Maminka.czVýživa a stravování

Pochutnejte si na dýňovém menu

David Skokan 24.  11.  2015
Ne nadarmo se dýni přezdívá královna podzimu. Dovede být vším, co chcete. A to s noblesou. Pojďte si ji oblíbit i jinak než v klasické polévce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dýňové čatní na křupavých plátcích 

4–6 porcí, 60 minut

Potřebujeme: 1 muškátová dýně (asi 1,3 kg), 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce řepkového oleje, 1 lžička nastrouhané kůry z mandarinky, 50 ml šťávy vymačkané z mandarinek, 200 ml jablečného octa, 250 g krupicového cukru, 1/4 lžičky soli, 1 sušená chilli paprička, 2 snítky tymiánu, 8 tenkých plátků bílého nebo ořechového chleba, 2 lžíce dýňového oleje (může být i olivový), 20 g tvrdého sýra (pecorino nebo parmazán)

Dýni rozkrojte, lžící vydlabejte semena. Pak ji nakrájejte na kusy, odstraňte tvrdou slupku a vnitřek dýně nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrolu zahřejte olej a poduste na něm cibuli do změknutí. Ztlumte oheň a přidejte česnek. Společně krátce opékejte.

Pak přidejte kůru a šťávu z mandarinek, podrcenou chilli papričku a tymián. Po malé chvilce vsypte do šťávy kostičky dýně. Přidejte ocet, cukr a sůl a na mírném plameni duste asi 30 minut, až bude dýně měkká a konzistence džemovitá.

Mezitím plátky chleba naskládejte na plech. Pokapejte je olejem. Vložte do trouby a pečte při 200 °C dozlatova, asi 10 minut. Křupavé plátky chleba podávejte s dýňovým čatní a kousky sýra. Nakonec ozdobte odrhnutými lístky tymiánu. 

Klepněte pro větší obrázek

Vývar s kostkami dýně, kuřecím masem a quinoou 

4–6 osob, 60 minut

Potřebujeme: 2 kuřecí čtvrtky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g quinoy, 700 g očištěné oloupané dýně (máslová nebo hokkaidó), 100 g anglické slaniny, 1 chilli paprička, sůl, 1 svazku koriandru

Očištěné kuřecí čtvrtky dejte do hrnce s oloupanou cibulí a česnekem. Zalijte 2,5 l studené vody. Přiveďte k varu a vařte bez pokličky asi 40 minut, až bude maso měkké a vývar zredukovaný zhruba na 2 litry. Pak ho sceďte. Zatím v menším hrnci zalijte quinou menším množstvím studené vody a vařte ji asi 15 minut. Pak ji nechte pod pokličkou dál bobtnat.

Dýni nakrájejte na větší kostky, slaninu na drobné kostičky a chilli papričku najemno. V hrnci nejdříve lehce orestujte slaninu. Až pustí tuk, přidejte kostky dýně a chilli papričku a vše orestujte. Zalijte vývarem, osolte a vařte asi 15 minut, až dýně změkne.

Mezitím oberte kuřecí maso a natrhejte ho na vlákna. Do hotové polévky přidejte uvařenou quinou a kuřecí maso. Podávejte s lístky koriandru. 

Klepněte pro větší obrázek

Dýně plněná mletým masem 

4–6 porcí, 50 minut

Potřebujeme: 200 g hlívy ústřičné, 3–4 lžíce řepkového oleje, 4 malé máslové dýně, 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího), 1/2 cibule, 4 stroužky česneku, 100 g balkánského sýra, sůl a pepř

Hlívu nakrájejte na proužky. V pánvi zahřejte lžíci oleje a na mírném plameni v něm hlívu asi 4 minuty restujte. Nechte vychladnout. Dýním odkrojte horní část se stopkou a vydlabejte semena. Vnitřek vymažte olejem. V míse smíchejte mleté maso, nasekanou cibuli a česnek. Přidejte nakrájený sýr a hlívu. Dochuťte. Směsí naplňte dýně a pečte je na vymazaném plechu při 180 °C asi 35 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Dýňový dortík s ořechy a rozinkami 

dortová forma o Ø 14 cm, 60 minut

Potřebujeme: 1 dýně, 1 lžíce oleje, 25 g rozinek, 50 g vlašských ořechů, 150 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky skořice, špetka muškátového květu, 2 vejce, 100 g třtinového cukru, 50 ml pomerančové šťávy NA KRÉM A OZDOBENÍ: 300 g tvarohového sýra (Philadelphia), 50 g moučkového cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 50 g opražených dýňových semen

Dýni zbavte semen. Nakrájejte ji na větší kusy a rozložte do pekáčku. Pokapejte olejem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte ji asi 20 minut při 200 °C. Nechte vychladnout. Pak dýni zbavte slupky a rozmixujte na pyré. Rozinky 
zalijte vroucí vodou a nechte je bobtnat. Ořechy nasekejte.

Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a vmíchejte skořici s muškátovým květem. Vejce s cukrem šlehejte, až se cukr rozpustí, pak vmíchejte pomerančovou šťávu a dýňové pyré. Tuto směs smíchejte s moučnou směsí. Vmíchejte okapané rozinky a nasekané ořechy.

Těsto rozetřete do vymazané a vysypané formy. Pečte při 170 °C asi 50 minut. Pak nechte korpus zcela vychladnout. Po vychladnutí ho prokrojte a v prokrojení namažte vyšlehaným sýrem s cukrem a citronovou šťávou. Krém natřete také na povrch a nakonec dortík posypte opraženými dýňovými semínky.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Nina Novák, dekor styling: Markéta Zindulková

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., menu, Ozdobení, Balkán, Chilli paprička, Mleté maso, Rózinka, Philadelphia, Hokkaidó, Muškátový květ, Rozinka, Kastrol, Dortová forma, Tenký plát