Plánujete těhotenství? Načasujte správně početí

Nejlepší způsob jak pomoci otěhotnění je zjištění ovulačních dnů. Ovulace označuje okamžik, kdy dochází k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku, které sestupuje vejcovodem k děloze a pokud dojde k vzájemnému splynutí se spermií, dojde k oplodnění.
Plánujete těhotenství? Načasujte správně početí

Kdy zjistíte ovulační dny?

24-36 hodin před uvolněním vajíčka z vaječníku dochází k prudkému zvýšení hladiny luteinizačního hormonu (LH), který je vylučován nejdříve do krevního oběhu a poté do moči.  Ideálním pomocníkem pro správné určení ovulačních dnů, tedy plodného období, je nový ovulační test Clearblue Digital, který jasně označí vaše dva nejplodnější dny v měsíci. Podle studie, které se zúčastnilo 463 žen v plodném věku, věděla méně než polovina z nich, že nejvhodnější dobou pro početí jsou dny před ovulací a den, kdy dochází k ovulaci. Ta u většiny žen nastává kolem dvanáctého až patnáctého dne po skončení poslední menstruace. K úspěšnému zjištění vhodné doby je důležité znát délku vašeho menstruačního cyklu a test provádět cca šest po sobě jdoucích dnů. Každá žena však může mít své plodné dny v jinou dobu a je velice obtížné ovulaci správně vypočítat, proto je test pro tyto účely nejvhodnějším řešením. Ovulační test Clearblue Digital zajistí přesnost vyšší než 99% a značnou výhodou je i fakt, že dokáže ovulaci předvídat dopředu. Je tedy přesnější než metody sledování kalendáře a bazální teploty, která se však zvyšuje teprve po ovulaci, takže sdělení o ovulačních dnech přichází příliš pozdě na to, aby se vám podařilo otěhotnět v daném cyklu.

Jak funguje ovulační test?

Ovulační test přinese spolehlivou informaci o množství luteinizačního hormonu ve vašem těle. Funguje na podobném principu jako test těhotenský, ponoří se na několik sekund do vzorku moči a poté se vyhodnotí pozitivní nebo naopak negativní výsledek. Testuje se kdykoliv v denní dobu, důležité ale je, aby testování probíhalo každý den ve stejnou hodinu. Ideální je také před samotným testováním omezit příjem tekutin. Ovulační test Clearblue Digital trvá 3 minuty, je tedy dostatečně rychlý. Díky němu můžete stanovit své plodné dny velmi přesně. Jedinečný a jasný veselý smajlík označuje nejplodnější dny, tedy nejvyšší výskyt hormonu LH a šance na přirozené otěhotnění je tak v maximální možné míře. Naopak prázdné kolečko na testu značí negativní výsledek, tedy žádné prudké zvýšení hladiny. Vzhledem k tomu, že balení obsahuje 10 testovacích tyčinek, měl by test vystačit na testování dvou menstruačních cyklů.


Více info na cz.clearblue.com

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články