Maminka.czÚklid

Platíte dětem za domácí práce? Přečtěte si, co doporučuje psycholožka

Ožehavé téma mnoha rodičů. Jak děti motivovat třeba k uklízení? Podle průzkumů se děti doma nepředřou, celé tři čtvrtiny z nich doma vůbec pomáhat nemusí. A těm, které to dělají, rodiče často platí. Jak je to u vás doma?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina dětí doma nepomáhá
 

Ačkoli se většina rodičů zřejmě shodne na tom, že domácí práce jsou pro dítě prospěšné a jejich vykonávání je učí užitečným návykům, ve skutečnosti se naše děti nijak zvlášť nepředřou. Průzkum, který provedla společnost Whirlpool v loňském roce, ukázal, že pouhých sedmdesát procent rodičů trvá na tom, aby jejich děti měly nějaké pravidelné povinnosti a pomáhaly v domácnosti. Jejich počet navíc ještě setrvale klesá, protože v roce 1997 jich bylo téměř osmdesát procent. 
Průzkum, který citoval v roce 2018 deník Daily Mail, byl dokonce ještě extrémnější. Když se autoři vyptávali respondentů, zjistili, že tři čtvrtiny dětí doma vůbec nemusí pomáhat – a to i přesto, že třetina rodičů věnuje domácím pracím víc než pět hodin týdně. 

VIDEO: Proč dětem trvá tak dlouho, než zareagují na pokyn?

Uklidím, mami. Kolik mi za to dáš peněz?


Dalším žhavým tématem v rámci zapojení dětí do domácích prací je zvyk některých rodičů, kteří svým potomkům za vykonání domácích prací platí. Podle průzkumu České spořitelny platí dětem za pomoc v domácnosti šestnáct procent rodičů. Odborníci však z podobné praxe nejsou nijak nadšeni. Upozorňují na to, že domácí práce jsou standardní součástí fungování rodiny, k němuž by měl každý člen přispět svým dílem. Pokud dětem za pomoc v domácnosti platíte, vlastně je tím učíte, že si mají každou svou aktivitu a pomoc vyúčtovat a že pro ně platí jiná pravidla než pro ostatní členy domácnosti (jako například pro dospělé), kteří za vykonané domácí práce žádnou odměnu nedostávají. Finanční gramotnosti a hospodaření s penězi by se děti měly naučit prostřednictvím kapesného, nikoli placením za standardní pomoc v domácnosti. 

Co zvládnou děti podle věku?

2–3 roky Uklidit si po sobě hračky, nakrmit domácího mazlíčka, odnést špinavé oblečení do koše, utřít prach.

4–5 let Uklidit stůl po jídle, poskládat noviny a knihy, zalít květiny, vynést koš, vysát drobečky ručním vysavačem, vyklidit myčku.

6–7 let Vysát, pomáhat při vaření, udělat si svačinu, ustlat postel, vyvenčit psa, umýt umyvadlo, spárovat ponožky. 
 

Osobně placení za domácí práce nepreferuji, říká psycholožka

Jitka Jeklová, dětská psycholožka, psychoterapeutka,
psycholog-jitkajeklova.cz


Odkdy je vhodné zapojit děti do domácích prací? 

Děti je vhodné do domácích prací zapojit co nejdříve. Samozřejmě volíme úkoly adekvátní věku dítěte. V každé rodině je to jiné, ale už velmi malé dítě zvládne nachystat příbory na stůl či odnést použité věci do koše na špinavé prádlo. 

Je podle vašeho názoru vhodné dětem za domácí práce platit? 

Placení financemi je věcí podle zvyku každé rodiny. Chápu, že v některých rodinách je motivace drobnou mincí vítaná. Zdůrazňuji mincí, protože mince mají pro velmi malé děti vyšší hodnotu než papírová bankovka. Osobně ale placení za domácí práce nepreferuji, dospělí také nemají plat za vaření, praní, žehlení a úklid. Navíc, když budete platit velmi malým dětem, tak v tom musíte pokračovat i u těch starších. Nebo jak budete vysvětlovat puberťákovi, že už neplatíte? Jiná situace ale může být, když dítě pomůže s domácí prací mimo rodinu. Co třeba pověsit prádlo sousedce? Ta už samozřejmě drobně honorovat může. 

Jak postupovat v případě, že dítě své povinnosti neplní nebo je neplní v „dostatečné kvalitě“ ? 

Pokud dítě „odflákne“ svoji práci, je to částečně i vina nás dospělých. Je potřeba zjistit, proč se to stalo, a je potřeba komunikovat. I když komunikace, respektive domluva, měla již předcházet. Pokud máme možnost, můžeme dát dítěti vybrat, zda by například raději šlo na malý nákup, či uklidilo myčku. Pokud dítě cíleně bojkotuje domácí práce, opět je tu velký prostor pro komunikaci. Ona se ta práce opravdu sama neudělá, je tedy potřeba se domluvit, jak se k tomu postavíme celá rodina. Na druhou stranu nejsou úplně ideální stesky nás dospělých, co máme práce, protože jen my to uděláme výborně a nikdo jiný naší kvality nedosáhne. Pokud potřebujeme udělat všechno sami a dokonale, tak si pak nestěžujme, ale raději práci delegujme, byť provedení nemusí být úplně dokonalé. A popravdě, stejně je prach na utřených místech do pár dnů znovu, prádlo pereme a sbíráme také pořád dokola. O myčce ani nemluvím, znáte to, dennodenně. 

Co když dítě chce dělat domácí práce, na které je moc malé? Je lepší dát mu důvěru a povzbudit ho, nebo mu vysvětlit možná rizika a raději takové práce odložit na pozdější věk? 

Už malé dítě je potřeba podpořit v tom, co dělá a dělat chce. Že chce vzít do ruky nůž? Bezva, aspoň ho vezme pod vaším dozorem a vy si to jistě pohlídáte. Když nůž zakážete, tak ho vezme jindy a bez vás. Kdyby šlo o práci skutečně životu nebezpečnou, snad řezání dřeva motorovou pilou, jistě zvládnete vysvětlit, proč ještě ne a že místo toho společně raději posbíráte nařezaná polínka. 


 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Rodina, Rodiče, Domácnost, Peníze, psycholožka, Úklid, nepořádek, Práce, Standard, Domácí práce, Myčka, Dom, Hospodaření, Hospoda, Bankovka, Domácí, Průzkum, Úklidové pomůcky na Heureka.cz