Maminka.czJen pro tatínka

Plodní otcové

Šárka Schmidtová 17.  6.  2009
Plodní otcové
Dají se považovat za hrdiny – pokud si ovšem uvědomují, že dítě nelze jen zplodit, ale je třeba je i odpovědně vychovat. O zabezpečení většinou nemusejí mít starost – mají na to. we

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Říká se, že muž má v genofondu zakódováno plodit, plodit, plodit a zanechat za sebou co nejvíc potomků. V dnešní době antikoncepce se to už většinou nestává. To, co dříve bylo hlavním smyslem života – a sice mít děti, vychovat je a uvést do života – je dnes pryč. Moderní lidé mají život spojený nejen s potomstvem, ale i s kariérou, prací, sebevzděláváním, cestováním…

Samozřejmě v chudých a rozvojových zemích stále platí, že čím víc dětí se narodí, tím víc se jich dožije dospělosti a bude se moci o staré rodiče postarat. Někdy je motivací k tomu mít hodně dětí udržení stavu obyvatelstva. Ale nemusíme chodit moc daleko, i u nás se v romských rodinách rodí dětí víc než dost. Naše téma je ale jiné – týká se slavných otců, kteří by sice mohli mít, jak je dnešním trendem, jedno dvě děti, ale mají jich mnohem víc. A nedá se říct, že by to bylo proto, že by jen hledali nové partnerky, oni hledají i vhodné matky pro své další děti.

Rekordmani

Jedničkou v počtu dětí je u nás rozhodně Jan Saudek. Ačkoli je mu už přes sedmdesát let, stále si udržuje vitalitu a v posledních dvou letech se mu narodily hned tři děti. Se svou partnerkou Pavlínou Hodkovou má dvouletého syna Matěje, k němuž nedávno přibyla sestřička Anna Marie, které je teprve pár týdnů. Hned po Matějovi se nezbednému „samci“ narodil z náhodné známosti syn, na kterého platí alimenty.

Předtím si ale hodně dlouho dal pokoj – zajímavé je, že se svou dlouholetou přítelkyní Sárou Saudkovou (která se původně jmenovala úplně jinak) žádné děti neměl. Možná i proto sáhla Sára po synovi Jana Saudka Samuelovi, který jde zřejmě ve stopách svého otce, protože zplodil se Sárou už čtyři děti: Sáru, Samuela, Jana a Os kara. Na svého otce ale stále nemá, ten má dětí už deset a pravděpodobné je, že s jejich plozením ještě neskončil.

Jiným plodným otcem v našich vodách je hudebník a skladatel Karel Vágner, který má dětí šest: ze svazku s první manželkou syna Karla, z třetího manželství s Monikou syna Jakuba a dvě dcery, Terezu a Barboru, a další dvě děti, Annu a Josefa, má s přítelkyní. Nejstarší syn je prý úspěšný manažer, sedmadvacetiletý Jakub známý rybář, osmnáctiletý Pepa zpívá a vydal CD a ani ostatní děti se nenechají zahanbit.Některé z nich si zahrály už i v muzikálech.

A co Petr Hapka? Je několikrát rozvedený a má, stejně jako Karel Vágner, celkem šest dětí, z nichž nejstaršímu už táhne na třicítku. Kdy je dělá, je nejasné, neboť je o něm známo, že ve dne spí a v noci pracuje a žije. Jako pravý bohém. Ženou, která stojí po jeho boku, je v současnosti módní návrhářka Olga Michálková, se kterou má dvě děti: Kašpara a Haštala. V současné době se ale objevuje s jakousi mladou ženou.„Monogamie je vzácná i v přírodě. V tomto směru závidím labutím nebo husám,“ tvrdí nezlomný milovník.

Najdou se i tátové pěti dětí – i když postarat se o všechny stejně asi není snadné. Právě tolik dětí se podařilo zplodit herci Davidu Prachařovi – dvě má se svojí první manželkou Danou Batulkovou a na prahu padesátky si pořídil další tři děti s herečkou Lindo u Rybo vou: Ro zárku, Josefínu a Františka.

Stříbrní otcové

Slavný herec a mim, valašský král Bolek Polívka s oblibou tvrdil, že svým dětem dopřává luxus mít svoji vlastní matku. To ale až do té doby, než potkal svoji současnou partnerku Marcelu – o ni se musí dělit děti dvě, Honzík a Antonín, které jsou ještě malé. Ovšem Bolek Polívka má díky svému věku i děti dospělé. Jeho první dcera Kamila je výtvarnice a scénografka; Anna Polívková, kterou měl s vyhlášenou krasavicí Evelynou Steimarovou, zdědila po něm podobu včetně obřího nosu a i jeho geny, je herečka a mimka.

Dále má Bolek ještě s Francouzkou Chantal Poullain Vladimíra, který prý také podědil jeho talent a kromě něj i schopnost flámovat až do rána.

Stejný počet potomků zplodil i manžel Veroniky Žilkové Martin Stropnický, který má tři děti, Matěje (ten se dal na politiku), Annu a Františka z předchozího manželství s Lucií Stropnickou, s níž byl pro zajímavost sezdán dvakrát.

