Maminka.czPorod

Platí u porodu, že co centimetr otevírání, to hodina?

Michaela Láchová 23.  8.  2021
Jestli už za sebou máte porod, pak vám jistě něco říká poučka, že u prvorodičky trvá tzv. otevření o každý centimetr asi hodinu a potřebných centimetrů je deset. Ty ženy, které zažily „být na tři centimetry“, se při představě dalších sedmi hodin asi celkem pochopitelně hroutily. Jak je to ale ve skutečnosti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nakolik jste otevřená?

Je to už devět let, co se mi narodil můj první syn. Jako bych to ale viděla dnes: „Maminko, vy jste přijela otevřená na pět centimetrů! Pokud se budete dál otevírat rychlostí jeden centimetr za hodinu, za pár hodin máte miminko v náručí!“ Jenže ono to tak vůbec nebylo. Zajímavé je, že oba moje porody se „zastavily“ na osmi centimetrech, a dál to prostě nešlo. A následovaly ze strany personálu věty typu: „Musíte porodit, než mi skončí služba! Už jen dva centimetry, tak tomu pomůžeme, ano?“

Co vám budu povídat, nevzpomínám na to úplně ráda. Jako bych byla na atletickém víceboji a lékařce, která se na mě chodila dívat, chyběly v ruce už jen stopky. Naštěstí mám pocit, i z vašich příběhů, které nám posíláte, že se přístup k rodičkám v mnohém zlepšil, ale jako vždy a všude je to hlavně „o lidech“. A ti, kteří se kolem porodů pohybují, si stále více uvědomují, že to, jak bude porod probíhat, je z velké části v hlavě nastávající maminky. 

VIDEO: Jak vyvolat porod?

Za tři minuty to musíte stihnout


O tom, jak obrovský vliv má atmosféra a nastavení maminky na průběh porodu, mluví  porodní asistentka Anička Kohutová: „Zavřete oči, představte si, že se milujete se svým mužem. Je přítmí, všude jen světla svíček, ticho nebo příjemná hudba. Pomalu se odpoutáváte od reality, ztrácíte kontrolu nad sebou, nad svým tělem. Nevnímáte čas ani prostor. Dostáváte se do jiného stavu vědomí, kde má místo jen vaše láska a emoce. Vyplavuje se vám hormon lásky oxytocin. Zrychluje se vám dech, zrychluje se vám tep, oddáváte se naplno tomuto pocitu.“

A teď následuje jedno velké stop. Máte tři minuty na to, abyste dosáhla svého vrcholu, pokud ne, muž, se kterým se milujete, prostě odejde. Možná se ptáte, jakou souvislost to má s porodem. Vždyť během něj jde dost možná o život nenarozeného miminka, i proto je někdy potřeba si se vším pospíšit. Jenže dost často se spěchá i tehdy, kdy k tomu není důvod. A jak říká Anička Kohutová, právě vaše mysl dokáže porod někdy i úplně zastavit… Vraťme se k jejímu příměru: Co myslíte, stihnete to do těch tří minut? „Ne, nestihnete, protože se vám vyplaví hormon adrenalin, ten stopne váš oxytocin, začnete se více soustředit na čas, techniku, pohyby, dýchání, odpojujete se od přirozené funkce vašeho těla, začnete přemýšlet, jak to stihnete a zda to stihnete, prostě svého vrcholu nedosáhnete,“ podotýká. 

Intimní, dojemné a plné bezprostředních emocí. Fotografie porodů do vody vás dostanou

Věděli jste, že:

  • PRVNÍ DOBOU PORODNÍ začíná porod. Začnou pravidelné děložní stahy, odborně kontrakce, které způsobí rozevření a zánik děložního hrdla. 
  • ZÁNIKEM HRDLA DĚLOHY vzniká děložní branka, ta se postupně rozvinuje. Nejprve má malý průměr, obvykle je prostupná jen pro prst, pak pro dva prsty, dále se její průměr počítá na centimetry. 
  • OTEVÍRÁNÍ DĚLOŽNÍHO HRDLA může začít již několik týdnů před koncem těhotenství a může pomalu pokračovat až do porodu. 


Zdroj: Kniha o těhotenství, porodu a dítěti, Galén, Praha 2015 
 

Hormon u porodu je stejný jako u milování


Zajímavostí je právě to, že u porodu se vyplavuje ženě stejný hormon jako u milování. „Rodící tělo také čeká na vrchol a tím je porod. Porod dítěte, které žena miluje. Pokud má stejné podmínky jako u milování, tedy přítmí, ticho, intimitu, nikdo ji nevyrušuje a neříká, co má dělat, neurčuje jí čas, za jak dlouho má porodit, pak může porod běžet, jak má,“ upřesňuje porodní asistentka. Ne vždy je ale možné takové podmínky zajistit. 
Je totiž tolik věcí, které v porodnici můžou porod narušit! Přitom velmi často v případech, kdy vše běží jako po drátkách.

