Maminka.czKojenec

Plenková dermatitida. Známe odpovědi na nejčastější otázky

Simona Procházková 24.  5.  2023
Zarudlá kůže, opruzeniny a obtěžující, svědivá vyrážka z plen. Najde se zřejmě jen málo maminek, které by se s těmito obtížemi u svého miminka nikdy nesetkaly. Plenková dermatitida, jak se tento problém nazývá, dokáže znepříjemnit život děťátku i rodičům. Jak jí předcházet, jakým způsobem ji řešit a kdy už je na místě raději kontaktovat pediatra? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sebelepší plenky, kvalitní a šetrná kojenecká kosmetika, časté přebalování… Ani v případě, kdy se opravdu snažíte dodržovat všechna pravidla hygieny, se někdy neubráníte vzniku nepříjemných kožních projevů u svého miminka. Dětská pokožka je nezralá, ne zcela vyvinutá, a tudíž je extrémně citlivá.  Bez přístupu vzduchu má tendence zarudnout a osypat se. Pojďme si zodpovědět pár otázek, jaké vás v souvislosti s touto komplikací mohou napadnout.

VIDEO: Kožní potíže u dětí

Jak poznáte plenkovou dermatitidu?

Dráždivá vyrážka z plenek vypadá jako růžové nebo červené skvrny na kůži v místech kontaktu těla s plenkou. Před močí a stolicí jsou více chráněny tříselné záhyby, proto tato místa na kůži obvykle vypadají normálně a jsou bez podráždění. Pokud má miminko například průjem, prořezávají se mu zoubky (tedy polyká více slin, které pak procházejí trávicím traktem) nebo přechází na smíšenou stravu, je pravděpodobnost vzniku plenkové dermatitidy zvýšená. Obecně nejvíce postihuje kojence do 15 měsíců věku.

Co dělat, aby byl zadeček miminka v dobré kondici?

Používejte savé a prodyšné („superabsorpční“) plenky, protože právě pleny hrají obrovskou roli v celkovém zdraví pokožky kojence. Pokud preferujete látkové plenky, zvažte užívání těch jednorázových, dokud se vyrážka nezahojí. Zadeček miminka otírejte hypoalergenními ubrousky, které pomohou udržet přirozené pH povrchu kůže, nebo ho jen co nejčastěji omyjte vodou. Promazávejte pokožku ochrannou mastí (např.  Bepanthen Baby, Sudocream nebo Rybilka), která vytvoří na pokožce prodyšnou ochrannou vrstvu, zklidňuje ji a pomáhá chránit před opruzeninami. Ideální jsou krémy s obsahem panthenolu, známého jako provitamin B5, který pokožku regeneruje. Dopřávejte zadečku čas bez plen, aby pokožka na vzduchu mohla dýchat.

Základní pravidla péče o zadeček a „oblast plenek“ u miminka

  • Snažte se maximálně omezit kontakt moči a stolice s kůží.
  • S každým přebalováním nechte pokožku miminka volně nadechnout. Chvíle bez plenky jsou dobré pro pokožku i bříško, kopání nožiček uvolňuje nadýmání a větry.
  • Střídejte plenky a pečlivě volte, které vyberete. Každému miminku sedí něco jiného, některé můžou být např. méně prodyšné nebo savé, jiné mohou mít naopak těsné gumičky u hýždí. Na plenkách rozhodně nešetřete. 
  • Při každém přebalování používejte kvalitní ochranné masti, speciálně vyvinuté pro nejmenší.
  • Pečlivě vybírejte velikost plenek, nevhodně zvolená totiž může vést ke snazšímu podráždění a odření pokožky v místech zadečku a stehen.
  • Nezapomínejte na pečlivou hygienu, jen vlhčené ubrousky nestačí. Miminko omývejte pod tekoucí vodou, můžete k tomu použít jednorázové žínky nebo netkanou textilii namočenou v čisté vlažné vodě, do níž můžete přidat i odvar z heřmánku.
Přebalování krok za krokem. Praktický návod pro novopečené maminky

Když se plenková dermatitida objeví…

Pokud se vyrážka, boláčky nebo opruzeniny u děťátka objeví, je možné použít krémy a masti na opruzeniny a věnovat více pozornosti všeobecným pravidlům hygieny. Může se ale stát, že osvědčené postupy vám doma nezaberou, pak raději zkontaktujte pediatra. Možná bude třeba získat od něj lék na předpis. Lékaře určitě navštivte i tehdy, když po dvou až třech dnech léčby vyrážka neustoupí, nebo se dokonce zhoršuje. Dále v případě, že jsou součástí vyrážky také pupínky, olupující se kůže, puchýře a hnisavé nebo mokvající vřídky. A má-li dítě kromě vyrážky také horečku, pro jistotu konzultujte stav miminka s ošetřujícím lékařem ihned.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Miminko, Praktické rady, Dítě je na světě, Šestinedělí, Pleny, kůže, pokožka, přebalování, Hygiena, Zadeček, Plenka, Vyrážka, Děťátko, Sudocream, Dermatitida, Nejčastější otázka, Zdraví na Heureka.cz