Maminka.czHubnutí po porodu

Ploché břicho po porodu: Co to znamená, když se řekne abdominoplastika?

21.  9.  2018
Některým ženám se vrátí břicho do původní podoby i po třetím porodu, jiným povolí hned po prvním. Něco se dá ovlivnit výživou a cvičením, ale bohužel, někdy to nestačí. Jaké možnosti přicházejí v úvahu pak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zapomeňte na to, že plastické operace jsou jen pro bohaté filmové hvězdy nebo pro rozmarné ženy, které nevědí, co by a nechávají si zvětšovat svá už předtím dokonalá prsa. Tenhle obor dokáže pomoci i lidem, které trápí poměrně běžné a jinak neřešitelné potíže. Jako třeba břicho povolené po porodu nebo třeba po výrazném zhubnutí, které už se nedá nijak jinak vytvarovat či zpevnit. A nejde jen o krásu! 

Je to tady, rodíte! Jaká vyšetření vás čekají po příjmu do porodnice?

Zákrok, který to dokáže, se jmenuje abdominoplastika a hodí se zejména pro ženy, které už nechtějí rodit nebo které už zhubly na váhu, kterou plánovaly.  Protože se dá sice provést znovu, ale výsledky by už nemusely být tak dobré.  

"Žena, která ví, že chce ještě otěhotnět, by měla s plastikou břicha počkat. Další těhotenství totiž může efekt abdominoplastiky pokazit, například může obnovit rozestup svalů," vysvětluje plastický chirurg Josef Kulhánek z radotínské Inter Clinic. 

Podle něj může rozestup svalů potkat kohokoliv, týká se i hodně štíhlých žen, které měly v těhotenství velké břicho. Po porodu jim stále zůstává a nejde vycvičit. Zpravidla nemají velké množství podkožního tuku, jen povolené a rozestoupené svaly, které se dají třeba právě pomocí abdominoplastiky upravit. "Rozestup svalů totiž není jen estetická záležitost, ale rozestoupené svaly stěžují dýchání a zhoršují stabilizaci bederní páteře," upozorňuje lékař. 

Hubnutí po porodu. Nemyslete jen na miminko, ale také na sebe

Při této plastické operaci lze upravit svaly, případně opravit pupeční kýlu, často se odstraňuje nadbytek kůže a podkoží. Abdominoplastika dle rozsahu trvá jednu až tři hodiny. Pak následuje většinou dvoudenní hospitalizace a minimálně dvoutýdenní nošení stahovacího pásu. Během tohoto období žena nesmí sedět, nesmí nijak namáhat břišní svaly, musí se šetřit. Návrat ke sportu a náročnějším fyzickým aktivitám doporučují lékaři po čtyřech až šesti týdnech. 

 "Po úpravě přední břišní stěny je pro lepší výsledný efekt někdy třeba odsát tuk, co zbývá na bocích a takzvaně vylézá z kalhot," dodává radotínský chirurg. Naopak, samotná liposukce, tedy odsátí tuku, problém s povoleným břichem po porodu vyřešit nedokáže. 

Co je to APGAR skóre a kdo tuto zkratku vymyslel? Podívejte se na video

Jaké ovoce je vhodné při hubnutí? Jakékoli, ale zapomeňte na sušené

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Výživa a stravování, Po porodu, Praktické rady, Hubnutí po porodu, Břicho, Tuk, Výživa, Původní podoba, Velké břicho, Podkožní tuk, Rozestup, Ploché břicho, Třetí porod, Zhubnutí, Pupeční kýla, Sval, Bederní páteř, Plastická operace, Řek, Plastický chirurg, Nadbytek, Velké množství, Zdraví na Heureka.cz