„Všechny ženy mají u přirozených porodů stejné rysy chování. Jsou překrásné, výraz jejich tváře je smyslný, mají otevřená ústa, krouží svými boky, zhluboka dýchají, vydávají stejné zvuky jako při milování. Vnímají jen své tělo, dostávají se do stavu vědomí, kdy je zcela vysazen jejich racionální mozek. Dokud někdo neřekne stop,“ popisuje. Jako příklad dodává příběh jedné z maminek, kterou k porodu doprovázela: „Zůstaly jsme doma, než jsme si byly opravdu jisté, že se porod rozběhl. V prostředí, kde byly zapálené svíčky, v aromalampičce voněla levandule a hrála krásná hudba. Když jsme přijely na příjem, přivítala nás rozespalá porodní asistentka slovy: „Co vás trápí?“ A poté začal výslech, byť měla rodička vše dopředu vypsané. Po 45 minutách jsme se přesunuly na pokoj s tím, že budeme mít klid, tolik potřebný k porodu. Jenže ani tam se idyla nekonala, ač jsme se o to společně snažily ze všech sil. A pak následovala osudová věta porodní asistentky, která měla tou dobou službu: „Nejezdila jste na koni? Jste dole úplně ztuhlá, to nevím, jak vůbec porodíte. Nic sice nechcete, ale bez spasmolytik neporodíte. Porod má běžet jako hodinky, centimetr každou hodinu. Dám vám ještě hodinu, a pokud se neotevřete více, zavolám lékaře,“ a poté odešla. A vlny ustaly.“

Prochoďte se těhotenstvím. Snižuje to riziko cukrovky, zabraňuje zácpě a zkrátí porod o hodinu

To je můj porod a moje tempo

Jak říká Anička Kohutová, běžně u porodů nemluví, nyní ale přišel čas, kdy musela. „Říkala jsem mamince, že vše jde, jak má, že každý porod má své tempo a čas, ať vypustí z hlavy vše, co slyšela, ať mi věří. Žena zavřela oči, opět začala dýchat přirozeně a přišla další porodní vlna,“ vypráví porodní asistentka.

 Podobně vzpomínám na svůj první porod i já. Jednoduše jsem se neotevírala předpokládaným tempem, a i když bylo miminko na monitoru v pořádku, jak sami lékaři potvrdili, bylo prý potřeba mu pomoct. Dirupcí vaku blan, dávkou umělého oxytocinu… Jsem šťastná, že mám zdravé dítě, ale dala bych ruku do ohně za to, že věty typu „Takhle neporodíte ani do rána“ skutečně ničemu nepomohly. Právě naopak. Možná totiž byly příčinou toho, že porod nepostupoval. 

Porod nemá časový harmonogram


„Od té doby, co ženy provázím u přirozených porodů, zjišťuji, že každý porod je jiný, žádný nemá předem daný časový harmonogram. Kontrakce jsou buď dobré, pak se porodní cesty otevírají, nebo jsou slabé, a to má vždy svou příčinu, na kterou je dobré přijít. Má žena klid na rození? Kde je dítě? Jak vstupuje do porodních cest? Když vyloučím první variantu, tedy má podmínky k porodu, až pak je vhodné ženu vnitřně vyšetřit. Zjistit, kde je dítě, jak do porodních cest vchází. Když má problém vstoupit do porodních cest, pak tělo reaguje velmi moudře, nepůjde proti dítěti, proces zastaví, aby dítě mělo čas pozici napravit. V tomto případě není nic horšího, než kontrakce uměle zesílit umělým oxytocinem. Pak tělo nereaguje obranně a jde mechanicky proti dítěti,“ vysvětluje porodní asistentka. 


Co z toho všeho plyne? Kdyby se ale někteří lékaři snažili trošku víc hledět na porody individuálně, možná by přirozených porodů výrazně přibylo. Protože když jde o fyziologický porod, my ženy víme, jak na to. Naše tělo a naše intuice nám napoví. A pokud máme u porodu prostředí, ve kterém se cítíme bezpečně, a někoho, komu důvěřujeme, máme velkou šanci, že narození našeho miminka bude nádherným zážitkem. A čas a centimetry budou v tu chvíli nepodstatné. 

 

Témata: Porod, Časopis Maminka, Miminko, Tipy a rady porod, Porodní asistentka, Anička, Chci si rodit po svém, Atmosféra, Hormon lásky, Hod, Centimetr, Přítmí, Galén, Oxytocin, Idyla, Praha, Otevírání, Hormon, Asistentka, Maminka