Proč státním školkám vadí děti v plenkách? Do září je zkuste odplenkovat

babča 31. 8. 2016 17:49
Jestli to nebude tím, že maminky svojí zodpovědnost házejí na učitelky ve školkách. To, co je měly naučit samy do tří let ( jo jo, chce to hodně času a trpělivosti, než se těmto návykům dítě naučí ) chtějí přehodit na předškolní zařízení. To ale nemá funkci opatrovací, ale vzdělávací! Sama mám tři kluky, bez plenek byly brzy po 1. roce a fungovalo to. Myslím si, že absolutní většina dětí si tento základní hygienický návyk dokáže při řádné péči osvojit bez problémů. Tříleté dítě s plenami je jednoznačně důsledek špatné rodinné péče ( samozřejmě s výjimkou dětí se zdravotními problémy ).
dada 1. 9. 2016 14:56
troj rocne dieta ze je dosledok zleby rodinnej starostlivosti?haha som sa pobavila...syn sa odpliekoval okolo troch rokov naprk tomu ze sme na tom pracovali od 8m...jednoducho to nezvladal registrovat a davat na javo...mohlo sa okolie snazit ako chcelo...on tomu do troch rokov prakticky nevenoval pozornost ze mu treba...
Akdar1 25. 9. 2018 18:50
Nejsem si jista, že víte, o čem mluvíte. Náš syn...2 roky a 3 měsíce...umí si říct, že chce na záchod, ale většinou nestíhá doběhnout. Ano...máme plenu...a od roku a půl ho učíme na záchod, nebo tedy...na nočník...a stejně...když se do něčeho zabere...nestihne to. A mohu se ho ptát každých deset minut a on říká, že zatím nechce. Takže dítě po 1. roce naučené na nočník...zapůjčím Vám svého raubíře...a jsem zvědavá, jak dlouho Vám to bude trvat. Vždy, když to stihne, má neuvěřitelnou radost, ale to je tak 2 čůrání z 10.
Amaia 6. 8. 2019 15:38
Kluci jsou většinou lenivější, ale já jsem prý od 13. měsíců chodila na nočník. Můj přítel taktéž krátce po jednom roce. Také se říká, že se musí na nočník učit dítě již od půl roku a ne v roce teprve začít. Každé normální dítě umí nejprozději ve 2 letech chodit na záchod a říkat si. Kamarádka má 2 letého chlapečka, kterého již má ve školce a nepočůrává se ani v noci, takže to rozhodně jde. Chce jen brzy dítko seznamovat s nočníkem ještě před tím, než ho tam posadíte. Dát mu kolem nočníku hračku, pokud o něj nejeví zájem, např. nalepit potisky s jeho oblíbenými postavičkami a pravidelně ho tam posadit i když se mu nechce. On to jednou udělá a pak už je to na dobré cestě. Ihned ho pochválit, i když tomu nemusí rozumět. Dítě si to postupně spojí a porozumí tomu časem. Jen nesmí být mamky líné a začít s nočníkem opravdu včas. Některé děti odmítají noční a chtějí rovnou jako dospělí chodit na záchod. Pak je tedy dobré upravit záchod tak, aby ho dítě mohlo navštěvovat (přidat dětské prkénko a zafixovat schůdky k podlaze). Vše je jen o fantazii a trpělivosti matek. Některé dítě se to naučí v roce, některé až ve dvou. Důležité je taky zařídit dítěti příjemné prostředí (žádné rodinné hádky před dítětem). Velkou roli v tom hraje stres.
Sasanka Hajní 7. 8. 2019 00:49
Od půl roku posazovat na nočník??? Vy nemáte dítě, že? Pokud ano, tak Vám jednou poděkuje za zničenou páteř....Dítě se může posazovat, až si samo sedne, a samo si sedne,, až když leze, a dítě, které v 6 měsících leze, je unikát.
Michelle 7. 8. 2019 09:09
Vy jste mne teda pobavila! lol když "posadíte" i 5 měsíční dítě, tak ho pořád budete držet (to vám asi nemusím ukazovat jak, že). Jde o to, aby se naučilo vnímat rutinu a aby se právě seznamovalo s tím, co se pak bude učit...ale to chce nebýt líná kůže. Jo a mimochodem, seděla jsem sama už v 5 měsících a v 8 jsem se učila chodit (za pomoci maminky samozřejmě). Máma se mi věnovala opravdu intenzivně. Brácha to samé a byl to kluk. Oba ve školce bez plenek a bez nehod! Takže kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá výmluvu.
AGATA 31. 8. 2016 19:10
MYSLÍM SI, ŽE SI KAŽDÝ SUBJEKT MŮŽE NASTAVIT SVÁ PRAVIDLA JAK CHCE. OPRAVDU JE MI LÍTO PANÍ UČITELKY V MŠ, KTERÁ MÁ NA STAROSTI CELOU TŘÍDU DĚTÍ A MĚLA BY JEŠTĚ PŘEBALOVAT.
Sestra z jeslí 31. 8. 2016 19:52
Co proboha dělají ty maminky 3 roky na mateřské?Stěžují si ,že mají málo peněz,ale nic děti nenaučí.Dříve každá máma chtěla,aby se brzy zbavila praní plen,proto děti naučila brzy na nočníček.Školka není od toho,aby učitelka,která má na starost plnou třídu dětí,vyměňovala pleny.V jeslích byly 3 oddělení,kojenci,mladší a starší batolata.Starší batolata už byla bez plen.
dada 1. 9. 2016 14:58
haleluja slava jasliam...esteze sme ich tu mali...aspon to poznacilo separaciou celu spolocnost.... tento systemovy tyransky sposob odkladania deti...
Vendula 1. 9. 2016 16:50
Jaký tyranský způsob odkládání dětí??!! Moje máma jinou možnost neměla, protože MUSELA nastoupit do práce a nemyslím si, že by to mně a mé sestře zanechalo následky.
Michelle 7. 8. 2019 09:10
Tyranské? No ty vole! Že jsem vůbec přežila ty jesle, no teda! Se proberte a přestaňte plkat totální nesmysly! pozor
Neřeknu 8. 8. 2019 22:44
Co je to za nesmysl? Jaka separace? Víte vůbec, po jaké době se vrací zpět do práce maminky v jiných zemích?
Atekram 11. 8. 2019 17:32
👍👏
Atekram 11. 8. 2019 17:30
Že nás matky odkládaly do jeslí?!!!! Ty matky musely jít do práce.
Dnes,dnes ty rádoby matky odkládají své děti kde se dá a přitom jsou doma, na MD. Nejlevnější a nejspolehlivější je MŠ, provoz mnohdy 6-17 h, levnější než hlídací koutek...to je mateřská- Eldorádo! Ráno strčí otec dítě do MŠ a matka má,co dělat,aby jej v 17 hodin vyzvedla. A že už může do MŠ dvouleté? Super, žádná adaptace,hned první den jej šoupnou do třídy plné brečících dětí se slovy: bude tu hned celý den, ať si to užije 😬
Irena 4. 1. 2023 15:56
Je to lehké kritizovat, ale někdy je člověk bezradný.Mám třetí dítě a jdou mu 3 roky s vůbec se nemůžeme plen zbavit.prvbi 2 děti v roce a půl bez plen.
3 syn se narodil 26tydnu auzete mu vysvětlovat co chcete.Na ostatní je šikovný všechno dohnal,ale pleny to je tragédie
Bára 1. 9. 2016 13:58
Když ono je taky rozdíl dát dítě do školky s tím, že by učitelka měla za dopoledne vyměnit 1-2 pleny, které jsou při dnešních natahovačkách do minuty vyměněny a tím, že by je to měla odnaučovat.... Samozřejmě tříleté dítě by mít pleny již nemělo, ALE.... Pořád všude poslouchám jak na své děti nemáme spěchat, je to samé - neposazovat dříve, nedávat do chodítek, nedělat tohle, nedělat tamto, nenutte je do ničeho, dejte jim čas, každé dítě je jiné... Tak at se ale stát a doktoři domluví jak je to tedy "správně". Z jedné strany máme dávat dětem čas, ale z druhé by už ve třech nejlépe mohli umět číst psát a počítat
Háňa 18. 2. 2017 16:51
O psaní ani počítání není řeč. V článku se hovoří o pomočování.
Důvody PROČ chtějí ve školce děti se základními hygienickými návyky, už tu byly uvedeny. Další z nich ještě je, proč by se měla učitelka ve školce hrabat ve fekáliích, od toho tam není.
Bbb 13. 8. 2017 00:06
Já jsem měla strach, ze nam malýho nevezmou do školky kvůli plince, Tak jsem mu je pár měsíců před 3.narozeninama vzala. Byl to teda očistec , cural a kadil kudy chodil, naštěstí bylo leto, Ale chtělo to trpělivost. Pořát jsem se ho ptala jestli nepotřebuje a posazovala ho na nocnik nebo záchod. Za chvili se naučil si říkat. Dávala jsem plinku jen na spani a cestu autem. Ven jsem nosila náhradní oblečení. Nakonec se podařilo a Za chvili mi došlo, že už má suchou plinku i po probuzení. Takže jsme se do třech let zbavili plinek úplně. A to to vypadalo beznadějně 😀. Myslím, ze kazdy dítě je jiný a jindy připravený, některý driv některý později.
kkk 6. 8. 2019 22:35
další lenošná matka. každé normální dítě se má učit od 3/4 roku na nočník. dá to práci, ale ve 2 a 1/2 s tím začínat? pitomá výchova
Lili 14. 8. 2017 09:12
Dcera, když začala sedět, tak jsem jí hned dávala na nočník. Když jí byl rok, již pleny přes den vůbec neměla a ve 13 měsících byla zcela bez plen i na noc. Takže naučit se to dá.
Diana 6. 8. 2019 09:59
Přesně. Jakmile začnou sedět, šup na nočník a chválit a chválit. Obě moje dcery byly na roce a půl bez plínek. Jenže dnes je trend - ono si dítě řekne samo .. Blbost. Jak si má říct o něco, co nezná?
Jetotak 6. 8. 2019 23:04
Je vidět,že jste měli jenom holky.Naordinovala bych vám kluky a hned tři najednou.Přešel by vás humor,když kluci jsou pohodlný a pomalejší,než dívky,nemluvě o zdravotních problémech,když na to přijde.Kdo má dcery,jako by děti ani neměl.Vím o čem mluvím.
Zuzana 7. 8. 2019 09:49
souhlasím..mám dceru i syna,mohu srovnávat...s dcerou to bylo snadnejší a rychlejší.
Michaela 7. 8. 2019 10:15
Já mám taky syna a dceru..syn byl bez plen dřív než dcera, syn bez plen i na noc ve 14 měsících, dcera v 16 měs....a ještě jedna zajímavost u obou dětí, suchou plísní přes noc dřív než měli přes den, a to se na noc dokázali řádně napít
Neřeknu 8. 8. 2019 22:48
Tak proč si děláte tři děti, když je nezvládáte?

Mít kluka nebo holku není zas takový rozdíl, tak se uklidněte a zamyslete se nad tím, jak "inteligentní" je argument, že "Kdo má dcery,jako by děti ani neměl." Asi vykojený mozek...
Zuzana 7. 8. 2019 09:48
dcera byla komplet bez plen v 18 měsících a synovi to trvalo do dvou a půl roku.....
Petra 6. 8. 2019 10:21
Proč maminka hledá na internetu školku která jí vezme tříleté dítě s plenou,neměla by radši hledat návod jak dítě naučit na nočník
ava 6. 8. 2019 10:55
velký souhlas!!! kdyby maminka ty pleny musela prát,tak by je dítko dávno nemělo. učitelky ve školce jsou snad od něčeho jiného,než aby přebalovaly tříleté děti
Alfi1101 6. 8. 2019 11:53
Jestli jsem tomu dobře rozuměla, tak nehledala školku, která jí vezme tříleťáka s plínou, ale jako matka chtěla zodpovědět otázku, která se teď mezi maminkami dlouhodobě řeší - co s dítětem, které má plínu ve školkovém věku. A výsledek je - opravdu dítě s plínou do školky nemůže, naučte děti na nočník. Úkol novinářky maminkovského webu podle mě splněn.
Andy 79 6. 8. 2019 12:21
Tak hlavně,že některé maminky mají čas vysedávat v kavárnách a na zahrádkách,místo toho, aby svoje děti naučily na nočník,mám tři kluky,nejmladší jde teď v září do školky a všichni byli v roce bez plínek.....jde to,ale musí se chtít
Tama Ris 6. 8. 2019 12:32
Dítě, co ještě potřebuje plenu, nemá ve školce co dělat, není ještě připraveno na tak velikou psychickou zátěž. Já musela i do jeslí a mamka mě moc litovala, že jsem musela brzy vstávat a mě se tuze nechtělo. Ještě, že já jsem nemusela dávat své dvě děti do školky už ve třech. Ale na nočník už chodily dřív, jsou to holky a ty jak známo, jsou většinou v těchhle věcech šikovnější.
alena 6. 8. 2019 12:34
Nesouhlasím s tím, že není rolí učitelek spolupodílet se s rodinou na výchově týkající se hygieny. Buď paní učitelky nečetly RVP pro předškolní vzdělání (a pak by si měly doplnit vzdělání nebo s touto prací skončit) nebo záměrně lžou. V RVP v kap. 5.1 Dítě a jeho tělo je jednoznačně řečeno, že mezi vzdělávací nabídku patří:

"- jednoduché pracovní a sebeobslužné činnosti v oblasti osobní hygieny, stolování, oblékání, úklidu, úpravy prostředí apod."

Chápu, že je mnohem zábavnější si s dětmi hrát, tvořit nebo zpívat, ale jejich prací je i podílet se (pochopitelně společně s rodiči) na utváření hygienických a společenských návyků. Koneckonců děti ve školce tráví běžně 8 hod. 5 dní v týdnu.
Kristýna 6. 8. 2019 13:12
Obávám se že než by prebalila a umyla třídu plnou pomočenejch dětí a hned nekolikrat tak by jí těch 8 hodin na nic jiného nestačilo. Problém je v rodičích a plenách co pojmou 10 litrů a stále je v suchu.
Učitelka ve školce se samozřejmě na výuce hygienických návyků podílí, dohlíží aby si mýlí ruce po záchodě a před jídlem, aby smrkali jak mají atd. Tohle už je moc. Až budou chodit do 1.tridy s plenou, dudlikem a flašku pro mimina tak to bude taky chyba učitelek, že.
alena 6. 8. 2019 13:29
To, co uvádíte z RVP nemá nic společného s plínami. Dítě, které nastoupí ve 3 letech do školky, by mělo umět v rámci osobní hygieny si alespoň říct, že potřebuje na záchod, vysmrkat se, v oblasti stolování sedět u stolu při jídle a alespoň lžící se snažit se najíst, udržovat čistotu při jídle, správné sezení, snažit se obléknout, né ze sebe dělat oblékací panu, kdy jen natahuje ruce a nohy a čeká, že to na něho p.uč. navleče, jako doma rodiče, měli by po sobě uklízet, necházet odpadky na zem, uklidit hračku na svoje určené místo, což dnes doma téměř neexistuje, prostě doma se mají všechno naučit, ve školce se mají návyky z domu prohlubovat, podporovat, ale jak, když žádné nejsou, že ?? Ta slovenská matka, co píše, to je určitě nějaká bio matka batůžkářka, která je naprosto mimo, tatové jsou opravdu nejlepší ...Matky, proberte se, máte jedno, dvě děti, ve škoce jich je až 28 na jednu učitelku, a to nepíši o zimním oblékání, kdy si děti absolutně nepoznají svoje oblečení, neví, co na ně matky natáhnou, a pak je problém velký, nic nikoho není ....Ať žijí kavárniččky pro matky na mateřské !!!!!
Jana 6. 8. 2019 14:46
Máte pravdu. Jednoduché sebeobslužné činnosti v oblasti hygieny - umýt a utřít si ruce, ,naučit dítě spláchnout wc. Výměna pleny není sebeobslužná činnost. To je nutné si uvědomit. Dítě od 3 let má jednoznačně umět používat dětské Wc. Prošlo mi rukama na stovky dětí a plínu po třetím roce jsem zažila pouze u tří dětí. Učitelka je povinna dítěti utřít zadeček a učit jej to - pokud to maminka není schopna sama dítě naučit. Vámi zmíněné činnosti, které nazýváte zábavnějšími, nejsou zábavou, ale prací. Učitelka chodí do MŠ děti učit. Je to její práce. Zdravotní sestra chodí do jeslí o dítě pečovat, starat se o jeho fyzické potřeby - mimo jiné. Obě práce jsou jsou stejně náročné, ale nezaměňujte je, prosím.
ed 6. 8. 2019 16:07
"- jednoduché pracovní a sebeobslužné činnosti v oblasti osobní hygieny - tím je myšleno, že se dítě něco učí a ne že je má učitelka přebalovat. Intimních zón(genitálie) by měly dotýkat pouze nejbližší. Dovedete si představit, že se nemůžete jako dítě vůbec nijak bránit a má vás přebalovat, umývat cizí paní (učitelka)?
Jana 7. 8. 2019 15:55
Podílení se na vzdělávání není učení na záchod. To je práce a povinnost matky. Nedělejte si děti, když si myslíte, že se školky musí spolupodílet na všem. To je házení povinností na jiné. Dítě by ve třech letech mělo umět na nočník. Od toho je matka doma, aby se dítěti plně věnovala a naučila ho základní hygienické návyky a v mezích možností soběstačnosti v případě, že se ho chystá umístit do školky. Že dítě nechce, nebo se mu to nelíbí tak ho nechám, ono si dítě samo řekne až se bude chtít něčemu učit - to je myšlení dnešních maminek. Podle toho děti i vypadají a chovají se. Ve školce jde především o společenské návyky a integraci do společnosti vůbec. Hygienické návyky jsou věcí rodiny.
Neřeknu 8. 8. 2019 22:50
Oblast osobní hygieny - se myslí třeba dohlédnout na to, aby si děti myly ruce, ne jim umývat po***né zadky...
Sasanka Hajní 6. 8. 2019 13:34
Prosila bych maminky, které tu rozdávají moudra typu, že tříleté dítě s plínou rovná se neschopná matka, aby si je nechaly od cesty. Děti jsou různé a u některých se můžete rozkrájet - nejde to. Dcera to měla s kakáním také tak - odplenkovala se naráz těsně okolo třetích narozenin, ale kakala jen do plíny. Při pokusu o odplenkování jsme málem skončili na psychině a chirurgii současně, protože se totálně zablokla. Příkaz pediatry zněl - okamžitě plenu vrátit. Ve školce jsem její problém nahlásila, učitelkám to nevadilo, ale byly jsme domluvené, že opravdu vydrží až domů (vydržela, chodila ze školky poo). No a pak se jednoho krásného dne sama od sebe rozhodla kakat do nočníku a byl klid.
Mam 6. 8. 2019 14:17
Ale tady prece nikdo nemuze za to, ze jste neschopna :O
Sasanka Hajní 6. 8. 2019 14:30
Je Vám lépe? Tak to jsem ráda.....
6. 8. 2019 20:17
Tvl proč by proboha byla neschopná? Neumíte číst? Dítě mělo blok a i dr.nakázala vrátit plenu. Naučte se číst fakt.
Neřeknu 8. 8. 2019 22:53
Ono by stačilo, kdyby s tím učením Sasanka začla dřív...
Jetotak 6. 8. 2019 23:09
Jste hloupá.Škoda slov na dementní nesmysly odpovídat.Tak aby vám život na oplátku v daleké budoucnosti nenakopal hubu.Bacha na to.
Jetotak 6. 8. 2019 23:21
Komentář byl mířen na paní Mam.
