Maminka.czBatole

Plavat či neplavat s miminky? Přečtěte si všechna pro a proti

Markéta Novák Matějková 17.  8.  2016
Plavání s kojenci se v posledních letech těší mezi rodiči velké oblibě. Najít ve svém okolí bazén, který nabízí kojenecké plavání, není téměř žádný problém. Pokud přemýšlíte, zda začít se svým miminkem také plavat, ale zvažujete všechny klady a zápory, jste na správné adrese.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O hlavních přínosech plavání s kojenci a otázkách okolo něj jsme si povídali s PaeD. Janou Hochovou, metodikem klubu Anahita a předsedkyní Aliance dětského plavání. Mnoho rodičů často neví, co od plavání s miminky očekávat.

Ptejte se na vše, co vás zajímá ohledně kojeneckého plavání

Hlavním cílem těchto kurzů není naučit děti plavat, ale vytvořit miminkům kladný vztah k vodě, aby se vody nebála, naučit je dýchání, zadržení dechu a vlastně je připravit na pozdější výuku plavání. Průzkumy ukázaly, že děti, které chodí plavat, jak se říká „od plenek“ a vytrvají, se naučí plavat dříve než jejich vrstevníci. Tím, že se vody nebojí, je pro ně plavecká výuka v budoucnu snazší.

Kdy začít?

Podle Jany Hochové může do speciálního bazénu za určitých hygienických podmínek začít děťátko chodit plavat od půl roku věku. To je většinou i obvyklý věk, kdy rodiče začínají navštěvovat kluby, které se touto aktivitou zabývají. Pokud je vašemu děťátku více, tak se neděste, můžete začít i kdykoliv později.

Jaké chyby dělají rodiče při výuce plavání? Neděláte je taky?

Někdy rodiče začínají tzv. vaničkováním, se kterým je možno začít již ve dvou měsících dítěte. Vaničkové plavání probíhá vždy individuálně ve vaně plné teplé vody bez další chemické úpravy.  

Hlavním cílem kurzů není naučit děti plavat, ale vytvořit miminkům kladný vztah k vodě, aby se vody nebála, naučit je dýchání, zadržení dechu a vlastně je připravit na pozdější výuku plavání.

 


„Plavání ve vaničkách vřele doporučuji. Zde se rodiče dozví nejen jak s dítětem plavat doma, ale instruktorky jsou vyškolené v oboru celkové péče o dítě. Měly by zvládat kojenecké masáže, psychomotorický vývoj, základy výživy, manipulaci s dítětem a v těchto oblastech by měly být i pro rodiče rádci. Zejména maminka, která má první dítě, možnost těchto konzultací jistě ocení,“ říká Jana Hochová.

Jaké jsou hlavní výhody plavání?

Předsedkyně Aliance dětského plavání o plavání kojenců mluví vždy v uvozovkách. Není ani divu, jak jsme již v úvodu zmínili, nejde totiž o klasickou výuku plavání. V kojeneckém a batolecím věku si totiž děti formou hry osvojí řadu dovedností, které jim později pomohou při výuce skutečného plavání a plaveckých způsobů.

Někdy rodiče začínají tzv. vaničkováním, se kterým je možno začít již ve dvou měsících dítěte.

 

Hlavní přínos kojeneckého plavání vidí Jana Hochová v pozitivním vlivu na psychomotorický vývoj dítěte a posílení imunity. Pozitivní vliv má plavání i na psychiku a to jak dítěte, tak i rodiče. Společné pozitivní prožitky navozují radostnou atmosféru a utužují vzájemné vazby. Mezi další výhody patří také to, že pohyb ve vodě napomáhá k odstranění a prevenci různých nedostatků a držení těla nebo že zlepšuje trávení. Rodiče jistě ocení i to, že malí plaváčci lépe spí a plavání také posiluje chuť k jídlu.

Sportování bez rizika

Vzhledem k tomu, že okolo plavání kojenců koluje celá řada dohadů o jeho přínosech a možných rizicích, zeptali jsme, jak to je, i Jany Hochové. Ta nám potvrdila, že rizika v plavání, pokud děťátko nemá nějaká zdravotní omezení, nejsou.

Chystáte se s dětmi plavat? Vyměňte kruh za vhodnější plavecké pomůcky

Podle ní je naopak voda vhodným doplňkem rehabilitace a u dětí s nižším svalovým napětím, při správném zařazování prvků, může voda o pomoci ke zlepšení této svalové odchylky. Mnoho rodičů, kteří s dětmi nechodí plavat, poukazuje na to, že děti, které plavou, jsou častěji nachlazené. To ale Jana Hochová vyvrací.

„Co se nachlazení týče, tak při dodržení odchodového rituálu z bazénu – v první řadě důkladné osušení dětského tělíčka, vlásků a oušek a dále postupné vrstvení oblečení a setrvání cca 30 minut v herně/aklimatizační místnosti, před odchodem ven se tímto způsobem naopak imunita posiluje a dítě se otužuje.“ Obavy z plavání však nemusí mít ani rodiče dětí s kožními problémy.

„Dnes je technologie úpravy vody již tak kvalitní, že můžeme dávkovat minimální množství chloru a tak i u dětí s atopickým ekzémem naznamenávám zhoršení jejich zdravotního stavu. Pokud některé děti nemůžou ze zdravotních důvodů chodit plavat, je to většinou jejich oslabenou imunitou a tak tyto děti prostě musí dozrát. Stejné problémy mohou mít nejen ve vodě ale i v kolektivu na suchu,“ říká Jana Hochová.

Upozorňuje však, že pokud mají děti hodně rozvinuté astma nebo například záněty ledvin, měly by plavání raději vynechat a doporučuje nikam nespěchat a začít až ve vyšším věku dítěte.

Nepodceňujte výběr správného bazénu

Pro plavání s miminky jsou nejvhodnější speciální plavecké kluby, nikoliv veřejné bazény. Důležité je také zázemí s aklimatizačními zónami, které jsou přizpůsobené malým dětem. Rodiče by si měli také ověřit, zda je v klubu možné dítě v klidu přebalit, nakojit a třeba ohřát jídlo. Důležitá je také možnost uložení do kočárku.

Také je dobré se zajímat o vzdělání instruktorů, kvalitu a teplotu vody. „Pokud se o tom s vámi v klubu nebudou chtít bavit, běžte jinam,“ radí Jana Hochová. Od věci také není dopředu si klub vyzkoušet a ověřit si, zda vám vyhovují prostory, velikost vody i zázemí. Zajištěna by měla být i bezpečnost dítěte v okamžicích převlékání a sprchování rodiče. Na kurzu by se rovněž měly setkávat děti stejného věku.

Co se týče výuky, tak ta by neměla trvat více než půl hodiny, protože děti jsou potom již unavené. Také není dobré chodit na hodiny, kde lekce připomíná spíše trénink než pohodové plavání s miminky.

Vaničkování: Plavejte už s miminkem
Témata: Děti, Miminko, Batole, Praktické rady, Kojenec, Plavání s dětmi, Bezpečnost dítěte, Hlavní cíl, Mimi, Hlavní přínos, Kožní problém, Zdravotní omezení, Anáhitá, Aliance, Převlékání, Plavecký způsob, Vanička, Psychomotorický vývoj, Kladný vztah, Dětské plavání, Výuka, Aliance dětského plavání, Minimální množství, Anahita