Maminka.czKojenec

Pochutná si kojenec na ovoci?

Kateřina Černá 8.  8.  2010
Pochutná si kojenec na ovoci?
Když se miminko narodí, je to pro celou rodinu velká změna a objevují se stále a stále nové věci, které musí maminky řešit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co se stravy miminka týká, prvních pár měsíců nad jejím složením nemusíte příliš přemýšlet. Miminko buď nakojíte, nebo mu připravíte sunar. Jak miminko roste, začíná být aktuální otázka, čím mléko doplnit.

Většinou se doporučuje začít s příkrmy zeleninovými, a to cca od 4 měsíců (pokud dítě plně kojíte, tak o něco později). Kdy přidat do jídelníčku i ovoce? A jak to udělat, aby dítěti chutnalo?

Před každou změnou stravy Vašeho miminka se předem poraďte s pediatrem. Obvykle však již dítě okolo půl roku může začít pomalu ovoce ochutnávat. Ne všechny druhy jsou však pro děti vhodné.

Ovoce by nemělo být příliš kyselé, pozor dávejte také při přidávání těch druhů, na které bývají časté alergie (jahody, maliny, rybíz, angrešt, citrusy). S těmito druhy se doporučuje začít až později.

Jak ovoce pro dítě připravit? Vždy ho v prvé řadě zbavte šlupky, kterou se mohou děti snadno dusit (například u jablek). Následně jej pečlivě omyjte. Tvrdší ovoce (jablka, hrušky) je dobré rozmixovat spolu s trochou kojenecké vody, aby získali pro dítě přijatelnější konzistenci. Měkké ovoce stačí mnohdy jen namačkat (například banán). Pro některé děti je ze začátku stravitelnější ovoce povařené v kojenecké vodě. Část můžete také oddělit a po vychladnutí nechat v mrazáku pro příště.

Pokud chcete, aby příkrm děti více zasytil, můžete spolu s ovocem a vodou přimixovat pár piškotů. Kojencům ovoce rozhodně nepřislazujte, samo o sobě obsahuje hodně cukru a není třeba jej přidávat, riskujete, že si dítko na příliš sladkou chuť zvykne a tohoto návyku se budete jen obtížně zbavovat.

Jestliže Vašemu dítěti ovoce zpočátku příliš nechutná a spíše si oblíbilo jogurty, je možné přidávat kojenci (od 8. měsíce) do jogurtu vždy trošku namixovaného ovoce. Tento postup lze zvolit i v opačném případě, tedy, když Vašemu miminku nechutná jogurt. Pak se doporučuje smíchat ho s nějakým sladkým ovocem, například s trochou banánu.

Ne vždy máme však čas, chuť a energii dítěti ovocný příkrm připravovat. Naštěstí zde existuje další varianta, a tou jsou ovocné příkrmy kupované. Vybrat si můžete z velkého výběru značek i příchutí. Levněji než v obchodech je pořídíte na internetu, například na:

http://eshop.lekarnakuklik.cz
www.hami.nutricia.cz www.drmax-lekarna.cz

Jsou dostání i v biokvalitě, například na:
http://ovocne-prikrmy-od-mesice.bioweb.cz.

Témata: Děti, Kojenec, Měkké ovoce, Angrešt, OVO, Nutricia