Věra 6. 8. 2019 14:34
Úvodem se vyznávám ze své "lásky" k pojmům jako jsou např. "těhulka", "tříleťák", "ODPLENKOVAT"...to je děsná čeština. S tímto lajdáckým vyjadřováním úzce souvisí tendence mnohých, ne-li většiny moderních maminek pilně se ulívat i z toho, k čemu jsou stvořené . Nikdo je na mateřské nenutí se shlukovat do debatujících kroužků, kafíčkování, ulejvání se z vaření, úklidu, řádné péče o děti a jiných "staromódních" činností. Že pro ženu - matku existuje možnost vcelku dlouhé placené mateřské dovolené, tím je asi sledována co nejlepší péče o to malé dítě milujícím rodičem, ne? Kdo jiný udělá pro své dítě víc, než MILUJÍCÍ rodič/e? Jen takoví spontánně vycítí, co je pro jejich děcko nejlepší, nejzdravější, nejprospěšnější, tedy kdy a jakou taktiku zvolit, chtějí-li ho naučit to či ono. Píši samozřejmě o zdravých dětech a rodičích, také o přiměřené inteligenci. Jestli si takoví "rodiče" nevědí rady s "odplenkováním", nevědí si zřejmě rady ani v dalších věcech. Buď jsou slabšího ducha nebo absolutně bez zájmu. Takoví by si tedy měli jenom užívat života a děti nemít. Protože: co může být na světě krásnějšího než porodit dítě a to vychovávat? Užívat si každou minutu s ním, učit ho, dávat mu ze sebe to nejlepší? I sám se kvůli němu zlepšovat, duševně růst? To dítě nebude bezmocné, bezbranné a nás maximálně potřebující věčně! JAký základ rodiče dětem dají, zejména matka, která má možnost být na dlouhé mateřské a má k tomu snad větší biologické i sociální předpoklady než muž - pokud ta matka je Žena se vší všudy, na takovém základě se bude dál dítě vyvíjet. Je to jako když se budují základy na pevný dům. Obzvlášť do 3 let je toto důležité. Mat. školy pak mohou úspěšně navázat, v tom věku už dítě tak individuální péči nepotřebuje, dokonce širší sociální prostředí k vývoji potřebuje. Takže nikdo by vstup děcka do MŠ neměl zužovat na "odplenkování", to může udělat jenom absolutní ignorant.
Jarča 6. 8. 2019 19:01
Naprostý souhlas ...
eliskazr 6. 8. 2019 19:40
Čím to je, že vždy nejvíc křičí ty nejméně schopné matky? Pravděpodobně právě proto aby řevem zakryly svou neschopnost. Bylo po generace normální, že v momentě kdy dítě bezpečně sedí je vysazováno na nočník, zvyká si pozvolna ale v 1 roce věku už bezpečně kaká do nočníku. Aktivita musí vždy vyjít od matky, když po dítěti nic nechci nic se nenaučí! Pro křiklounky je to ovšem pohodlnější výmluvy na dítě jsou jednoduší. S čůráním je to trošku pomalejší, nejlépe se to dítě učí v létě. Vím vždy to nevychází, měla jsem první dítě v červenci 69, druhé v lednu 72 ale jde to také . V 1,5 roce byly moje děti suché i v noci bez újmy na zdraví. Ve 3 l. ve školce už bylo požadováno znát jméno, bydliště, učili je tam zavazovat botičky, samostatně smrkat, a postupně i utřít zadeček. U vnoučat r.94+98 to bylo totéž.
Zuzuba 7. 8. 2019 14:09
Mate pravdu, nejhlasiteji tady krici a lajkuji ti, co nemaji ani poneti... A ze je kazde dite individualni proste neuznavaji... :-/ Neni treba jim to mit za zle, byli tak vychovani a predavaji to dal, protoze jinak to neumi... Nastesti bydlim v Bavorsku a tady je uz povedomi o vyvoji deti trochu jine
Míla 6. 8. 2019 14:26
Tedy dámy, běžte do háje. Již moje babička říkávala, že když se chce, všechno jde. Moje dcera musela do jeslí v 10 měsících a aby ji vzali, měli 2 podmínky - musí umět jíst sama lžící a samozřejmě musí být bez plen. A protože jsem ji potřebovala umístit, naučily jsme se oboje - v 10 měsících ! a Vy si tady stěžujete, že to na Vás chtějí ve 3 letech? To chce nevykecávat se po kavárnách a brouzdat po internetu, ale INTENZÍVNĚ se tomu dítěti věnovat. To není o dítěti, ale o matce. A řeči, že každé dítě je jiné jsou jen výmluvy. Ano, je jiné, na každé se musí jinak, ale jako matka byste měla vědět, jak na to své. Ale každé dítě chce nasávat nové poznatky, takže při správné motivaci jde všechno a ještě to bere jako hru a zábavu. Místo stížností, jak jsou na Vás "nároční" se snažte věnovat, ale opravdu věnovat, svému dítěti a za krákký čas uvidíte tu neuvěřitelnou změnu a pokroky. Jen musíte být důsledné, bez jasných pravidel a mantinelů to nikdy nepůjde. Přeji Vám krásné zážitky s Vašimi ratolestmi.
Věra 6. 8. 2019 14:37
Milo, 100% SOUHLAS
Jetotak 6. 8. 2019 23:16
Až takhle naučíte držet kluka v lati,tak se tu vytahujte.S holkou bych se nechlubila.V našem širokém příbuzenstvu a že nás je,byli a jsou všichni kluci pomalejší na povinnosti a holky,všechny holky jsme to pochopili a uměli hned.Jasný,že s klukama je o dost víc práce,ale to vy,co máte jenom holky,nemáte ani páru,co to je makat na tom,aby kluci nebyly líný a šli třeba jenom na nočník s tím,že se tomusí.
veterán 8. 8. 2019 09:17
Já jsem nebožce odebral nejmladšího poté, co se zasekla na fb, deset dní drezury a byl bez pleny. Je to jen a jen o tom, esli je na prvním místě potomek, nebo ego a sociální sítě.

)) minulý týden jsem u jednoho dětského koutku seděl asi půl hodiny. Na různých prolézačkách a pískovišti cca 30 děcek řekněme od 2 do 8mi let a o kus dál, pod stříškou u občerstvení zhruba stejný počet mamineček. Buď probíraly něco důležitého, nebo civěly do mobilů a když nějaký prcek sletěl z prolejzačky, tak jedna strčila do druhé a asi ji upozornila - hel, dítě ti hapálo....

