Maminka.czNovorozenec

Po porodu začněte s cvičením, ale pozvolna...

Adéla Vedralová 7.  9.  2010
Po porodu začněte s cvičením, ale pozvolna...
Když po porodu zjistíte, jaké „škody“ na vašem těle zanechalo devět sladkých měsíců očekávání, může vás okamžitě napadnout: "Proboha, jak to vypadám? Co nejdřív musím začít cvičit, abych se dostala opět d formy!"

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jenže v tomto případě je cílený pohyb nutný nejen z estetických důvodů, ale hlavně pro zdraví. Cvičení tělu jen prospěje a pomůže se mu vrátit do původního stavu. Jestli si ovšem myslíte, že hned z porodnice zamíříte do nejbližší posilovny, uvažujete špatně. Tělo si musí na větší zátěž zvykat pomalu!

Kdy přesně můžete začít něco dělat? To hodně záleží na vašem poporodním zdravotním stavu. Pokud jste rodila normálně a nemáte žádné komplikace, s jednoduššími cviky klidně začněte ještě v porodnici. Navštíví vás fyzioterapeutka, která vám přesně řekne, co vám vaše tělo dovolí a co ne. Po císařském řezu budete muset počkat o něco déle. V tomto případě následujte doporučení lékařů.

Větší námaha se nedoporučuje z více důvodů: kvůli mateřskému mléku a kvůli velmi ochablým povoleným svalům. Při nadměrné dřině v posilovně se ze svalů uvolňuje kyselina mléčná, která může způsobit zkysnutí mléka, které vašemu mimi pak nebude vůbec chutnat. Při extra velké námaze a radikálnímu úbytku tukové tkáně prosáknou do mléka všechny škodliviny z vašeho těla! Na tohle si dávejte pozor.

Vhodná je tedy jakákoliv forma posilování a kardio aktivity (kolo, rychlá chůze s kočárkem atd.). Zaměřte se na posilování svalů pánevního dna, později břišních a zádových svalů. Velmi oblíbené jsou prvky jógy a pilates. Ale pamatujte – všeho s mírou!

I když za normálních okolností cvičení moc nedám (sport pro je pro mě od dětství španělská vesnice), po porodu jsem musela objektivně přiznat, že se mu tentokrát nevyhnu. Už v porodnici jsem na radu rehabilitační sestry praktikovala dechová cvičení, mírně posilovala nohy a hýždě a protahovala vytažené břišní svaly (ty se nesmí posilovat běžným způsobem minimálně tři měsíce po porodu).

Když jsem přišla s miminkem konečně domů, docela se osvědčil gymnastický nafukovací míč, který jsem hojně využívala už v těhotenství. Dají se na něm jednoduše a rovnoměrně procvičovat snad všechny skupiny svalů! Také jsem si opatřila DVD se základními jogínskými ásanami.

Existují také DVD se speciálními cvičebními programy přímo pro novopečené maminky, které také vřele doporučuji. Vyzkoušela jsem konkrétně Rádce pro těhotné II. - Do kondice po porodu od Lucie Markové, podle kterého jsem cvičila celého půl roku po porodu, a výsledky byly patrné již po šestinedělí. Ale nečekejte, že se tímto cvičením zapotíte. Spíš se uvolníte, posílíte problémové partie.

Vaše Adéla

Témata: Děti, Porod, Novorozenec, Po porodu, Cvičení, Doporučení lékařů, Zac, Pór, Cvičební program, Rychlá chůze, Povolený sval, Zádový sval