Maminka.czLéto s dětmi

Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější

Simona Procházková 4.  7.  2023
Už máte program na víkend nebo prázdniny s rodinou? Výpravou do zoologické zahrady uděláte radost všem. Inspirujte se našimi tipy na ty nejlepší a nejkrásnější, které v tuzemsku najdete. Každá je něčím specifická, všechny ale slibují úžasný zážitek, zábavu, poučení i trochu toho dobrodružství.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

ZOO Praha

Víte, že pražská zoo byla vyhodnocena jako pátá nejlepší a nejoblíbenější na světě? Rozkládá se v nádherně kopcovitém a lesnatém přírodním terénu a otevřena je denně včetně svátků. Raritou je sedačková, dnes už takřka legendární lanová dráha (nejkratší v ČR), která vás dopraví z dolní části zoo do horní. Po zahradě se můžete svézt také vláčkem. Pro nejmenší jsou připraveny k zapůjčení dřevěné vozíky, trakaře s rukojetí, ve kterých je můžete „popovážet“, když začnou bolet nožičky.

VIDEO: Tady to bude děti bavit! Které hrady a zámky musíte navštívit?

Za vidění určitě stojí pavilony Indonéská džungle, Vodní svět, Pavilon želv, Opičí ostrov, Velemlokárium, vlčí výběh nebo pavilon Africké panorama. Loni otevřený Rákosův pavilon je domovem papoušků z velehor i z nížin, z polopouští i z tropických pralesů. Mezi největší aktuální atrakce a lákadla jistě patří dvě malá sloní mláďata (Údolí slonů), stálicí, pokud jde o popularitu, je gorilí výběh. Pražská zoo se může pochlubit 670 druhy chovaných zvířat. Pravidelně se tu konají komentovaná krmení, prohlídky s průvodcem, čas od času rovněž noční prohlídky a jiné zážitkové programy pro návštěvníky každého věku.

Zoopark Chomutov

Najdete ho v bezprostřední blízkosti severočeského Kamencového jezera a jde o vůbec největší zoologickou zahradu v Česku, co se rozlohy týče (rozkládá se na 112 hektarech). Otevřeno tu mají denně po celý rok a celý park je rozdělen do tří samostatných areálů. Vedle samotné zoo jsou to rozlehlé safari, kam se můžete vypravit na terénní vyjížďku Safari Expresem, a skanzen krušnohorského lidového umění Stará Ves, kde se vám naskytne jedinečný pohled do života našich předků. K vidění je více než 160 druhů zvířat, zejména z tzv. palearktické oblasti, která zahrnuje Evropu, převážnou část Asie a část severní Afriky. Pro děti nechybí několik hřišť, lanový park ani herní prvky podél cest. Najdete zde např. přírodní hnízdiště několika desítek druhů ptactva, výběhy zubrů, kozorožců, velbloudů, medvědů i mývalů, nechybí samozřejmě šelmy ani tradiční domácí zvířectvo jako ovce nebo kozy. Nejmenší návštěvníky potěší zoovláček Amálka a velkým zážitkem může být přenocování na statku. Pro malé i velké jsou nachystány i různé zážitkové programy.

Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu

Safari Park Dvůr Králové

Afrika na dlani, to je hlavní motto královédvorské zoo. Je jiná. Akční, hravá, dobrodružná a zábavná. Patří k nejnavštěvovanějším v tuzemsku a připravte se na to, že tu strávíte celý den. Těšit se můžete na absolutně největší „sbírku“ afrických zvířat v Evropě a také na unikátní Africké a Lví safari. Pohlédnete do očí tajemné žirafy okapi, prozkoumáte tropické bažiny, za prohlídku stojí rovněž Africká savana, Vodní svět, Ptačí svět nebo pavilon Jedovatá Afrika. V Africkém safari projíždíte mezi volně se pohybujícími zebrami, antilopami, ptáky i žirafami. A co víc, jako jediná zahrada ve střední Evropě nabízí Safari Park DV možnost projížděk ve Lvím safari mezi smečkou lvů. A nepotřebujete ani vlastní auto. Díky spolupráci Safari Parku DV s automobilkou Toyota si můžete půjčit přímo na místě vozidlo a projet si safari tichým a ekologickým modelem Yaris s hybridním pohonem, a to buď ve zlatém „zvířecím”, nebo stylově bílém designu. Letní program bude nabitý, proběhnou letní africký festival, různé výstavy, ochutnávka afrických jídel či koncerty afrických kapel. Nevynechte ani zajímavou expozici koster zvířat, a když se vám nebude chtít domů, ubytujte se v Safari Park Resortu. Najdete ho přímo v areálu zahrady a přespat tu můžete v hotelu, bungalovu nebo safari stanu s výhledem přímo do výběhu se zvířaty.

ZOO Jihlava

Že jste ji dosud při svých rodinných výletech opomíjeli? Velká chyba. Jihlavská zahrada je komorní, přívětivá, útulná a přátelská. Je rozdělena do pěti kontinentů, takže můžete navštívit v podstatě celý svět během jediného dne. A žádný strach, rozlohou patří mezi ty menší, takže prohlídku zvládnete v pohodě i s malými dětmi. Co je k vidění? Více než 200 druhů exotických zvířat včetně řady druhů v přírodě ohrožených vyhubením. Třeba jde o nádherné vysokohorské sněžné levharty.

Nenechte si ujít Tropický pavilon s vodopádem a krokodýlí řekou, expozici Africká vesnice Matongo, asijský parčík Hokkaido, jihoamerickou Haciendu Escondido, zavítejte za medvědy malajskými do Himálaje a do pavilonu šelem. Unavené děti dobijí energii v herním koutku s obřím tobogánem, rodiče pak u dobrého občerstvení (nechybí klasická hospůdka ani mexická restaurace). Odpočinout si můžete ve stínu lesoparku, ve kterém je zoo umístěna. V létě se můžou návštěvníci těšit na noční prohlídky, komentovaná krmení, ukázky sov a dravců i poutavé přednášky. Děti potěší mimo jiné pět okruhů pro jízdu v autíčkách.

Osm nejlepších aquaparků v Česku: Sem rozhodně musíte o prázdninách s dětmi vyrazit!

ZOO Ostrava

Ideální cíl rodinného výletu o víkendu i ve všední den! Ostravská zoo má sedmdesátiletou tradici, najdete ji v příjemném prostředí lesoparku, tudíž přírodě na dosah. V současné době chová téměř 450 druhů zvířat. Podle agentury CzechTourism patří k těm vůbec nejvíce navštěvovaným v Česku. Během posledních let prošla velkou proměnou, vznikla řada nových pavilonů, velké přírodní výběhy i atraktivní průchozí expozice. Mezi populární patří mimo jiné Amazonie, Mokřady nebo Safari asijských kopytníků.

Na své si tady přijde úplně každý, pro děti jsou k dispozici několik herních koutků, dětská hřiště, zoovláček a také interaktivní expozice Na statku, kde se dostanou do přímého kontaktu se zvířátky, mohou si je pohladit a nakrmit. Rodičům se budou líbit klidové zóny a příjemná odpočinková místa s altánky a lehátky. Součástí zoo je Botanický park s šesti kilometry naučných stezek, které přiblíží (nejen) zdejší vzácné rostliny. Samozřejmostí jsou také komentovaná krmení zvířat (třeba populárních lemurů) nebo noční prohlídky.

ZOO Liberec

Výprava za poznáním, zábavou i dobrodružstvím? Vsaďte na libereckou zoo, která je nejstarší v tuzemsku (byla založena již v roce 1904). Čeká vás zhruba dvouapůlkilometrový prohlídkový okruh. Právě a jen tady můžete spatřit vzácné kopytníky urialy bucharské nebo primáty mangabeje žlutobřiché a také paviány pláštíkové, které u nás nechová žádná jiná zoologická zahrada. Mají tu jednu z nejucelenějších kolekcí dravých ptáků v Evropě včetně velmi vzácně chovaných orlů nejmenších, jestřábích a křiklavých. A zblízka prohlédnout si můžete hned čtyři největší druhy evropských sov − sovici sněžní, puštíka bělolícího, puštíka bradatého a výra velkého západosibiřského.

Vyhledávanými místy jsou expozice šimpanzů a pand červených a lví či gepardí výběhy. Vzácností a unikátem jsou samozřejmě slavní bílí tygři, kteří zde žijí již déle než čtvrtstoletí. Při objevování tajů zahrady narazíte na řadu stánků s občerstvením, lavičky a odpočinkové zóny se slunečníky, nejmenší nadchnou zoo koutek, prolézačky i dřevěné herní prvky, nechybí eletroautíčka a vláček. Pravidelně jsou nachystány zážitkové programy, například Ošetřovatelem v zoo – to si můžete na vlastní kůži vyzkoušet, jak vypadá jeden pracovní den ošetřovatele.

