Maminka.czVýživa a stravování

Pochutnejte si na dýňovém menu

Ne nadarmo se dýni přezdívá královna podzimu. Dovede být vším, co chcete. A to s noblesou. Pojďte si ji oblíbit i jinak než v klasické polévce.
, Časopis F.O.O.D.
24. 11. 2015

Dýňové čatní na křupavých plátcích 

4–6 porcí, 60 minut

Potřebujeme: 1 muškátová dýně (asi 1,3 kg), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce řepkového oleje, 1 lžička nastrouhané kůry z mandarinky, 50 ml šťávy vymačkané z mandarinek, 200 ml jablečného octa, 250 g krupicového cukru, 1/4 lžičky soli, 1 sušená chilli paprička, 2 snítky tymiánu, 8 tenkých plátků bílého nebo ořechového chleba, 2 lžíce dýňového oleje (může být i olivový), 20 g tvrdého sýra (pecorino nebo parmazán)

Dýni rozkrojte, lžící vydlabejte semena. Pak ji nakrájejte na kusy, odstraňte tvrdou slupku a vnitřek dýně nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a poduste na něm cibuli do změknutí. Ztlumte oheň a přidejte česnek. Společně krátce opékejte.

Pak přidejte kůru a šťávu z mandarinek, podrcenou chilli papričku a tymián. Po malé chvilce vsypte do šťávy kostičky dýně. Přidejte ocet, cukr a sůl a na mírném plameni duste asi 30 minut, až bude dýně měkká a konzistence džemovitá.

Mezitím plátky chleba naskládejte na plech. Pokapejte je olejem. Vložte do trouby a pečte při 200 °C dozlatova, asi 10 minut. Křupavé plátky chleba podávejte s dýňovým čatní a kousky sýra. Nakonec ozdobte odrhnutými lístky tymiánu. 

Klepněte pro větší obrázek

Vývar s kostkami dýně, kuřecím masem a quinoou 

4–6 osob, 60 minut

Potřebujeme: 2 kuřecí čtvrtky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g quinoy, 700 g očištěné oloupané dýně (máslová nebo hokkaidó), 100 g anglické slaniny, 1 chilli paprička, sůl, 1 svazku koriandru

Očištěné kuřecí čtvrtky dejte do hrnce s oloupanou cibulí a česnekem. Zalijte 2,5 l studené vody. Přiveďte k varu a vařte bez pokličky asi 40 minut, až bude maso měkké a vývar zredukovaný zhruba na 2 litry. Pak ho sceďte. Zatím v menším hrnci zalijte quinou menším množstvím studené vody a vařte ji asi 15 minut. Pak ji nechte pod pokličkou dál bobtnat.

Dýni nakrájejte na větší kostky, slaninu na drobné kostičky a chilli papričku najemno. V hrnci nejdříve lehce orestujte slaninu. Až pustí tuk, přidejte kostky dýně a chilli papričku a vše orestujte. Zalijte vývarem, osolte a vařte asi 15 minut, až dýně změkne.

Mezitím oberte kuřecí maso a natrhejte ho na vlákna. Do hotové polévky přidejte uvařenou quinou a kuřecí maso. Podávejte s lístky koriandru. 

Klepněte pro větší obrázek

Dýně plněná mletým masem 

4–6 porcí, 50 minut

Potřebujeme: 200 g hlívy ústřičné, 3–4 lžíce řepkového oleje, 4 malé máslové dýně, 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1/2 cibule, 4 stroužky česneku, 100 g balkánského sýra, sůl a pepř

Hlívu nakrájejte na proužky. V pánvi zahřejte lžíci oleje a na mírném plameni v něm hlívu asi 4 minuty restujte. Nechte vychladnout. Dýním odkrojte horní část se stopkou a vydlabejte semena. Vnitřek vymažte olejem. V míse smíchejte mleté maso, nasekanou cibuli a česnek. Přidejte nakrájený sýr a hlívu. Dochuťte. Směsí naplňte dýně a pečte je na vymazaném plechu při 180 °C asi 35 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Dýňový dortík s ořechy a rozinkami 

dortová forma o Ø 14 cm, 60 minut

Potřebujeme: 1 dýně, 1 lžíce oleje, 25 g rozinek, 50 g vlašských ořechů, 150 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky skořice, špetka muškátového květu, 2 vejce, 100 g třtinového cukru, 50 ml pomerančové šťávy NA KRÉM A OZDOBENÍ: 300 g tvarohového sýra (Philadelphia), 50 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 50 g opražených dýňových semen

Dýni zbavte semen. Nakrájejte ji na větší kusy a rozložte do pekáčku. Pokapejte olejem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte ji asi 20 minut při 200 °C. Nechte vychladnout. Pak dýni zbavte slupky a rozmixujte na pyré. Rozinky 
zalijte vroucí vodou a nechte je bobtnat. Ořechy nasekejte.

Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a vmíchejte skořici s muškátovým květem. Vejce s cukrem šlehejte, až se cukr rozpustí, pak vmíchejte pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Tuto směs smíchejte s moučnou směsí. Vmíchejte okapané rozinky a nasekané ořechy.

Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy. Pečte při 170 °C asi 50 minut. Pak nechte korpus zcela vychladnout. Po vychladnutí ho prokrojte a v prokrojení namažte vyšlehaným sýrem s cukrem a citronovou šťávou. Krém natřete také na povrch a nakonec dortík posypte opraženými dýňovými semínky.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák, dekor styling: Markéta Zindulková

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Philadelphia, Hokkaidó, Menu, Dortová forma, Tenký plát
Mohlo by vás zajímat
Tipy na vánoční dárky pro miminka od narození do šesti měsíců
Maminka vydává pohádkovou knížku plnou krásných ilustrací Pohádky od Maminky
Gelové kapsle na praní do děských rukou nepatří. Děti nevidí rozdíl
Chodí k vašim dětem zoubková víla? Děti milují fantazii a imaginaci

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu