Maminka.czDěti a nemoci

Neštovice u dětí: Jaké jsou příznaky, léčba a největší komplikace?

Simona Procházková 6.  2.  2024
Jak poznáte, že se vaše dítě potýká s tímto prudce nakažlivým virovým onemocněním? Jak neštovice vypadají? Proč je dobré nechat dítko chorobu prodělat? Kdy je nakažený jedinec infekční a kdy a v jakých případech je na místě nechat potomka očkovat? Zde jsou rady a doporučení přímo od lékařů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plané neštovice patří mezi nejčastější infekční onemocnění. Jejich původcem je virus (ze skupiny herpetických virů varicella-zoster), který je vysoce nakažlivý. Nákaza se šíří kapénkami, tedy vzduchem. Chorobu do dospělého věku prodělá téměř každý, nejčastěji onemocní děti předškolního a školního věku. Hlavní sezona neštovic je konec zimy a jarní měsíce, výjimkou ale nejsou ani letní a podzimní případy onemocnění. Neštovice prodělá takřka každý předškolák a je jen dobře, když je absolvuje již v raném věku, kdy bývá průběh zpravidla lehký,“ říká MUDr. Alexandra Vidnerová, praktická lékařka pro děti a dorost.

VIDEO: Neštovice u dětí: Jaké jsou příznaky, léčba a největší komplikace?

Kdy se dítě může nakazit?

Obecně platí, že čím dříve, tím lépe. Jak již bylo řečeno, u malých dětí mívá choroba nejmírnější průběh. U starších dětí a dospělých se naopak může zkomplikovat, nemoc provází vysoká horečka (i přes 40 °C) a stadium před výsevem puchýřků je mnohem nepříjemnější. Vedle toho pak s větší pravděpodobností hrozí komplikace jako zápal plic, obrna hlavových nervů nebo zánět mozku, který může ve vzácných případech vést až k úmrtí. Dítě se nejčastěji nakazí v kolektivu svých vrstevníků, tedy ve školce, škole, na zájmovém kroužku nebo hřišti. Potenciální „roznašeč“ nemoci je nejnakažlivější v období 3 až 4 dnů před výsevem typické vyrážky. Inkubační doba neštovic je obvykle 14 až 16 dní.

Plané neštovice: Nenechávejte děti nakazit od kamaráda!

Spousta maminek řeší, zda nechat potomka cíleně nakazit od již nemocného kamaráda. Jde o poměrně rozšířenou "kratochvíli". Co na to pediatři? „Neplatí, že přímé vystavení nemoci v inkubační době automaticky znamená, že dítě onemocní. Navíc může mít řadu nepříjemných potíží, po neštovicích mohou zůstat nehezké doživotní jizvy. Myslím, že již pár maminek zalitovalo, že nechaly své dítě záměrně nakazit, uvádí MUDr. Silvie Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Co dělat s puchýřky?

Výsev puchýřů probíhá ve vlnách, takže u malého pacienta nacházíte po těle zároveň čerstvé boláky naplněné bělavou tekutinou i ty prasklé a hojící se se zaschlým stroupkem. Výsev neštovic trvá zhruba týden, přibližně kolem desátého dne nemoci obvykle prasknou poslední puchýřky a dítě přestává být nakažlivé pro ostatní. Proděláním nemoci zároveň získává doživotní ochranu před touto chorobou. Žádný strach, u většiny dětí probíhají neštovice zcela bez komplikací a závažnějších problémů. Pouze někdy může dojít k druhotnému hnisání prasklých puchýřků. Neštovice se mohou objevit i na očních víčkách, v ústech nebo na genitálu. Tam ale nevznikají krusty, ale bolestivé vřídky, které se hojí déle. Pokud se vřídek objeví na očích, dávejte pozor, abyste do nich nezanesli infekci. Doba trvání výsevu až po odpadnutí strupů může trvat 10 až 21 dnů.