19 nejhezčích přírodních koupališť. Objevte kouzelné lomy, pískovny a biotopy, nadchnou vás i děti

ZOO Plzeň

Zahrada je sloučena v jeden nádherný celek s botanickou zahradou a mezi její speciality patří chov zvířat v přirozených podmínkách. Prohlídka tak získává na ještě větší přitažlivosti, zajeďte posoudit na vlastní oči. Expozice tvoří výseky celých biotopů s charakteristickými druhy rostlin a živočichů. Často tak nežije ve výběhu jedno zvíře nebo jediný druh, ale rovnou několik najednou. Za pozornost stojí volné výběhy šelem a opic, najdete tady skalní výběhy sněžných levhartů, ostrovy poloopic a opic, také ale rozsáhlý výběh hnědých medvědů (druhý největší v Evropě) nebo velkou skupinu šimpanzů. K původním expozicím (tropický pavilon, sukulentní skleník) postupně přibyla řada pavilonů – starý dům šelem se změnil na Tajemný svět africké noci, sousední budova na Madagaskar.

Nově vznikl Dům afrických kopytníků, oživen byl unikátní rozsáhlý statek z 19. století Lüftnerka, vznikly unikátní japonská zahrada Šówa-en nebo expozice Česká řeka, zajímavá je rovněž expozice Sonorské pouště. Zcela jistě vám utkví v paměti průchozí Ostrov lemurů, pavilon Amazonie, oddělení tučňáků i pand červených a jedinečný Svět v podzemí, který vznikl z válečného krytu. Připraven je bohatý program: komentovaná krmení, předvádění plazů a krokodýlů a sokolnické ukázky v amfiteátru. Příjemné posezení nabízí africká restaurace Kiboko, hospoda Na Statku či Sibiřský srub u tygrů. Součástí areálu je také Dinopark s ozvučenými statickými i pohyblivými modely prehistorických zvířat v životních velikostech. Do zoo a Dinoparku si můžete pořídit speciální vstupenku zahrnující obě atrakce.

ZOO Brno

Brněnská zahrada, kterou najdete v areálu Mniší hory v Bystrci, nabízí celoročně (denně včetně svátků) čtyři hlavní expozice, které jsou rozděleny na části Beringia, Karibik, Wallacea a Kalahari. Každá z těchto expozic je směřována na určitý druh zvířat, která žijí v těchto oblastech. Na co se můžete těšit? Novým bydlením se chlubí lední medvědi i žirafy, hned po vstupu minete expozici Tygří skály s výběhy tygrů sumaterských. Na ni navazuje restaurace U Tygra, v níž lze šelmy pozorovat přímo od jídelního stolu. Líbit se vám bude též průchozí expozice klokanů, v bezprostřední blízkosti orlů bělohlavých se ocitnete v průchozí voliéře. Navštivte Africkou vesnici Samburu, kterou tvoří osm hliněných chýší afrických domorodců a dvě vyhlídky na výběh se žirafami a zebrami.

Lákadlem je také expozice vlků arktických, které lze pozorovat z několika vyhlídek a také ze srubu indiánů kmene Haida. Výběh koní Převalského doplňuje mongolská jurta, u výběhu bizonů vyrostla malá indiánská vesnička s několika tee-pee. V dětské minizoo si malí návštěvníci mohou zajezdit na poníkovi, pohladit ovce, kozy, lamy, králíky a morčata a vyřádit se na spoustě prolézaček, houpaček a skluzavek. Zkusit si rovněž můžete šifrovací hru Dotkni se evoluce.

Kde oslavit s dětmi vysvědčení? Tady je 6 super tipů pro zábavný začátek prázdnin

ZOO Hluboká nad Vltavou

Menší, o to ale přátelštější zoologickou zahradu (která byla otevřena již v roce 1939) najdete v těsné blízkosti jihočeského městečka Hluboká nad Vltavou, hned vedle loveckého zámku Ohrada. Nachází se na břehu velkého rybníka, v rovinatém terénu s alejemi starých dubů. Při procházce areálem vás navíc bude provázet nádherný výhled přes hladinu rybníka na zámek Hluboká na horizontu.

Své místo k životu tady našlo zhruba 300 druhů zvířat, podle starých tradic se zahrada věnuje především chovu zvířat pocházejících z Evropy, z mírného klimatu Asie a také chovu druhů žijících v české přírodě. Nechybí ale ani menší expozice představující faunu i flóru Austrálie, Jižní Ameriky a Afriky. Pozorovat tak můžete dovádivé vydry říční, pestrobarevné vodní ptactvo i majestátního tygra ussurijského, setkáte se s losem evropským nebo zažijete na vlastní kůži tropický deštný prales. Nejen děti budou nadšené z možnosti účastnit se krmení zvířat, bavit vás budou také večerní komentované prohlídky.

