Maminka.czJen pro maminku

PMS aneb Ubližuje vám přítel, šéfová i váš pes?

Iveta Vařečková 29.  3.  2012
Záříte, překypujete energií, jste prostě jednička... Najednou stop! Na scénu vtrhne zkáza jménem premenstruační syndrom (PMS) a z vás se rázem stane podrážděná nula s depresí a s bolestmi v zádech. Největší peklo prožívají ženy mezi 22 a 35 lety. Přitom zcela zbytečně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zlatíčko k zulíbání! Přesně taková je moje kamarádka Pavla. Na pár dní v měsíci se ale promění ve fúrii, před kterou je lepší mít se na pozoru. „Nech mě být!“ prosím zase já partnera. Aby toho nebylo málo, mám sklony k pláči, nepřekonatelnou chuť na sladké, a kvůli bolestem hlavy si nepřeju nic jiného než zůstat celý den schoulená v posteli. Muži se pokoušejí o zkrocení svých žen, ale marně.

Premenstruačními příznaky, které vás s železnou pravidelností přepadnou zhruba pět dní před menstruací a zmizí až na začátku cyklu, trpí až osmdesát procent žen. Jen málokterá z nás se rozhodne zaklepat na dveře u odborníka, přitom přibližně pětina žen trpí symptomy natolik závažnými, že ovlivňují jejich chování v práci i doma. Lékaři pro tento stav mají odborný termín - premenstruační syndrom.

Pryč ze začarovaného kruhu

„Musíš to vydržet,“ nařizovaly mi všechny ženy v rodině, když jsem se v pubertě hroutila kvůli křečím v břiše. Na cestu do postele jsem od nich dostala termoláhev s teplou vodou, čímž jejich ordinační hodiny skončily. Dneska už je naštěstí všechno jinak. Trápení s výkyvy nálad, ospalostí, bolestmi hlavy nebo pocitem „nafouklosti“ můžete začít řešit prostou návštěvou gynekologa.

„Odborníci dosud popsali více než tři sta premenstruačních příznaků rozmanitého charakteru. K určení diagnózy sice neexistují žádné laboratorní testy ani fyzikální vyšetření, každý lékař má ale k dispozici orientační dotazník, kterým lze zjistit závažnost premenstruačních příznaků. Díky němu rychle ví, jak velký je problém,“ vysvětluje gynekoložka Kateřina Svojanovská.

Od kofeinu k vitaminům

Jestli se lékům vyhýbáte jako čert kříži, na začátku můžete zkusit zaplašit problémy pomocí vitaminů, bylinek či aerobiku. „Mírný stupeň premenstruačního syndromu se opravdu dá vyřešit bez farmak. Ze všeho nejdřív zkuste cíleně omezit příjem kofeinu, soli, cukru a alkoholu,“ radí gynekoložka Svojanovská. I přesto, že v druhé polovině vašeho menstruačního cyklu budete mít k tělesnému pohybu asi takovou chuť jako ospalý lední medvěd, zkuste překonat sama sebe.

Alespoň třikrát týdně se pokuste věnovat dvacet minut aerobiku, spinningu nebo běhání. Ale pozor! Nesmí vám to být nepříjemné. Několik odborných studií také potvrdilo účinnost některých doplňků stravy. Do této zázračné skupiny patří vitamin E (zatočí s bolestmi hlavy, depresí a nervozitou), hořčík, vápník (oba zvládnou zmírnit křeče) a vitamin B6 (bojuje s výkyvy nálad a úzkostí).

„Berte je v dostatečné míře zhruba týden před očekávanou menstruací,“ dodává Svojanovská. Jestli ale mnohem víc věříte v tajemnou moc darů přírody, nasbírejte si do zásoby antidepresivní třezalku, drmek obecný (lidově mnišský pepř) nebo ploštičník. Na nepříjemné napětí prsů zase dobře zabírá pupalka v kombinaci s vitaminem E.

Velký bojovník v malé pilulce

Ani příroda však není všemocná. Okolo pěti procent žen trpí takzvanou premenstruační dysforickou poruchou, což je nejzávažnější forma PMS. V tomto případě už se lékům nevyhnete. „Tuto diagnózu potvrdí až výsledky testu, který pacientka vyplňuje denně po dobu dvou měsíců,“ popisuje Kateřina Svojanovská. Pokud se podezření na extrémní PMS potvrdí, přichází na řadu blokace menstruačního cyklu nebo vám lékař naordinuje malé dávky antidepresiv se serotoninovou preferencí. Velkým a zkušeným bojovníkem v boji s nepříjemným syndromem je také hormonální antikoncepce.

„Svým pacientkám doporučuji vyzkoušet antikoncepci s drospirenonem. Ta nejenže zabraňuje zadržování vody v těle a mírní příznaky PMS, ale díky zkrácení doby bez hormonů - ze sedmi na čtyři dny - dochází k pozitivnímu ovlivnění jejich celkového stavu,“ vysvětluje Svojanovská. Gynekologové vám potvrdí, že premenstruační příznaky vám jenom zbytečně komplikují život. Teď už je jen na vás, abyste problémům navždy zamávala na rozloučenou.

===== První pomoc:=====

Terapie jógou: Odbourejte bolest pomocí jednoduchých jogínských pozic.
Utthána ásana- ulevte zádům a zpevněte pánevní dno. V širokém stoji rozkročném klesejte s výdechem dolů do podřepu do úrovně kyčelních kostí. Poté zpátky nahoru a druhý dřep dotáhněte až ke kolenům. V poslední fázi zkuste jít dolů, kam až to půjde.
Tygří poloha - tato nenáročná pozice se soustředí na správné dýchání a uvolňuje oblast beder a kyčlí. Lehněte si na břicho, a pokrčte pravou nohu a ruku tak, aby se loket dotkl kolena. Dlaně leží na sobě. Levá noha je natažená a uvolněná. Zavřete oči a relaxujte.

VIDEO: Jak vyzrát na menstruační bolesti a PMS?

Témata: Jen pro maminku, přítel, Pes, PMS, Lední medvěd, Levá noha, Šéf, Velký bojovník, Spinning, Svojanov, Vaš, Odborný termín, Velký boj