nebudu házet včechny do jednoho pytle, ne, byla tam asi tak 3 (TŘI!!), které se dětem věnovaly....

)) a jelikož jsem táta/máma již několik let, mám příběhů, že by to dalo na knížku by jeden blil
Neřeknu 8. 8. 2019 22:57
Co je to zas za výmysl, že s klukama je o dost víc práce? Výmluvy, výmluvy a zas jen výmluvy. Je to lehčí, než přiznat neschopnost, že... 3letá mateřská je na to dost dlouhá
Magdaléna 6. 8. 2019 14:38
Milé maminky,
Ve školkách různého typu pracuji už nějaký ten pátek,od menších k velkým,od soukromých akreditovaných po neakreditované... Děkuji všem maminkám,které přistupují jako některé z vás k tomuhle problémů a dítě dávají do školky bez plen. Samozřejmě školky jsou různé a stejně tak děti. A jde o to, co očekáváte. Ale pokud chcete školku,kde se dítě i něco naučí ,tak si opravdu zjistete, kolik má školka opravdu učitelek na dítě ( běžte se podívat! Nevěřte všemu,co vám tam poví!) , Kolik je tam dalších dětí s plenou a také zda mají asistentku ( soukromé MŠ). Protože věřte mi, že ani dva lidi na patnáct děti pokud mají ve třídě dítě,co se počůràvá a žádný "trénink" ještě nezačalo nebo dítě s plenou,tak ani to nestačí. Zažila jsem mnohokrát. Pokud chcete pro ostatní děti udělat kvalitní program,ať už podle RVP nebo ne,tak fakt,že měníte pleny nebo mokré oblečení několikrát za den u dvou tří dětí to strašně narušuje. Školka je školka. Výjimkou může být dítě,co už je skoro nepočůrávací, nehoda se přihodí výjimečně. Hygienou je jistě mysleno jak zmiňovala některá maminka pomoc,či dopomoc s mytím rukou atd. Ale základy by mělo dítě zvládnout . A rodiče se snažit ho učit doma a spolupracovat s MŠ. Ne vhodit dítě do školky s tím, že ho tam naučí úplně všechno a ideálně super rychle včetně toho jak se najíst,držet hrneček, chodit na nočník atd. Často u nás bohužel funguje představa ,že v soukromých školkách se platí přesně za tohle. A že učitelky tam jsou služky a musí udělat vse,co po nich rodič chce. Kvalitu hledaji někteří rodiče právě v tomto. O tom to ale není a nemělo být. Takže za mě pleny v MŠ ne,pouze výjimečně na spaní. Stejně tak dvouleté děti spin do doby,než na to bude systém připraven. Legislativně, materiálně, finančně,personálně etc
Věra 6. 8. 2019 14:46
I Magdaleně rozhodně souhlas! článek se mi nelíbí už jen tím nadpisem. Měli by to psávat fundované autorky také si po sobě opravit chyby, např. jsou "Dobře schované" fakt děti nebo ty "senza školky", kde berou "neodplenkované" děti?
míla 7. 8. 2019 08:11
Když ono je to v dnešní době s matkami těžké - onehdy mi procházela pod balkonem maminka s cca 1,5 starým chlapečkem - řekl jí, že chce čůrat, a maminka na to odvětila " vždyť máš plínu".
Dana 7. 8. 2019 18:30
V osmdesátých letech bylo 15ti měsíční dítě s plínkou považováno za opožděné, takže až na výjimky děti chodili na nočník a sami se jej podali. Dnes, kdy dítě již ovládá počítačové hry, ještě nosí pleny? Divná doba.
vlad. 6. 8. 2019 15:26
Pokud matka s dítětem nepracuje a jen si chodí po drbech, tak její dítě neumí chodit na nočník ani si nedokáže říci, o počítání do pěti a rozeznávání barev nemluvě. A jiné dopvednosti, jako například zavazování bot či zuapinání knoflíků, to se musí učit až v ZŠ. Hlavně že je to biomatka, která místo práce s dítětem "komunikuje" na soc. sítích o tom, jak je její dítě geniální. ale s plínkou neudělá ani krok.
IM 6. 8. 2019 16:28
Soudě podle nejstarších komentářů je článek už tři roky starý. A já jen doufám, že názory zde uvedené některých přispěvatelů se změnily k lepšímu. Ne, nevysedávám po kavárnách. Nemám to štěstí a nemám "šikovnou holčičku", mám velmi aktivní a neústupné dítě. Nebyl zavírán za mříže do dětské postýlky v 8 hodin večer, aby měla maminka pohodičku. Nebyl v 8 měsících uvázaný v zavřené dětské postýlce, aby se vyčůral na nočníček a maminka už nemusela vyvařovat plíny. Nebyl kojený po nesmyslných intervalech, aby měla maminka v mezidobí pohodičku. Nebyl a není separovaný v pokojíčku, aby měla maminka pohodičku. Nebyl a nebude násilím držený na nočníku za křiku a zoufání, aby měla maminka pohodičku. Vím, co to je používat látkové plenky a jak nepohodlné je v jeho dvou letech tak aktivní dítě stále přebalovat. Vím, co je to kojit na požádání a roky nespat víc než 3 hodiny v kuse. Vím, jak se vaří z čerstvých surovin a starám se, aby dítě dobře jedlo. Vím, co je to být mu neustále nablízku a trpělivě pečovat. Opravdu nás výchova v 80. letech poznamenala, tak se nedivte, že jako milující rodiče chceme pro své děti něco jiného. Neobklopuji své dítě leností, dávám mu šanci poznat a podílet se na věcech vlastním tempem.
