Maminka.czTeenager

Plastika, nové zuby i kompletní změna pohlaví: 14 odvážných teenagerů ukázalo své fotografie před a po své životní proměně

Dita Mrázková 4.  11.  2022
Vězeň ve vlastním těle. Terč posměchu ve škole. Outsider bez přátel. To jsou pocity současné generace mladých, kteří nejsou spokojení se svým zevnějškem. Zatímco někteří se ke změně odhodlávají několik let, jiní v touze být lepším (hezčím) člověkem udělají cokoliv. Tyto příběhy stojí za to!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není tajemstvím, že přibývá víc a víc dětí i dospívajících s poruchou identity. Chlapci se cítí jako dívky, a naopak. Co za tímto nešťastným fenoménem stojí? Podle sexuologů za to může především větší osvěta a informovanost. Žijeme víc on-line, všechno se všemi sdílíme, porovnáváme se.

Podle tiskové zprávy Všeobecné fakultní nemocnice v Praze za posledních devět let stoupl počet lidí, kteří žádají o změnu pohlaví, protože se neztotožňují s vlastní sexuální identitou, o neuvěřitelných 315 %.

Zatímco v roce 2013 schválila speciální komise Ministerstva zdravotnictví ČR 47 žádostí o změnu pohlaví, v roce 2021 jich bylo už 195. O schválení operačních zákroků souvisejících s přeměnou pohlaví požádalo v období 2013 až 2021 v ČR 1095 lidí. Od roku 2017 navíc výrazně přibývá náctiletých biologických dívek, které trápí nesoulad s pohlavím, do kterého se narodily. 

VIDEO: UNIKÁTNÍ ANIMACE: JAK SE MĚNÍ ŽENA V MUŽE

Stejný problém ale řeší i mladí muži, kteří touží po tom, stát se tím něžnějším pohlavím. Důkazem jsou tito tři mladíci, kteří podstoupili přeměnu v ženu a konečně můžou říct, že se cítí šťastní.

"Téměř dvacet let od doby, kdy jsem se necítil být tím, kým jsem. Dnes jsem to konečně já!"

Klepněte pro větší obrázek

"Na těchto fotkách jsou dva úplně odlišné životy. Nemůžu být šťastnější..."

Klepněte pro větší obrázek

"Vypadám jako svá vlastní (neexistující) sestra!"

Klepněte pro větší obrázek

„Proč se člověk cítí nekomfortně v těle, do kterého se narodil, nevíme. Příčiny těchto poruch neznáme, a proto je ani nedokážeme řešit. Neumíme změnit software, tedy to, co mají naši pacienti v hlavě, čím se cítí být, v rámci možností se alespoň snažíme změnit hardware, tedy jejich tělo. Psychologickou a psychiatrickou intervencí, hormonální léčbou, operací, následnou psychologickou terapií tak, aby se i vzhledem co nejvíc přiblížili pohlaví, kterým se cítí být,“ vysvětluje prof. PhDr. Petr Weiss, klinický psycholog Sexuologického ústavu VFN a 1. LF UK.

Stát se novým člověkem a podstoupit změnu pohlaví, to už vyžaduje opravdu velké odhodlání. Někomu ale k zadělání na pořádný mindrák stačí předkus, málo vlasů nebo špatná pleť. 

"Dva měsíce uplynuly a moje ošklivá mezera mezi zuby se konečně zmenšuje!"

Klepněte pro větší obrázek

V naší fotogalerii najdete další mladé lidi i jejich důvody, proč se rozhodli vylepšit svůj zevnějšek.

Témata: Galerie, Psychika, Chování a vztahy, Dospívání, Sociální sítě, Puberta, Emoce, Deprese, Student, úzkost, Šikana, plastická chirurgie, Všeobecná fakultní nemocnice, estetická chirurgie, Teenager, proměna, zákrok, změna pohlaví, sexuolog, Petr Weiss, LF UK, Zub, Česká republika, Zevnějšek, Nový zub