Pneumokok se nevyplatí podceňovat

Reklama 23.  11.  2017
Zcela zbytečně ročně zemřou na různé nemoci statisíce lidí na světě. Proč? Jedním z příčin jsou pneumokokové infekce, proti nimž ale existuje vakcína. Největší riziko tohoto onemocnění hrozí malým dětem, chronicky nemocným a starším lidem, u nichž jsou rizika největší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První příznaky pneumokokové infekce mohou být vysoká horečka, dráždivý kašel, bolesti na hrudi, či dušnost. Ty ale mohou vést až k těžkým zánětům dutin, středouší, zápalu plic i zánětu mozkových blan a v krajním případě může končit až smrtí. „Ačkoliv například právě vakcinace proti pneumokokovým infek­cím je u nás již běžně dostupná, jen za loňský rok bylo hlášeno na 323 případů z celé České republiky, 66 osob dokonce v důsledku tohoto onemocnění zemřelo. V meziročním srovnání se sice jedná o mírný pokles výskytu onemocnění, počet tragicky končících případů ale bohužel zůstává stejný,“ vysvětluje profesor MUDr. Roman Chlíbek, PhD. z České vakcinolo­gické společnosti důvod, proč očkování ne­podceňovat.

Pozor na oslabenou imunitu

Pneumokok se běžně nachází ve sliznici úst či nosohltanu u zhruba 10 % dospělých a až 60 % dětí, nezpůsobuje ale žádné potíže. Pokud ale dojde k oslabení imunity, může začít zlobit. A to pořádně. Bakterie se totiž chytí příležitosti a napadnout oslabený organismus, rozmnoží se do různých částí těla a vytvoří záněty či infekce.

Pronik­nou-li do plic, způsobují zápal plic, pokud se dostanou do mozku, může to vést až k meningitidě. Dostat se však mohou i do krve a vyvolat sepsi. Právě pneumokok je častou příčinou otravy krve u těch nej­menších dětí. U dětí je pak velmi častým následkem pneumokoka nepříjemný zánět středního ucha.

Pneumokoků ale existuje mnoho druhů a některé způsobují třeba i různé hni­savé záněty kloubů a kostí. Stojí však i za záněty srdce či pobřišnice, a také může zanechat závažné následky, jako jsou neurologické poruchy, epilepsie či vážná porucha sluchu.

Jedno kýchnutí a jste nakaženi

K nákaze přitom stačí velmi málo, tře­ba jedno kýchnutí nebo kontakt ruky či úst. Jde totiž o kapénkovou infekci, která se přenáší vzdušnou cestou. Velmi rychle se proto šíří v dětských kolektivech. A tak stačí krátký kontakt s bacilo­nosičem či člověkem s probíha­jící pneumokokovou infekcí a nákaza je na světě. Inkubační doba je velmi krátká – jeden až tři dny, a pak se objevují první příznaky podle toho, kam pneumokok pronikl.

Nemocí je celá řada…

Pokud se pneumokok usídlí v dýchacích cestách, může vést k zápalu plic. To bývá velmi časté u dětí do pěti let, kde má právě tato bakterie podle odborníků na svědomí až dvě třetiny všech případů. Týká se to ale nejen jich, ale i dospělých. Mezi hlavní příznaky zápalu plic patří vysoká teplota, třesavka, kašel, dušnost, bolest na hrudi a další. A často se objevují i závažnější komplikace – například hnis v pohrudničním prostoru, tzv. empyém, plicní absces anebo zánět osrdečníku. Pokud bakterie nezůstane jen v plicích, ale rozšíří se do krve, může nastat sepse – otrava krve.

Zvlášť zákeřná nemoc, kterou nemá na svědomí jen pneumokok, ale i jiné bakterie, například meningitida. Pokud se na ni nepřijde včas, je smrtelná. U řady dalších mohou zůstat celoživotní následky, patří mezi ně například hluchota, mentální retardace či poruchy hybnosti. Nejzávažnější bývá zejména u dětí do dvou let, avšak děti jsou rizikovou skupinou až do puberty. Mezi hlavní příznaky patří horečka, bolest hlavy, zvracení, únava, podrážděnost, křeče a především ztuhlá šíje, tedy stav, kdy dítě není schopno ohnout hlavu dopředu na hrudník.

Pokud se bakterie pneumokoka dostanou dál do krve a jsou roznášeny do organismu, mluvíme o tzv. bakteriémii. Jde o vážnější komplikaci, která vede k otravě krve a může vést k celkové sepsi organismu a smrti. Zrychluje se pulz, dýchání, objevuje se únava a nechutenství, horečka stoupá a klesá. V takovém případě je nutná rychlá léčba, neboť sepse může být smrtelná.