ZOO Chleby

Zoologická zahrada, kterou najdete nedaleko středočeského Nymburka, byla založena v roce 1997 a je první oficiální porevoluční nestátní zoo u nás. Vznikla na základech sbírky zvířat manželů Fraňkových. Jak se kolekce rozšiřovala o atraktivní exotické druhy (amazoňan rudoocasý, ara hyacintový, tukan pestrý a další), přitahovala stále větší zájem veřejnosti. Malý prostor zahrady u rodinného domu přestal vyhovovat, tudíž majitelé začali hledat nové místo. Bývalá neobydlená a poničená fara v malé vesničce Chleby se tak postupně proměnila v plnohodnotnou zoo. K vidění tu je více než 120 druhů zvířat, mezi nimi velbloudi, surikaty, lemuři, zoborožci nosorožčí, koroptve pouštní, tetřívek kavkazský, gepardi, klokani, antilopy, papoušci nebo leguáni.

Nechybí dětská kontaktní zoo, pavilon medvědů a Angkor Wat (pro gibony), obří sladkovodní akvárium Labe, pavilon gepardů a Mendelovo ekocentrum s terárii, insektárii a vitrínami plnými drobných hlodavců a pěvců, mangust, hadů, ještěrek a také bezobratlých  od strašilek a kudlanek přes šváby a brouky až po pavouky a štíry. Pořádají tu komentované prohlídky a řadu zážitkových programů, pobaví vás fotokoutek Maskarény, kde se můžete vyfotit a zároveň se dovědět něco o zvířatech pocházejících z tohoto souostroví. Dominantním a jistě nejznámějším druhem je dronte mauricijský, kterého všichni znají spíše jako doda, případně pod lidovým názvem blboun nejapný. Samozřejmostí je možnost občerstvení a děti nebudete moct dostat z velkého hřiště. Loni v září byl slavnostně otevřen pavilon lvů.

ZOO Zlín Lešná

Žádný div, že jde o jedno z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších míst na Moravě. Zahradu najdete asi čtyři kilometry od Zlína, areál je rozčleněn podle jednotlivých kontinentů. Zvířata uvidíte v přírodním bioparku s volným výběhem, žijí zde totiž ve věrně napodobeném původním prostředí. Za jeden den procestujete Afriku, Asii, Austrálii a Jižní Ameriku a seznámíte se s více než 220 druhy zvířat. Mezi ta nejatraktivnější patří sloni, lvi a tygři, žirafy, gorily, nosorožci, lachtani, tučňáci, papoušci nebo mravenečníci a řada dalších. V tropické hale Yucatan se projdete po visuté lávce tropickým lesem a uvidíte vzpomínku na civilizaci Mayů, někdejších obyvatel Yucatánského poloostrova.

Za vidění stojí také Amazonie a rozhodně nevynechte ani Ostrov lemurů, Zátoku rejnoků a Africké pavilony ve tvaru domorodých chýší, které nabídnou setkání se slony, žirafami, nosorožci, zebrami a pštrosy. Žirafy a rejnoky máte možnost (za poplatek) sami nakrmit. Pro nejmenší nechybí zoo vláček, lanové centrum, jízdy na ponících a hřiště. Návštěvu zoo si můžete zpestřit ještě prohlídkou zámku Lešná.

Krokodýlí zoo Protivín

Je libo trochu dobrodružství a adrenalinu? V jihočeském městečku nedaleko Písku objevíte největší evropskou sbírku krokodýlů, aligátorů, kajmanů a gaviálů. Jedná se o malou soukromou zoologickou zahradu a chovatelskou stanici, kde potkáte úctyhodných 25 druhů krokodýlů. Uvidíte opravdové krokodýlí obry měřící víc než čtyři metry, ale i čerstvě narozená mláďata. Protivínská zoo chová největší skupiny nejohroženějších druhů krokodýlů světa – gaviála indického, gaviála sundského a vzácného krokodýla filipínského. Během prohlídky si užijete rovněž expozici jedovatých hadů, součástí zahrady je zoologické muzeum, kde si prohlédnete například kostru krokodýla.

Pokud si chcete výlet ještě okořenit, zúčastněte se zážitkového programu Poznej dokonalý výtvor evoluce aneb focení s krokodýly. Lektor vás seznámí se stavbou krokodýlího těla i kajmana, přiblíží, jak jejich organismus funguje, a na závěr si můžete vlastníma rukama hmatem prověřit hladkou kůži na břiše krokodýla, která se používá v kožedělném průmyslu. S krokodýlem se můžete také vyfotografovat. Zejména u dětí je tato ukázka velmi vyhledávaná, podržet si vlastníma rukama mládě krokodýla je zážitek na celý život, který zároveň pomáhá posílit cit pro sounáležitost s živou přírodou.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Rodina, Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Cestování, Prázdniny, Za zábavou, Maminka cestuje, Léto s dětmi, Výlety, Štír, Cestujeme, aquapark, Afrika, Austrálie, zvíře, Léto s tebou, Chomutov, akvárium, Zlín, sloni, ostrov, vodní svět, Nymburk, Zahrada na Heureka.cz

Video