Maminka.czDěti a nemoci

Po viróze hned zpátky do školky? Nepodceňujte čas na doléčení!

Tereza Víchová 24.  2.  2020
Jen co opadnou horečky, už je malý marod zase plný života a energie. Ale nenechte se zmást, tělo po nemoci potřebuje čas na rekonvalescenci. Bez ní je totiž znovu v přímém ohrožení bacily.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná patříte k těm šťastným, kteří dosud nepotřebovali teploměr a sirupy proti horečce jim leží v lékárničce s dávno prošlým datem spotřeby. Dokud nepřijde ONA: školka s bacily na každém kroku. Vy v práci, dítě v peřinách. A chybí tu ochotná „hlídací“ babička. Výsledkem je co nejrychlejší návrat po nemoci do školky. To nejhorší, co můžete dopustit.

Už zase máte doma maroda? Posilujte imunitu, poradíme jak!

Imunita musí dozrát

Ale i kdybyste při prvním náznaku nudle u nosu měla možnost nechat dítě raději doma, nemocem se nevyhnete. „Aby mohl imunitní systém dítěte ,dozrát‘, musí se dítě s nějakými infekty setkat,“ říká primář dětského oddělení nemocnice Kolín René Hrdlička. „A onemocněním si projít. Po něm je ale imunita oslabená a rekonvalescence tedy vhodná.“

Hodně toho závisí na okolnostech. Jste doma s dalším dítětem? Starší tu může být také. Máte ochotnou kamarádku na mateřské? Prima, třeba potomka pár dní po nemoci ohlídá, když budete v práci. Dovolí vám zaměstnavatel home office? Využijte to. Tenhle čas navíc pro oslabený organismus se vyplatí. 

Laryngitida či střevní viróza. Nemoci, které vyděsí. Jak na ně?

Po viróze nechte dítě ještě chvilku doma

„Běžná viróza s rýmou, kašlem a teplotami trvá obvykle týden,“ říká René Hrdlička. „Po tuto dobu je samozřejmě nutné být doma, ne v kolektivu. Poté je rekonvalescence vhodná, není ale nezbytná.“ Dítě je po nemoci oslabené, což mu třeba během procházek venku s vámi na čerstvém vzduchu vůbec vadit nemusí, naopak. Co ale návrat do školky hned po nemoci? „Běžný školkový režim problém není. Dítě se ale příliš brzy dostane znovu zpět do prostředí s vyšší koncentrací mikroorganismů,“ shrnuje fakta lékař. „A hrozí mu reinfekce.“ Je-li to jen trochu možné, nechte ho tedy ještě pár dní doma nebo třeba u babičky. Přihlédněte také k tomu, jak nemoc probíhala a jak se dítě momentálně cítí. 

Antibiotika chtějí klid 

Někomu jsou trnem v oku, jiný je žádá hned ve dveřích ordinace, aby se průběh nemoci dítěte urychlil. Každopádně antibiotika si podle primáře Hrdličky žádají závažnější bakteriální infekce. A kde je „horší“ nemoc, bude třeba opatrnější přístup a delší rekonvalescence. Jsou onemocnění, kdy je doba nutná k podávání antibiotik delší než týden, například zápal plic nebo zánět ledvin. U obvyklých dětských nemocí se ale léky podávají sedm dní. „Po tuto dobu by dítě rozhodně nemělo přijít zpět do kolektivu,“ říká René Hrdlička. „A další týden doma na rekonvalescenci rozhodně doporučuji.“

Jsou nutná antibiotika? Poradí test CRP, nebojte se o něj požádat

Antibiotika jako léky na těžší infekce totiž na jednu stranu pomohou organismu nad nemocí vyzrát, ale jejich odvrácenou stranou je, že mohou oslabit imunitní systém. Výsledkem brzkého návratu do školky tak může být klasické kolečko „týden doma, týden ve školce“. „Ohledně doby rekonvalescence je ale vhodné poradit se s pediatrem dítěte,“ dodává lékař. 

Myslete prakticky: Jaký je stav ve školce? 

Kromě stavu dítěte, průběhu jeho nemoci a rad pediatra ohledně doby rekonvalescence zohledněte i „školkový stav“. Chodí vaše dítě do malé školky, nebo je tu najednou třicet potenciálních „skoromarodů“? Není tu právě „epidemie“ spálové angíny? 

„Kdyby děti chodily do školky převážně zdravé, větší riziko tu není,“ doplňuje René Hrdlička. „Většina maminek ale ví, že tu jsou běžně i děti na hraně nemoci, a tím pádem je větší i riziko pro sotva vyléčeného potomka.“ Pokud jeho imunitnímu systému dáte čas, aby se za pár dní vzpamatoval, bude se dalším možným infekcím bránit určitě lépe. 

Jak naučit dítě smrkat? Vezměte si na pomoc brčko nebo bublifuk

Můžeme ven? Ano, ale obchoďáku se vyhněte!

Věčná otázka nás všech, kdo s nemocným dítětem tráví doma ty nekonečné dny. Urychlíme průběh nemoci, když budeme maroda držet zuby nehty pod peřinou? „Udržet malé dítě v posteli je skoro nemožná věc,“ podotýká René Hrdlička. „Ale kromě několika málo nemocí to ani není nutné. Dokud má horečky, bude ležet samo od sebe. Ale po prvních dnech stačí zařídit klidné aktivity a hry, udělat dítěti nějakou zábavu, aby se nenudilo.“

I nemocné dítě potřebuje zábavu. Jak malého maroda zabavit a nezbláznit se?

S nemocným dítětem (bez teploty) můžete jít i na chvíli ven třeba na procházku s kočárkem. Ono samo je během užívání antibiotik paradoxně méně nebezpečné pro okolí. „Rozhodně ale radím vyvarovat se nákupním centrům nebo obecně místům s vyšší koncentrací lidí,“ dodává René Hrdlička. „Lepší je procházka k babičce za vhodného počasí.

A k obecným radám ještě doplňuji: Naučte dítě co nejdříve smrkat.“ Zkoušet to můžete už mezi prvním a druhým rokem. Schopnost použít kapesník, vyhodit ho a umýt si pak ruce by mělo mít dítě zvládnutou asi ve třech letech. A pokud chcete riziko infekce u svého dítěte snížit, vyvarujte se návštěv u nemocných příbuzných či známých. 

Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Děti a nemoci, Nemoci, Naše tipy, Nemoc, Mateřská škola, Kašel, bublifuk, V peřinách, Radim, Vír, Bacil, Antibiotika, Hlídač, Teploměr, Doléčení, Horečka, Nemocnice Kolín, Viróza, Office, Prima, Rekonvalescence, Home office, Léky na kašel a odkašlávání na Heureka.cz