rodiče zvolí pro očkování svého dítěte Synflorix, nemusí na očkování proti pneumokokům nic doplácet. Očkuje se ve čtyřech dávkách (ve 3, 4 a 5 měsících věku dítěte), mezi 11. a 15. měsícem pak následuje přeočkování 4. dávkou.

Před nástupem do dětského kolektivu je pak vhodné uvažovat například o očkování proti žloutence typu A, případně o očkování proti chřipce. Pokud děti tráví mnoho času v přírodě, je pro ně vhodné očkování proti klíšťové encefalitidě.
Na ochranu svého miminka by měli rodiče myslet již před jeho narozením. Pokud se sami nechají očkovat kombinovanou vakcínou proti černému kašli, záškrtu a tetanu (např. vakcínou Boostrix), vyhnou se riziku přenosu nemoci (pertuse) na novorozence, který ještě není chráněn očkováním. V naprosté většině případů se totiž novorozenec nebo neočkovaný kojenec nakazí právě od členů nejbližší rodiny.

Ženy, které plánují těhotenství a doposud neprodělaly plané neštovice, by se měly ještě před otěhotněním chránit očkováním, například vakcínou Varilrix. Zde je nutné podotknout, že žena, která se naočkuje proti planým neštovicím, by neměla ještě další 3 měsíce otěhotnět. Tato vakcína je vhodná, jak pro dospělé, tak pro děti starší 9 měsíců.

O všech očkováních, jak povinných, tak nepovinných, by se měli rodiče poradit s praktickým lékařem pro děti a dorost, který nejlépe zná aktuální zdravotní stav jejich dítěte.

Témata: Zdraví, Děti, Očkování, Priorix, Nepovinné očkování, Preventivní program, ÓČKO, Synflorix, První dávka, Rotarix, Plán, Priorix Tetra, Varilrix, Očkování dětí, Jak, Zdraví na Heureka.cz