S Veronikou počal děti dvě, Kordulu a Melichara, který zemřel na vrozenou vývojovou vadu. Stříbrnou medaili si zaslouží určitě i ti tátové, kteří si troufli na čtyři děti. Patří k nim třeba Boris Hybner. S první ženou má dceru Vandu, která je herečkou, z druhého manželství dceru Lenku a se třetí manželkou Lucií má dokonce dvě malé děti: Maxe a Žofii. A máme-li být poctiví, sluší se podotknout, že i jemu brzy potáhne na sedmdesátku… A co Jan Kraus? Tak dlouho si myslel, že má jen tři syny – dva s manželkou Janou Krausovou, Davida a Adama, a Jáchyma s herečkou Ivanou Chýlkovou, až se ozval jeho hřích z mládí… a testy DNA potvrdily, že Marek Blažek je opravdu Krausův syn!

A pak jsou ti, kteří mají tři děti: patří k nim třeba Pavel Zuna a náš desetibojař Tomáš Dvořák, i když jim se to povedlo trošku nechtěně, neboť jim do počtu pomohla dvojčata. Anebo Jan Svěrák, který má také tři děti. A také s jednou ženou.

I ve světě se muži snaží

Některým mužům naskočí skóre ve chvíli, kdy pojmou za manželku novou ženu.

Pokud je bezdětná, většinou touží po založení vlastního hnízdečka. K těm, kteří se do toho pustili, patří například americký herec Kevin Costner. Už ve třiadvaceti letech se oženil s Cindy, která mu porodila postupně tři děti jménem Annie, Lily a Joe. Zábavné je, že všechny jeho a Cindiny děti si zahrály v jeho filmech. Costner nebyl žádným svatouškem a jeho touha po krásných ženách ho dovedla až k rozvodu s Cindy.

Jedním z plodů jeho neřesti je i nemanželský syn Liam, kterého počal s Bridget Rooney. Costner dlouho nechtěl uznat Liama za svého syna, ale po krevních testech, které dokázaly otcovství, tak učinil. Deset let si užíval mládeneckého života a v roce 2004 se opět oženil – s Christine Baumgartner na svém ranči v Aspenu. Nedávno se stali novopečenými rodiči, k dvouletému Caydenovi přibyl druhý syn, který se jmenuje Hayes Logan. Čtyřiapadesátiletá hollywoodská hvězda hledala inspiraci k pojmenování potomka na Divokém západě, křestní jméno Hayes prý dostal chlapeček po filmové postavě kovboje z westernu, který se Costner chystá natočit.

Ani francouzský herec Jean Reno nezůstává nic dlužen pověsti milovníka. S první ženou měl dvě děti, dceru Sandru a syna Michaela, se druhou, Nathalií, kterou si vzal ve svých osmačtyřiceti letech, zplodil také páreček, Toma a Serenu. Pak se oženil potřetí s manekýnkou a herečkou Zofií Boruck ou, a přestože už je to nějaký ten pátek, zatím se páté dítě nekoná.

Podobně na tom je i dnes už poněkud omšelý Michael Douglas. Jeho manželství s Diandrou vypadalo ukázkově – než potkal Catherine Zetu-Jones. Jako každá žena i ona toužila po dětech, a vymodlila si hned páreček – syna Dylana Michaela a dceru Carys. Z manželství s Diandrou má Michael ještě syna Camerona.

Kdyby do toho s Catherine ještě praštili, tak už budu zasloužilým otcům pomalu šlapat na paty. Ovšem nikdo nemá na legendárního herce Anthonyho Quinna, který měl celkem třináct dětí, z nichž poslední, Ryana, zplodil až po osmdesátce! Ani takový Mel Gibson, který má sedm dětí, a to dokonce s jednou ženou, ho nejspíš nedostihne!

Adopcí zvýšili skóre

Zasloužilým otcem je i – možná trochu proti své vůli – americký herec Pierce Brosnan.
Jeho první manželka australská herečka Cassandra, se kterou měl syna Seana a jejíž dvě děti z prvního manželství, Charlotte a Christophera, adoptoval, zemřela na rakovinu. Druhá manželka Pierce Brosnana Keely Shaye Smith, kterou potkal poprvé tři roky po Cassandřině smrti a po letech se s ní oženil, je novinářka a reportérka zabývající se životním prostředím. Mají spolu dva syny – Dylana a Parise. Mimochodem, Charlotte, o které se toho moc neví, protože žije v ústraní otcovy slávy, udělala stříbrného otce Brosnana v pětačtyřiceti dědečkem!

Skóre si adopcí nejvýrazněji zvyšuje jeden z nejkrásnějších mužů planety Brad Pitt, i když všechno nasvědčuje tomu, že za tím je spíš Angelina. Ale jako otec už má taky body – kromě tří adoptovaných dětí vychovávají s Angelinou Jolie i tři děti vlastní.

U nás se adopce zdaleka tak nenosí jako mezi hollywoodskými hvězdami, takže za zmínku stojí snad jen bavič Petr Novotný, který spolu s manželkou ke svým třem dětem adoptoval dnes už dospělého Lukáše. A tak se i on dá přiřadit k otcům, kteří se velké rodiny nebojí.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro tatínka, Otcové, Karel Vágner, Cassandra, Evelyn, První manželka, Tomáš Dvořák, Hayes, Anna Polívková, Desetibojař, Quinn, Michael Douglas, Pierce Brosnan, Blažek, Stejný počet, Logan, Bolek Polívka, Christine, Martin Stropnický, Ryan, Pavel Zuna, Zuna, Carys, Jan Svěrák