Po porodu: Není krvácení jako krvácení

Kdy po porodu přijde menstruace? Tuto otázku si jistě klade nejedna novopečená maminka. A jak zní odpověď?
Po porodu: Není krvácení jako krvácení

Nástup prvního menstruačního krvácení je opravdu velmi individuální. Většinou k němu dochází 6 - 24 týdnů po porodu. Při pravidelném kojení se ovšem může stát, že první menstruaci dostanete, až když kojit přestanete. Intenzivní kojení totiž udržuje vaječníky v klidu, ty neuvolňují vajíčka, a menstruace nepřichází. Trvá tzv. laktační amenorea, první krvácení se může objevit třeba až po roce. Neznamená to však, že byste nemohla přijít do jiného stavu. Kojení není spolehlivou antikoncepcí.

U nekojících žen se může menstruace vrátit dokonce i během šestinedělí. Závisí to na rychlosti rekonvalescence po porodu a nastartování fyziologických mechanizmů. Síla krvácení bývá většinou stejná jako před těhotenstvím.

Očistky nejsou menstruace
Tělo i duše potřebují čas, aby obrovský zážitek zrození zpracovaly. Trvá to zhruba 4 až 6 týdnů, než se tělo vrátí alespoň zčásti do normálu. Není náhodou, že nepřibližně stejně dlouho trvá i nejtypičtější průvodní jev tohoto období - poporodní krvácení neboli očistky.

V prvních zhruba deseti dnech po porodu vypadají očistky, složené z krve a mízní tekutiny, tmavě a připomínají čerstvě krvácející ránu. K zachycení jsou potřeba opravdu dobře savé poporodní vložky, které je třeba často měnit. Do konce třetího týdne výtok poněkud zrůžoví a poté ještě více zesvětlá, takže ke konci šestinedělí může mít žlutavou barvu nebo dokonce bílou. Při zápachu nebo větší přítomnosti krevních sraženin je třeba okamžitě vyhledat lékaře.

V době šestinedělí je samozřejmě důležité dodržovat zvýšenou hygienu, přehnaná hygiena však není na místě, omývání mýdlem či jinými kosmetickými přípravky může i uškodit.  Ideální je oplachování čistou vodou, a pokud některá žena potřebuje i trochu vůně a pěny, pak by měla vystačit s jemným nebo dětským mýdlem. Silnější mycí prostředky mohou šestinedělní sliznici zbytečně dráždit a přispět k snazšímu šíření kvasinkových onemocnění.

Kojící matky mají často pocit, že očistky z nich v šestinedělí odcházejí v mohutných návalech, a to zvláště při kojení. Je tomu opravdu tak a je to dobré znamení. Hormon oxytocin, vyplavovaný během kojení, totiž napomáhá i zavinování dělohy do původního tvaru a při kontrakcích způsobených kojením tak skutečně odtéká více očistek. Čím častěji matka kojí, tím dříve bude mít pravděpodobně očistky za sebou.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články