Maminka.czTěhotenství

Plánujete otěhotnět? Nezapomeňte na kyselinu listovou!

redakce 22.  3.  2010
Rozhodli jste se s partnerem, že je nyní správný čas otěhotnět? Nebo to ponecháváte náhodě? Popřípadě už těhotná jste? Ať tak nebo tak, nezanedbejte dostatečný příjem kyseliny listové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kyselina listová je vitamín řady B rozpustný ve vodě, někdy též označovaný jako folacin, folát nebo vitamin B9. Kyselina listová je důležitá především pro ty fyzické procesy, pro jejichž fungování je nezbytné dělení buněk (např. krvetvorba, hojení ran), ale především vývoj embrya a plodu. U lidí se kyselina listová ukládá především v červených krvinkách, v játrech a ledvinách.

V čem je kyselina listová tak důležitá? Význam kyseliny listové spočívá především v omezení výskytu vrozených vad, jedná se především rozštěpy patra a páteře. „Tento významný vitamín skupiny B podporuje dělení buněk, napomáhá správnému vývoji a růstu plodu,“ popisuje prokázaná pozitiva kyseliny listové MUDr. Karen. „Důležité je začít užívat potraviny nebo doplňky obsahující kyselinu listovou alespoň několik měsíců před plánováním těhotenství. I když nevíte, kdy se vám podaří otěhotnět, rozhodně nic užíváním tohoto vitamínu nezkazíte. Ani při vysokém příjmu není totiž toxický a nadbytečné množství se snadno vylučuje močí,“ dodává pan doktor. Kyselina listová se také účastní přenosu nukleových kyselin, čili genetických informací.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu? Příjem stravy chudé na kyselinu listovou vede ke zvýšené únavě a ztrátě energie. U těhotných žen je strádání obzvláště nebezpečné. „Nedostatek může způsobit určitou formu anémie, dochází ke zvětšení a deformaci červených krvinek a mají omezenou schopnost přenášet kyslík,“ vysvětluje MUDr. Karen. „Také se mohou vyskytnout poruchy růstu a předčasné narození dítěte,“ upozorňuje praktický lékař.

Kde se kyselina listová vyskytuje?
Lidský organismus si bohužel nezvládá ukládat kyselinu listovou na delší dobu, proto se musí neustále čerpat jak z některých potravin, tak mohou pomoci i potravinové doplňky, např. Acidofalan – obsahuje nejen kyselinu listovou, ale i vitamín B12 a železo (50 tablet za 105 Kč).

Mezi potraviny bohaté na kyselinu listovou patří především zelenina - brokolice, špenát, hrášek, chřest, růžičková kapusta, fazole, květák apod. Ale pozor – nejlepší je konzumovat zeleninu syrovou, protože vařením se znehodnotí 95% vitamínu. Dalo by se říci, že je proto ideální vegetariánská dieta. Ale není to zcela přesné. Vysoké dávky kyseliny listové totiž mohou zakrývat případný nedostatek vitaminu B12, který je důležitý mimo jiné i pro správnou krvetvorbu.

„Strava veganů a vegetariánů je sice často bohatá na kyselinu listovou, ale chudá na vitamín B12,“ upozorňuje MUDr. Karen. „Proto se při vysoké spotřebě kyseliny listové doporučuje současně doplňovat i vitamin B12,“ upřesňuje praktický lékař.

Dalšími zdroji kyseliny listové jsou vlašské ořechy, hroznové víno, sója, kvasnice, játra a vejce. Doporučená denní dávka kyseliny listové je 200 μg denně pro dospělé, ale ženám těhotným nebo těm, které chtějí otěhotnět, se doporučuje denní dávka alespoň 400 µg.

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Výživa a stravování, Plán, Lis, Krvetvorba, Případný nedostatek, Nadbytečné množství, List, Růžičková kapusta