Maminka.czRozhovor

Plastika prsou? Počkejte až rok po skončení kojení, nabádá odborník

Tereza Víchová 30.  8.  2022
Plastický chirurg Svatopluk Svoboda pomáhá znovu nabýt krásy a sebevědomí i ženám „po dětech”. Téma tělo po porodu je časté i u něj v ordinaci. Které zákroky a kdy ženám pomáhají a kdy je péče hrazena ze zdravotního pojištění?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podepíše se porod na každé ženě nějakými estetickými následky, které chce později řešit?

Každá žena je v něčem jiná a každá žena jiným způsobem prožívá nejen těhotenství, ale i dobu po porodu. Jsou ženy šťastné, na kterých těhotenství a porod nezanechají prakticky žádné změny. Jsou ale maminky, na jejichž těle se těhotenství a následný porod podepíšou dosti důrazně. 

Jaké problémy s vámi ženy konzultují?

Pomineme-li zvýšení hmotnosti ženy po porodu – to se při troše dobré vůle většinou dá poměrně dobře korigovat – musíme připustit, že u některých žen těhotenství a porod zanechají někdy i vážnější následky. Rozepjatá stěna břišní se ve většině případů upraví sama do předchozí formy, může se ale stát, že k tomu dochází velmi pomalu.

VIDEO: Maminka podcast: Jak zatočit s vráskami a kolik to stojí?

Dá se proces navracení do formy urychlit?

Velmi vhodným prostředkem je následné cvičení přímých svalů břišních, ne vždy je ale tato metoda dostatečně účinná. Může dojít k rozestupu (diastáze) přímých břišních svalů, a je-li příliš široký, je na místě její chirurgická korekce. 

U kterých žen se diastáza spíše objeví?

Často k tomu dochází zejména u žen po vícečetných těhotenstvích, případně po porodech dvojčat či trojčat. V těchto případech obvykle dochází i k povolení kožního krytu břicha a tady je chirurgická korekce zcela indikována. Tato operace se nazývá plastika stěny břišní – abdominoplastika. 

Únava, strie a poporodní kalhotky. Maminky po porodu však vnímají jediné - pocit štěstí!

Co konkrétně se během ní děje?

Není to žádná malá operace, spočívá v sešití diastázy (rozestupu) přímých břišních svalů a následné redukci vytaženého, uvolněného kožního krytu. Většinou tento výkon ale nedoporučujeme ženám, které se chystají na eventuální další těhotenství. Operace je na místě tehdy, když je žena rozhodnutá, že své mateřské povinnosti má již ukončeny a další těhotenství neplánuje. Je-li tato operace plně indikována a rozestup přímých svalů břišních je poměrně široký, je většinou plně hrazena zdravotní pojišťovnou. 

 

plastiku břišní stěny podstupují především ženy po dvojčatech či trojčatech.

 

Jak moc operace ženu v následujícím období omezí?

Pooperační průběh bývá poměrně klidný, samozřejmě je pacientka po operaci několik týdnů určitým způsobem omezena ve fyzické aktivitě, ale hojení bývá většinou poměrně rychlé. Je ale vhodné mít doma někoho, kdo se vám po určitou dobu o vaše maličké postará.

Ženy „po dětech” většinou řeší i prsa. Dá se i tady využít zdravotního pojištění?

U korekcí prsů je situace jiná. Často dochází k tomu, že po ukončení kojení se prsy do původního tvaru a velikosti nevrátí. Případné chirurgické modelace prsů jsou ale ve velké většině považovány za kosmetický (estetický) zákrok a nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. Pouze ve výjimečných případech, kdy mohutné prsy způsobují zdravotní obtíže, je na základě indikací odborných lékařů možno požádat o souhlas s tímto výkonem revizního lékaře příslušné zdravotní pojišťovny, s jeho souhlasem pak tuto operaci může zdravotní pojišťovna proplatit. 

9 chytrých způsobů, jak se zbavit celulitidy

A jak je to s kojením – má žena vyčkat až do jeho skončení?

Všimněte si, prosím, že jsem uvedl „po ukončení kojení”. Rozhodně žádný plastický chirurg nebude modelovat prsy krátce po kojení. Uvádí se, že je k této operaci možno přistoupit nejdříve za půl roku po ukončení kojení, já ale osobně preferuji vyčkat na modelaci prsů nejméně rok po kojení. Předejde se tím případným možným komplikacím.

 

modelace prsou? Nejdřív za půl roku po skončení kojení.

 

Jak taková operace prsou probíhá?

Ani tato operace není zcela jednoduchá, prsa se musí v podstatě rozebrat na několik částí a znovu složit do nového hezkého tvaru. Výsledky ale bývají velmi příznivé. Je logické, že i po tomto výkonu je žena na několik týdnů omezena ve fyzické aktivitě. A stejně jako u plastiky břicha doporučujeme tento výkon ženám, které další těhotenství již neplánují, protože možnost kojení po modelační operaci prsů bývá omezena.

Shrňte prosím obecně: jsou plastické operace pro ženy-matky vhodné?

Plastická chirurgie může ženám po těhotenství a porodech velmi pomoct s návratem do původního stavu, a tedy i se zvýšením sebevědomí. Ale zákroky plastické chirurgie jsou v převážné většině indikovány až tehdy, když žena další těhotenství již neplánuje. Rozhodně ne dříve než nejméně za půl roku, lépe ale za rok po ukončení kojení. Pak je vhodné vyhledat zkušeného a šikovného plastického chirurga a svěřit se mu do rukou.

MUDr. Svatopluk Svoboda

Klepněte pro větší obrázek

plastický chirurg a vedoucí  lékař

1. kolínské sanatorium, www.svatopluksvoboda.cz

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Kojení, Rozhovor, Po porodu, Hubnutí po porodu, žena, Plastický chirurg, Zdravotní pojištění, Prsa, Operace, Sebevědomí, Svatopluk Svoboda, Zdraví na Heureka.cz