Janka 6. 8. 2019 20:37
To je moc hezké co píšete. Má to, ale jeden velký háček, pokud ho budete dávat do školky, nebo jiného zařízení, tak se bude muset podřídit režimu toho zařízení. Nikdo se nebude podřizovat jemu, tak jak to děláte Vy. 80. léta nebyla možná ideální, ale ta součásná také ne. Protože to co se vychovává z dnešních dětí, je dost napováženou. Dětí neznají slovo ne, neumí se chovat na veřejnosti atd. K výchově prostě patří i to, že se dělá co se mu nechce, že musí být potichu, protože by rušil ostatní. Musí se naučit sebeovládání a překonání nechuti k práci, k úkolům. Je v pořádku miminko kojit kdy má hlad, ale větší dítě už musí respektovat časy oběda a večeře. Jo a ještě k té pohodičce v 80. letech, my jsme na rozdíl od vás neměly žádnou, nebo skoro žádnou vymoženost. V obchodech nabídka mizerná, co jsme si neuvařili, to jsme neměli. Vyráběli jsme i pacholíky, dětské přesnídavky atd. Prali jsme pleny v obyčejných pračkách. Myčka, sušička, všechny možné mixéry, nebyly, nebo primitivní, co práci spíše přidělávaly. Takže maminka žádnou pohodičku neměla, protože když dítě spalo, nebo si hrálo, kmitala v domácnosti. Navíc v té době ještě nebylo moc zvykem zapojování tatínků. A po večerech jsme místo internetu šily, pletly a zpravovaly, protože nám nic jiného nezbylo. Takže si užívejte rodičovství, užívejte se děti, ale nezapomeňte, že to dítě jednou vyroste a bude muset něco dokázat a žít s ostatními lidmi.
Jarča 7. 8. 2019 15:10
Naprostý souhlas.
Sasanka HaJní 6. 8. 2019 21:47
Chápu Vás. Sama jsem taky kojila do tří let, i když jsem od dceřiných 13 měsíců chodila na půl úvazku do práce. Ale tady to asi nemá cenu vysvětlovat - dítě se nechová podle "tabulek", tedy matka je neschopná (pozor, nemyslím výchovu dítěte jako takovou - že nemá ostatní obtěžovat křikem, že musí pozdravit, poprosit, poděkovat - na tom jsem trvala). Fascinuje mě, jak ty, které měly při odplenkování (normální české slovo) "neproblémové" dítě, dokážou být zlé a omezené, nepřipustí jiný názor než svůj. No nic, holt nebudu chodit na maminkovské weby, konec konců dceři je dnes 14, tak co sem vůbec lezu
Jarča 7. 8. 2019 15:01
Zajímalo by mně, co myslíte slovem pohodička. A taky, kde jste vzala to ostatní, o čem píšete.
Alma 6. 8. 2019 17:31
Alma Ve školce, kam chodil v 80. letech můj syn, měli napsané tyto požadavky: Dítě si musí umět zavázat tkaničky a utřít si zadeček. To, že by někoho napadlo dát do školky dítě s plenkami prostě neexistovalo. No, ale zase jsem si rozšířila slovní zásobu. Přestože mám čtyři vnoučata, slovo "odplenkovat" jsem ještě nezaznamenala.
Yy 6. 8. 2019 19:15
Tříleté dítě s plenami? Já vím, že to teď tak je. Ale není to normální. I když matky tvrdí opak.
Elzbieta 6. 8. 2019 19:55
Dnešní matky jsou nekutečně líné odnaučovat děti od plen. Trvá to totiž 2-3 týdny hlídání,posazování na nočník. Chválení, pokud se to podaří. Já jsem všechny svoje 3 děti naučila hned po 1. narozeninách. A není pravda, že tak brzo to dítě nechápe, co po něm chcete. CHÁPE a VÍ. A těch peněz, co jsem ušetřila za plíny! Stačí málo - nebýt líná.
lenka 8. 8. 2019 21:36
přesně tak, nebýt líná. má dcera dokázala sama chodit na nočník od 14 měsíců. stačí se jen dětem věnovat
Eva 6. 8. 2019 22:08
Myslím, že si maminky dost dobře neumějí představit, že když má člověk ve třídě půlku dvouletých a půlku tříletých, u nás běžná praxe a dohromady jich je dvacet čtyři, má co dělat, aby ten den s nimi absolvoval. Aby si pohrály, aby se něco naučily, aby se najedly, věřte mi, že učitelka kolikrát neví, co dřív. My totiž nemáme maminky na starosti jenom vaše dítě! To není o neochotě. Stejně jako pomoc při oblékání, jídle. My vám je oblékneme, nakrmíme, ale učitelka má jen dvě ruce! Z toho důvodu vítáme vše, co dítě už umí. Když celá třída nebude umět nic, znamená to například, že než je oblékneme, tak zase bude čas na oběd a my se ven ani nedostaneme. Ano, máme ve třídě asistentku nebo chůvu na pomoc. Takže ruce čtyři. Na dvacet čtyři dětí v nejmladší třídě. Maminky mají doma jedno dvě děti a jistě mají na mateřské celý den co dělat. My jich máme na starosti x krát víc. Už jen uklidit po ranních hrách před cvičením a svačinkou je maraton. Tyhle malí si hrají tak, že vše vytáhnou a jdou dál. Malá třída do pololetí vypadá, jako když se tam nedělá nic. Žijeme z malých úspěchů. Vážně to dá práci, věřte mi....