Velký lexikon dětských pupínků 3: Pátá nemoc, potníčky, spála, spalničky, šestá nemoc, zarděnky

Příznaky nemoci:

  • drobné červené puchýřky naplněné tekutinou na kůži a vyskytující se za ušima, na krku, obličeji a ve vlasech, postupně také na zádech, hrudi a celém těle
  • zvýšená teplota, případně i horečka
  • bolesti hlavy nebo svalů
  • únava, schvácenost, nechutenství
  • puchýřky podobné těm na těle se mohou objevit také v ústní dutině 
  • pozor, nemoc je nakažlivá ještě před prvním výsevem a tento stav trvá, dokud se na všech neštovicích nevytvoří stroupek.

Jak můžete dítěti pomoct a ulevit?

Puchýřky jsou většinou výrazně svědivé, což je zejména v případě, kdy je jejich výsev po těle rozsáhlý (může jich být třeba 500), velmi nepříjemné. Dítě bývá mrzuté, plačtivé, vyrážku si intenzivně škrábe. Co pro něj můžete udělat?

  • Zmírnit svědění například pomocí tekutého pudru, genciánky, tea tree oleje nebo masti Imazol, možné je nasadit také antihistaminika.
  • Podat lék na snížení tělesné teploty, pokud má dítě horečku.
  • Zajistit klidový režim na lůžku, alespoň ve fázi výsevu neštovic, tedy první týden nemoci.
  • Podávat dostatek tekutin.
Příušnice: Jak vypadají a jaká je nejlepší prevence?

Existuje prevence? Jedině očkování!

Vakcína proti planým neštovicím (Varilrix) nepatří mezi povinná očkování, rozhodnutí, zda potomka nechat naočkovat, nebo ne, je čistě na vás. Lékaři to doporučují zejména u dětí, které trpí závažnějšími poruchami a nemocemi imunitního systému, případně pro starší děti, které dosud nemoc neprodělaly. Vakcína poskytuje téměř 90% ochranu proti jakékoli formě planých neštovic a téměř 100% ochranu proti komplikovaným a těžkým případům tohoto onemocnění. Očkovat lze děti od 10 měsíců věku, až do 12 let se očkuje v jedné dávce. Od 13 let je pak lepší očkovací vakcínu rozdělit na dvě dávky (cena každé z nich je zhruba 1400 Kč). Plané neštovice postihují převážně malé děti v batolecím a předškolním věku. Pokud je dítěti sedm let, nastupuje do první třídy a nemoc dosud neprodělalo, bylo by dobré nechat ho naočkovat. Je to mnohem bezpečnější než riskovat komplikace,“ doporučuje MUDr. Petr Koťátko z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Vakcinace rovněž výrazně snižuje výskyt herpes zoster v dospělosti, což je velmi nepříjemné onemocnění s 50% rizikem doživotních bolestí a komplikací,“ říká MUDr. Silvie Bajová.

Impetigo je vysoce infekční. Podle čeho nemoc poznáte, proč je nebezpečná a jak se léčí?

Pravé versus plané neštovice: co možná nevíte?

Jaký je rozdíl mezi pravými (variola) a planými (varicella) neštovicemi? „Zcela zásadní. Pravé neboli také černé neštovice jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které má vysokou smrtnost. Jedná se o jedno z nejnebezpečnějších virových onemocnění, během 20. století na něj zemřelo až 500 milionů lidí. Díky vakcinaci bylo onemocnění vymýceno, poslední případ pravých neštovic byl zaznamenán v roce 1978. V současné době se již očkování neprovádí, protože virus se mezi lidmi nevyskytuje,“ vysvětluje MUDr. Koťátko. Zejména vzhledem k aktuální určité hysterii ohledně povinného očkování dětí je ovšem zapotřebí upozorňovat na to, že po ukončení vakcinačního programu není již nová generace vůči chorobě imunní a virus sám pravděpodobně stále existuje v některých laboratořích.

Témata: Zdraví, Děti, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Očkování, Dětské nemoci, onemocnění, komplikace, Jizvy, neštovice, Silvie Bajová, Lékař, Koťátko, Imazol, Trvání, Virové onemocnění, Stadium, Výsev, Alexandra Vidnerová, Spála, Planá neštovice, Bajo, Léčba, Příznaky, Zdraví na Heureka.cz