Maminka.czNovorozenec

Plivání do očí a jiné kuriózní tradice spojené s příchodem miminka

Michaela Karavarakis 24.  8.  2013
Myslíte si, že bujaré zapíjení narození miminka je něco výjimečného? Poslechněte si tyhle miminkovské tradice z celého světa.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Finsko - Miminka spí v papírových krabicích

Místo v postýlce skončí ve Finsku spousta novorozených miminek v… papírové krabici. Tradice, která trvá již 75 let, velí, že každá novopečená maminka dostane před narozením miminka velkou krabici plnou různých mimi-dárečků (plínek, dudlíků, oblečení, zkrátka všeho, co jako nastávající rodič bude potřebovat). A na dně této krabice je malá matrace, která sem přesně zapadá. Tato tradice vznikla v době, kdy Finsko bylo chudé a úmrtnost novorozenců vysoká. Dárkovou krabicí se chtělo zajistit každému miminku rovnocenný start do života. Dalším účelem bylo také podpořit těhotenskou péči, neboť každá nastávající maminka musela k obdržení této krabice navštívit svého lékaře.

Bulharsko - Novorozencům se plive do oka

Podle jedné bulharské legendy, pokud se dospělý příliš mazlil s novorozencem, vyvolal tím zlobu a žárlivost u ďábla, který se pak mohl pokusit dítěti ublížit nebo ho unést. Z toho vyplývá, že správné chování bylo předstírat, že o dítě vůbec není zájem. A jak lépe tento pocit vyvolat než předstíráním plivání do jeho oka a mumláním "Ať tě slepice pokadí"?

Korea - Poporodní klid a polévka z mořských řas

Celých jednadvacet dní po porodu by podle tradice neměly korejské maminky nic dělat, aby se plně zotavily. Jíst a pít by měly jen teplá jídla a nápoje (ano, i když je venku 30 stupňů) a konzumovat by měly litry polévky z mořských řas, která je ideální k poporodní rekonvalescenci.

Čína - Trénink na nočník už v kojeneckém věku

Poté, co si většina rodičů přinese miminko z porodnice domů, strachují se hlavně o to, jak bude jíst a spát. V Číně si však k těmto starostem můžete přidat ještě trénink čůrání na nočníku. Rodiče s ním běžně začínají již v okamžiku, kdy nemluvně udrží hlavičku, k čemuž dochází kolem dvou měsíců života. Trénink spočívá v sérii zvuků asociovaných s čůráním, povzbuzování a chválení, zatímco je miminko přidržováno na nočníku. Umíte si představit těch plenek, co ušetří?

Bali - Nesmíš se dotknout země

V této tropické zemi se dětské nožičky nesmí dotknout nečisté země celých prvních 105 dní. V praxi to znamená, že první tři měsíce musí být miminko nonstop nošeno. Na slavnostní sto pátý den jeho života se pak uspořádá velká slavnost, miminku se dá jméno a je oficiálně přivítáno do rodiny.

Guatemala - Ledové koupele

Mayské matky v Guatemale často dávají svým novorozeným dětem ledovou koupel, po které věří, že budou dobře spát. I když toto může jít proti instinktům většiny rodičů, podle Mayů pomáhají ledové koupele dětičky zklidnit a podporují jejich zdravý a hluboký spánek.

Švédsko - Na čerstvém vzduchu

Venku může být klidně minus deset, ale ani to nezabrání švédským rodičům, aby nenechali spát svá miminka v kočárcích venku na čerstvém vzduchu. Věří, že chladný a ostrý vzdoušek podporuje dětskou imunitu, pomáhá jim déle spát a připraví je na drsné podnebí regionu.

Pákistán - Oholte miminku hlavu

Novorozeným miminkům v Pákistánu je zvykem 7 dní po narození oholit všechny vlásky, aby pak narostly hustší a kvalitnější. Tradičně pak novopečení rodiče odevzdají množství stříbra odpovídající množství oholených vlásků charitě.

Témata: Děti, Novorozenec, Miminko, Tradice, Guatemala, Finsko, Švédský rodič, Švédsko, Mimi, Hluboký spánek, Podnebí, Správné chování, Bulharsko, Příchod, Pákistán, Korea, Pátý den