Atekram 11. 8. 2019 17:56
Měla jsem ve třídě 26 dětí,z toho asi 6 dětí čerstvě tříletých, ostatní netříleté. Do 10 h jsem na ně byla úplně sama,bez asistentky, kohokoliv. Po obědě na ně byla sama vzase odpolední učitelka a to včetně komplet převlékání, svaceni a převlékání na zahradu a tam opět sama.
Maminky mnohdy nezvládnou své V1 dítě, ale nás by poučovaly a kritizovaly.
Eva 6. 8. 2019 22:17
Jinak samozřejmě každé dítě je jiné, někdo se učí oblékat, jíst, být bez plen, daleko snadněji, než dítě jiné. Katastrofa je, když se dítě DENNĚ několikrát počůrá a pokaká ve školce a rodiče svorně tvrdí....DOMA NÁM TO NEDĚLÁ. Vracíte se z vycházky kvůli dítěti, které je za dvacet minut mokré. Celá třída čeká, až učitelka převlíkne a osprchuje dítě, aby se mohlo pokračovat v činnostech. Kdo to nezažil, neumí si představit. Jak k tomu přijdou ostatní děti?
Iva Vrbová 7. 8. 2019 09:11
Dobrý den, jsem ta odvážná paní ředitelka z Hartmanic 😅, ale jmenuji se Iva Vrbová, ne Dubská. Děkuji za opravu 😁
Zuzka 7. 8. 2019 10:31
Dobrý den, já apsolutně nemohu souhlasit s tím, že ve školkách děti přebalují učitelky. V mateřské škole jsem pracovala pět let. Tuto práci zastávali pouze uklízečky navíc ke své práci ZA MINIMÁLNÍ PLAT. Když takových dětí za směnu bylo víc o to déle nám trval úklid, který jsme museli stejně zvládnout. I některé děti bez plen se však při spaní počůrají následnou péči o ně musí také obstarat ulklízečky(sprchování, převlečení dítěte a lůžka) Jednoznačně souhlasím, že pokud dítě nastupuje do školky mělo by zvládat základní hygienické návyky.
Eva 7. 8. 2019 20:40
Tak prosím, je to možné, ale u nás toto skutečně dělá ta učitelka, které se to stane. Ona si dítě převlékne a myje. Uklízečku je obtížné a zdržující najít, ta má práci kdesi po školce, a u nás se to hodně střídá a hodně marodí, takže u nás tedy ne. U nás, kde věčně chybí uklízečka, učitelka po ranní směně vezme mop a kbelík a dá se do práce. Umyto být musí. Kytky atd co je nutné, se udělá, když se učitelky sejdou před vycházkou až do doby po obědě. A děti čisté být také musí. Když je předáváme rodičům, bylo by nemilé, abychom předaly dítěš mokré, polité, pokaděné, to odneseme také my. Ne ta uklízečka. Učitelka za dítě zodpovídá a ta to musí udělat. U nás uklízečka ani dítěti nejde zadeček utřít. Má na starosti kytky, prádlo, okna, podlahy, WC, luxování, umyvadla, výměnu ručníků....a do dětí nám nezasahuje. U nás je učitelka skutečně pracant pro všechno. To mi věřte.
andílek 7. 8. 2019 17:51
Je jedno jestli kluk nebo holka.První byla holka a když to zvládala bez plen v roce měl to tak nastavený i syn.To jako s dudlíkem.Je děs když mluvíte a odpovídá vám čtyřletý dítě s dudlíkem v puse.U maminky v bříšku miminko taky dudlík nemá tak proč hned jak se narodí se mu cpe.Aby neplakalo od toho má mámu.Je hrozný když matka chce aby její tříletý dítě chodilo do školky s vyukou angličtiny a má balík plen u zadku.

Jitka 8. 8. 2019 14:05
Souhlasím s tím, že děti ve školce by už pleny mít neměly.
Ale jak si čtu některé názory na líné matky, tak mě až občas mrazí. Ano, možná i takové jsou a jsem si jistá, že mě by tam mnozí zařadili taky, kdybych řekla, že syn měl plně pleny do tří let a na noc skoro do 6 let.
A to jsem jej učila na nočník od 8 měsíců a když to nefungovalo, tak záchod a to bylo ještě horší. Vyzkoušela jsem všechny možné rady na odplenkování a nic. Výsledek byl, že začal zadržovat moč a už odmítal čůrat i do pleny a skončili jsme několikrát u lékaře.
A rada, nech ho počůrat do postele, on se naučí, tak ta taky nic. Spal v tom mokrém a vůbec se nevzbudil a výsledek byl, že z toho byl nemocný, jak mu bylo zima. A nebylo to pouze jednou. Stalo se to opakovaně. A na nefrologii bylo vše v pořádku.
Takže se zde nabízí otázka kolik matek je líných to děti učit a kolik je jich zoufalých jako já, že nic nefunguje?
76