Maminka.czCvičení

Plavání s monoploutví posílí celé tělo. Pro koho se hodí plavat jako mořská panna?

Radka Wallerová 5.  2.  2020
​Jestli vás nebaví chodit do posilovny nebo běhat a přitom cítíte, že se potřebujete dostat do kondice, zkuste to trochu netradičně. Plavání s monoploutví ve stylu mořské panny je efektivním způsobem cvičení a přitom si užijete legraci a zažijete stejný pocit volnosti, jako třeba malá mořská víla Ariel.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Plavání s monoploutví jako mořská panna, světově nazýváno jako mermaiding, je relativně mladý druh sportu a zábavy. Nápad vzniknul v roce 2012 v jednom přímořském letovisku na Filipínách, kde se jedna z tamních animátorek rozhodla, že oživí program pro hotelové hosty a založila první školu plavání mořských pan na světě. Nápad měl velmi pozitivní ohlasy a brzy se rozšířil do jiných dovolenkových destinací a dalších zemí světa. V České republice je teprve pár let a lze si jej užít pouze ve větších městech, kde jsou proškolení instruktoři. Češi si plavání jako mořská panna užívají jako zábavu, avšak v některých částech světa je to dokonce dobře placené povolání.

Plavání s monoploutví jako sport

Při tomto druhu plavání máte nohy ve speciální polypropylenové ploutvi, díky níž máte obě nohy u sebe. Delfínovým vlněním zapojujete celé nohy a hluboké břišní a zádové svaly. Pokud se vlníte správně, můžete dosáhnout rychlosti až 3,5 m / s. Učíte se správně dýchat a zlepší se vám celkové držení těla. Plavání s monoploutví je dobrým základem pro potápění a freediving.

Plavat jako mořská panna

Plavání v kostýmu mořské panny je vlastně klasické plavání s monoploutví okořeněné krásou a smyslností. Na běžnou monoploutev se navlékne plavkovo – neoprenový kostým ve stylu mořské panny. Celý kostým obsahuje také plavkovou podprsenku a kalhotky. Do pasu se přes klasickou monoploutev natáhne velká ploutev mořské panny. A zábava může začít. Cvičíte, posilujete a to vše jako krásná, svobodná, silná a sebevědomá mořská panna. Na kurzech plavání s ploutví mořské panny se učíte plavat na břichu, zádech i boku. Učíte se dělat otočky, kotouly nebo plavat do spirály. Je to krásné zážitkové plavání.

Vyzkoušejte fitness plavání s mono ploutví

Bazénů, kde si můžete vyzkoušet plavat jako mořská panna, není ještě moc. Příležitosti jsou především ve velkých městech – Praha, Brno, Ostrava, Zlín nebo Olomouc. Různé kursy najdete u zážitkových agentur nebo na slevových portálech. Cena kursu plavání s ploutví mořské panny se pohybuje od 350 – 500 Kč. Lze sehnat i levnější. Kurs by měl vést proškolený instruktor. Jedině tak dosáhnete správného stylu plavání a následného správného posílení svalů celého těla. Protože se plave v kostýmu mořské panny je potřeba pronajmout si i tento kostým. Cena pronájmu kostýmu je od 50 – 190 Kč za lekci. Plavat v kostýmu mořské panny můžete v každém věku. Podmínkou však je to, že umíte dobře plavat a zvládáte základní plavecké styly. U dětí se doporučuje účast na kursech od 6 let. Vše se ale odvíjí od toho, jak dané dítě umí plavat.

Plavání s ploutví mořské panny je i pro muže

Nikde není psáno, že je toto fitness plavání určeno pouze pro ženy. Plavat mohou také chlapci a muži. Kostýmy jsou k dostání také v mužské verzi např. ve stylu pohádkového Nema. Pokud si tento druh plavání s monoploutví zamilujete a budete si chtít pořídit vlastní kostým, počítejte s investicí kolem 4 000 Kč. Další 2 000 Kč investujete do monoploutve.

Shoďte kila zábavou

Instruktoři plavání s ploutví mořské panny slibují, že si na tento způsob plavání rychle zvyknete a brzy pro vás bude přirozený. Zkuste si tuto klidnou, roztomilou a snovou formu cvičení namísto pocení v posilovně a protáhněte si celé tělo. Ať už potřebujete zhubnout po porodu, nemoci nebo prostě protože chcete, nebraňte se novým výzvám a zkušenostem.

Hormonální jóga: Platí na menopauzu, neplodnost i bolestivou menstruaci
Témata: Sport, Tělo, Panna, Cvičení, Česká republika, Plavání, Praha, Hod, Styl, Zlín, Kostým, Pán, Posílení, Zábava, Mořská panna, Olomouc, Ploutev, Filipíny, Brno, Ostrava, Sport na Heureka.cz