Maminka.czLáska a vztahy

Po porodu se mi pořád zdá o mém expartnerovi. Vybrala jsem si špatně?

Kateřina Prachařová 28.  12.  2019
Před časem se mi zdál sen. Tancovala jsem na diskotéce a najednou se tam objevil on, moje první láska. Přišel ke mně, objal mě, začal líbat a já si připadala jako ta nejkrásnější a nejmilovanější žena na světě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pak jsem se probudila – a skoro vyděšeně se podívala na svého manžela a dvouměsíční miminko, kteří spali v posteli vedle mě. Cítila jsem se provinile, jako bych snad byla nevěrná a podváděla celou rodinu. Zároveň mě ten sen značně znepokojil i v dalším smyslu: Znamená to snad, že mi podvědomí naznačuje, že mám dítě se špatným mužem?

Nejhorší bylo, že se mi ten sen zdál v různých obměnách opakovaně a mě to trápilo čím dál víc. Nakonec jsem o svém zážitku spíše ze zoufalství napsala na jeden „maminkovský“ web a nestačila se divit – podobnou zkušenost má spousta z nás! Díky tomu jsem zjistila, že mé snění je naprosto v pořádku, a konečně to přestala řešit.

Co znamenají noční můry a živé sny v těhotenství?

To, že se nám po narození dětí zdá o našich prvních láskách, má prý svůj důvod. „První láska zanechává v psychice člověka hluboké a nesmazatelné stopy. Právě ona v nás probudila ty opravdové syrové emoce,“ vysvětluje například Lauri Loewenberg, americká odbornice na analýzu snů. „Díky ní jsme poprvé pochopili, co znamená být pro někoho opravdu důležitý, zažili pocit, kdy se vznášíme na obláčku, jsme jako jedna duše a jedno tělo a nikdy se nechceme oddělit.“

A tady přichází to důležité – první setkání s naším miminkem v nás probudí přesně tyhle pocity. Je to totiž stejné jako se poprvé zamilovat.

Tohle vysvětlení mě uklidnilo a díky tomu jsem se na něco, co bylo téměř noční můrou, začala dívat přesně opačně. První láska je zážitek, který se přihodí v životě jen jednou a s jedinou osobou. Vyrovnat se tomu může až první kontakt s novorozeným dítětem.

Tuto teorii potvrzuje i psycholožka Natalie Bryantová, která se zaměřuje na problematiku spánku a paměti. „Kdykoli v našem životě dojde k nějaké velké změně nebo posunu, je to spojeno se spoustou emocí, často i hluboko zasunutých, a ty vyplouvají na povrch třeba právě ve formě snů. Můžeme si začít přehodnocovat vztahy s rodiči i dalšími lidmi, proto sníme o svých bývalých partnerech,“ říká. „Dítě je jednou z největších životních změn. Najednou nejde jen o nás, máme zodpovědnost za život někoho jiného, to je něco, co jsme do té doby neznali.“

Divoké sny v těhotenství. Co nám prozrazují?

Podle Bryantové sny v této životní fázi slouží k tomu, abychom posoudili, jak se podařilo „nové pořádky“ začlenit do našich dřívějších zkušeností. Když večer odcházíme do postele, náš mozek rozhodně ještě spát nejde. Ve skutečnosti je ve spánku velmi aktivní, protože musí zpracovat informace z celého uplynulého dne – a včlenit je do všeho, co už zná z dřívějška. A tak se přihodí, že sníme o svém mladém já, o ženě, která vidí své mateřství jako vzdálenou budoucnost, přestože ve skutečnosti už matkou jsme.

Ve snu zažívám to, co mi chybí v realitě 

Když se mi zdál zmíněný sen, prožívala jsem v něm spoustu emocí: vzrušení, pocity vzájemné touhy, vědomí vlastní atraktivity. Tedy všechno to, co mi právě teď po porodu tak moc chybí. Nemluvím jen o těch kilogramech, které mi stále přebývají. Ale já i můj manžel jako bychom zamrzli v nějakém bodě a úplně přestali být partnery, místo toho se pracně učíme být rodiči. Vášeň, jakou jsem zažívala ve snu, jako by pocházela z úplně jiného života.

„S každou životní změnou přichází jakési truchlení, protože něco ztrácíme. Ale zároveň získáváme něco nového. Sny nám pomáhají se s novým stavem věcí vyrovnat, v tomto ohledu jsou zdravé,“ podotýká psycholožka Bryantová.

Velkou roli hrají samozřejmě také hormony. Jednak oxytocin, který se vylučuje zejména při kojení. Maminku směřuje směrem k miminku a pro partnera už prostor nezbývá. A pak je tu stresový hormon kortizol, důležitý pro to, abychom se při spánku dostali do takzvané REM fáze, ve které se zdají sny. Po porodu je hladina tohoto hormonu v našem těle zvýšená, což může být příčinou, proč se nám právě po narození miminka zdá tolik snů, které jsou navíc velmi živé.

Zdají se kojencům sny? A proč se ve spánku smějí a vrtí?
Témata: Porod, Láska a vztahy, Kojení, Mateřství, Miminko, Vaše příběhy, Spánek, Mateřská, pořad, Láska je, Podvědomí, Láska, Sen, Expartner, SPA, Pór, Hormon, Obměna