Maminka.czMateřská škola

Proč státním školkám vadí děti v plenkách? Do září je zkuste odplenkovat

Některé děti se jí zbaví v roce, ale zase si ještě v pěti letech pletou barvy. Jiné umí ve třech letech počítat do dvaceti, ale bojují právě… s plenkou. Co dělat, když je tohle i váš problém a nástup do mateřské školky už vážně tluče na dveře?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak na poslední chvíli odplenkovat u vás doma?

• Musíte být nekompromisní. To je vlastně jediná cesta.
• Udělejte si víc času, plenky zamkněte do skříně a pár dní si dejte tu práci, že se budete co pár desítek minut ptát, jestli dítě nechce na záchod. Vysazovat ho můžete i bez ptaní, automaticky, jen je otázkou, jestli si pak zvykne říkat, když za něj budete rozhodovat o cestě za vyprázdněním pořád vy.
• Jděte příkladem, a když dítě posadíte na záchod, skočte si před tím/po tom také. Společné splachování, sledování, jak se voda v míse zbarví třeba modrým dezinfekčním prostředkem, obřadné pouštění záchodového větráku… To všechno jsou „zábavy“, které k tomu děti mohou přitáhnout. Nočník moc neprotežujte, ve školce jsou přece jen právě ty záchody. Pokud ho přeskočíte, nic se nestane.
• Když se dítě počurá oblečené, rychleji si začne uvědomovat, že má své potřeby. Naháčka to možná spíš jen pobaví, takže přežijte nehody a utěšujte se tím, že jich těsně před třetím rokem zažijete určitě méně než mámy, které odplenkovávaly kolem roku či dvou.
• Pokud potřebujete odložit plenky už jen na polední spaní, zkuste vyměnit jednorázové za látkové. Mokré zastudí a upozorní dítě na to, že tohle fakt nechce. V suchých papírových plenách nemá motivaci se vzbudit a jít na záchod nebo vydržet. Tady vidím jedinou nevýhodu: Pokud vám dítě spí ještě dlouho po obědě mimo jiné proto, že je hezky v suchu papírové plenky, může se vám polední spánek výrazně zkrátit.
• A pak jsou tu samozřejmě pogumovaná, nepropustná prostěradla. I v jejich případě platí, že děti v mokru nebudou chtít spát.
• Pokud ani poslední dny před nástupem do školky vaše malé nedává polední spaní bez nehod a máte pocit, že by ho počurávání mezi ostatními dětmi, které to nenechají bez povšimnutí, mohlo stresovat, domluvte se, že první týdny budete dítě vyzvedávat před polednem.
• Obrňte se trpělivostí a laskavostí. Žádné „Musíš se to naučit, co by na to řekli ve školce“. Pamatujte na to, že funguje kladná motivace (pochvaly, pusinky, sbírání kladných „bodů“ za suché dny bez nehod završené třeba pořádným výletem do zoo…). A také na to, že školku nechcete dítěti spojovat se stresem a hrozbami!+

Ve 3 letech nosí plenu. Jak ho konečně naučit na nočník?
Bez plenek snadno a rychle
Dítě je na světě

Bez plenek snadno a rychle

Kupujeme nočník
Dítě je na světě

Kupujeme nočník

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Nočníky, Mateřská škola, školka, Noční pomočování, Internet, Státní školka, Plenka, Skok, Spaní, Mateřská školka, Česká školní inspekce, Pořad dne, Plen, Laskavost, Zbraslav, Modrý, Zář, Soukromá školka, Hygienický návyk, Vzdělávací program, Plyn, Odpolední odpočinek, Nočníky na Heureka.cz