Maminka.czJen pro tatínka

Plodnost mužů klesá! Tipy, jak ji podpořit

Lucie Stočesová 26.  3.  2015
Ženy po třicítce se strachují o své tikající reprodukční hodiny, ale také kvalita mužského spermatu se zhoršuje, jak potvrzují mnohé odborné studie. Podle některých teorií bude v blízké budoucnosti neplodnost běžným problémem mužů. Jsou tyto obavy reálné?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na první pohled se zdá, že s globální porodností není žádný problém. Světová populace překročila hranici 7 miliard a dál utěšeně narůstá. Stále více indicií však naznačuje, že kvalita i kvantita mužských spermií začíná klesat – potvrzuje to několik odborných studií z různých částí světa.

Na příčinách tohoto stavu se experti nemohou shodnout, za viníky bývá označována řada faktorů: od mobilních telefonů v předních kapsách u kalhot (tedy v blízkosti mužských reprodukčních orgánů) přes hormony ve vodě a environmentální toxiny (týkající se prostředí) až po špatnou stravu z fastfoodů a fyziologické změny v lidském těle. S nižší mužskou plodností souvisejí také stále častější poruchy pánských orgánů, jako je rakovina varlat či kryptorchismus (porucha sestupu varlete do šourku). 

Špatné spermie = špatné celkové zdraví 

Kvalita spermatu napoví mnohé o celkovém zdravotním stavu a vyšetření ejakulátu tak může být pro muže užitečnou pomůckou a případným varováním. Ti s nižším množstvím spermií pravděpodobně budou mít další zdravotní problémy, zejména hormonální, oběhové a kožní. Rovnice platí i obráceně: čím méně je muž zdravý, tím horší je „jakost“ jeho spermatu. Mezi nejznámější příčiny zhoršení patří obezita, kouření a rakovina. Dále s ní souvisejí nemoci jako vysoký krevní tlak, cévní problémy nebo onemocnění srdce. 

Tipy jak zlepšit kvalitu spermatu 

  • Cvičte: Cvičení uvolňuje do těla testosteron, který podporuje tvorbu spermatu.
  • Pokud kouříte, přestaňte ještě dnes: Kouření cigaret způsobuje úbytek spermií, zpomalení jejich pohybu a deformaci tvaru (totéž platí také pro marihuanu). Podle studií mají kuřáci o22% spermií méně.
  • Omezte pití alkoholu: Alkohol negativně působí na funkci jater, a tak snižuje také úroveň estrogenu (ano, muži mají estrogen), který ovlivňuje zdraví a tvorbu spermií.
  • Snažte se vyhýbat stresovým situacím: Stres má negativní vliv na sexuální funkce. Pokud trávíte 12 hodin denně v náročném zaměstnání a nemáte čas na odpočinek, vaše spermie nebudou v nejlepší kondici.
  • Omezte cyklistiku: Jízda na kole přináší řadu zdravotních benefitů, ale spermiím neprospívá. Delší pobyt v cyklosedle negativně ovlivňuje jejich tvar a kvalitu.
  • Sprchujte se studenou vodou: Optimální teplota pro tvorbu spermií je 34,5 °C, tedy o něco méně než tělesná teplota.
  • Místo slipů noste volné trenýrky: Důvod je stejný jako u sprchování studenou vodou - trenýrky spermiím zajistí nižší teplotu.
  • Pokud často používáte notebook, nedávejte si ho na klín: Výzkum spermií umístěných v blízkosti notebooku (se zapnutou Wi-Fi) prokázal, že se stávají pomalejšími a vykazují známky poškození DNA.
  • Pozor na léky: Nemálo léků omezuje tvorbu spermií. Pokud nějaké léky užíváte, poraďte se s lékařem nebo čtěte pozorně příbalové informace.
  • Osvěžte si jídelníček: Na kvalitu spermatu mají pozitivní vliv tyto potraviny: avokádo, banány, hovězí, chřest, vlašské ořechy nebo ústřice. Dobrá zpráva na závěr - některé z nich fungují jako afrodiziaka.

Dárci nesplňují požadavky 

O poklesu kvality spermatu hovoří jak neoficiální zprávy z center pro léčbu neplodnosti a spermobank, tak odborné vědecké studie předních univerzit. Například největší izraelská spermobanka Cryobank z Tel Avivu ve své zprávě uvádí, že v roce 1991, kdy začala fungovat, odmítala pro špatnou kvalitu zkoumaného vzorku zhruba třetinu mužských dárců, jak píší Los Angeles Times. Současné požadavky se snížily, ovšem při použití stejných standardů jako v roce 1991 by dnes klinika musela odmítnout přes 80 % dárců.

„Jsem přesvědčená o tom, že kvalitaspermatu se zhoršuje,“ říká Grace Centolová z americké Společnosti pro mužskou reprodukci a urologii. Pečlivě přezkoumala data dárců v oblasti Bostonu za posledních 8 let a zaznamenala „statisticky významný pokles objemu ejakulátu, menší počet a nižší pohyblivost spermií“. Přitom profil dárců zůstal stejný, změna tak nemůže být způsobená jejich věkem. 

Počítání spermií 

Z globálního hlediska však celá záležitost není tak jasná. Před dvaceti lety porovnal britský odborný časopis British Medical Journal všech 61 dostupných studií kvality spermatu z let 1938–1990. Výsledek byl zprvu šokující – za zhruba půl století počet spermií v ejakulátu klesl na polovinu. Se zdánlivě spolehlivými studiemi byl ale problém – účastníky těch pozdějších s nižšími výsledky byli často muži, kteří se už dříve sami obrátili na lékaře kvůli problémům s plodností.

Aby vše bylo ještě složitější, pro srovnání neexistují žádná data z doby před rokem 1938. A celou věc nelze zobecnit ani geograficky – zatímco nedávný dánský výzkum 5 tisíc vojáků neprokázal žádné zhoršení spermatu, Finové narození koncem 80. let mají výrazně slabší výsledky než jejich o deset let starší spoluobčané. 

A jaká je situace v tuzemských luzích a hájích?

„Výzkumy docenta Zvěřiny a jeho spolupracovníků nepotvrzují snižování kvality spermatu u české populace za posledních 30 let,“ říká sexuolog prof. 
PhDr. Petr Weiss, Ph. D., DSc. „Zatím nelze definitivně konstatovat, zda se v budoucnu tyto výsledky potvrdí, nicméně s celkovým zlepšováním kvality životního prostředí a také stravy neočekávám žádné dramatické změny plodnosti českých mužů,“ dodává odborník.

Optimistický náhled nesdílí například MUDr. David Rumpík, ředitel Kliniky reprodukční medicíny ve Zlíně. „Kvalita mužského spermatu se snižuje. Za posledních 25 let se počet spermií u mužů snížil o více než 60 procent. Některé studie dokonce odhadují, že zhruba v roce 2070 může být počet spermií u mužů až nulový.“ Výsledky průzkumů a názory expertů tedy rozhodně nelze interpretovat jednoznačně. V každém případě změny v reprodukčních funkcích mohou ukazovat na změny v prostředí, chování a životním stylu, které dosud nezjištěnými způsoby ovlivňují naše zdraví. 

Témata: Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Jen pro tatínka, Plodnost, Časopis Moje zdraví, Petr Weiss, Trenýrky, Wi-fi, Český muž, Reprodukční orgán, Grace, Boston, Los Angeles, Muž, Odborný časopis, Celkové zdraví, Světová populace, Tip, Jak, Zdravotní benefit, Plod